Borislav Radovanović - Kad službe zarate: Misterija pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić


Borislav Radovanović - Kad službe zarate: Misterija pištolja zbog kog je ubijen načelnik Bašić

Aferu objavljivanja slika pištolja i Sky komunikacije Dalibora Railića i Aleksandra Miljatovića vezanih za ubistvo svjedoka Mihajla Stupara ciljno su produkovale bezbjednosne službe. U pitanju je ragovanje na sramno ponašanje "kolega iz službe" ubijenog načelnika Radenka Bašića.

Suđenje za ubistvo načelnika Radenka Bašića započeto je pred Sudom BiH i nakon prvih ročišta optužba i odbrana još uvijek ne otkrivaju pravne adute sa kojima raspolažu. Potpuno očekivano pošto istovremeno traje istraga ubistva Mihajla Stupara, a kakva tek treba razjasniti brojne kontraverze oko mafijaške egzekucije načelnika prijedorske kriminalističke policije. U sudskoj praksi nije neobično da zbog procesnih ili faktičkih razloga započne suđenje po djelimično utvrđenoj istini, posebice kada je organizovani kriminal u pitanju.

Dalibora Railića, Aleksandra Miljatovića i druge zbog zakonom propisanih razloga nije moguće neograničeno držati pritvorene, a znamo kako bi rezultiralo njihovo eventualno puštanje na slobodu. Sa druge strane izručenje Marka Momića, zasad jedinog formalno osumnjičenog za ubistvo Mihajla Stupara, odnosno istrage zbog koje je ubijen načelnik Bašić, baš se oteglo i Tužilaštvo BiH nije smjelo rizikovati usljed zaista složenih i opasnih dešavanja. 

Tek nakon izručenja Momića i njegovog stavljanja pod kontrolu pravosudnih tijela Bosne i Hercegovine možemo "relaksirano" razjašnjavati objektivnu istinu. Tako je i moja malenkost mogla objelodaniti pojedine podatke kakve u interesu istrage dotad "nisam znao". Konkretno: Marko Momić je jedan od direktnih počinilaca brutalnog premlaćivanja od kog je njegov dugogodišnji prijatelj Mihajlo Stupar podlegao. Momić je koristio metalnu šipku koja je nađena sa DNK biološkim tragovima počinjenog zločina i to je potkrijepljeno nalazom vještaka.

Danas mogu podsjetiti na neka druga dešavanja vezana za hapšenje Momića u Beogradu - nakon aman punih 14 mjeseci uspješnog bjekstva. Opet podatke koje pethodno "nisam znao". Prvi koji je "odjurio" u Beograd bio je ministar Dragan Lukač i od njega je došla stvarna potvrda ovog hapšenja, a šta je samo po sebi indikativno pošto su ministri političari bez policijskih ovlaštenja i nemaju šta raditi u krivičnim stvarima. 

Ministra Lukača zanimalo je koliko Marko Momić zna o širim poslovima prijedorske narko mafije koja je godinama djelovala pod njegovom kontrolom. I da se pobrine za maksimalno moguće odugovlačenje izručenja osumnjičenog, kakvom smo kasnije i svjedočili. Cilj je bio Tužilaštvu BiH onemogućiti spajanje predmeta ubistava Stupara i Bašića, odnosno spriječiti da se jedinstvenom istragom razjasni puna istina. I Lukač je poprilično uspio u svojim početnim naumima.

Mnogi su se "zaigrali" u cijeloj priči, pa su razumljivo patosirani nedavnim potezom službi koje istražuju balkansku narko mafiju. Laicima ovo djeluje kao nešto neočekivano i čak u domenu teškog oblika krivičnog djela "Povrede tajnosti postupka", ali stručno kriminalistički gledano tako se izvode tektonski potresi unutar kriminalnih organizacija odgovornih za predmetna ubistva.

Uostalom, ciljno sam sa ovom objavom sačekao par dana zarad provjeravanja nečeg šta sad možemo nazvati PRAVNOM ČINJENICOM. Sjećate se ogromne uzbune povodom objava novinara Nikole Morače u vezi kontraverznog silovanja, gdje je i formalno osumnjičen za krivično djelo "Povreda tajnosti postupka"? Nedavno su čovjeku vratili nezakonito oduzeti mobilni telefon, a gdje sam tadašnja kršenja zakona i prava objasnio kroz više tekstova.

Pravna činjenica glasi: iz MUP RS i Republičkog javnog tužilaštva (RJT) nema reagovanja na očigledno počinjenje krivičnog djela "Povreda tajnosti postupka" u predmetu ubistva Mihajla Stupara. Objavljivanje fotografija pištolja nađenog na licu mjesta ubistva Stupara, te Sky ecc komunikacije oko prodaje istog između Aleksandra Miljatovića i Dalibora Railića predstavlja gadno povređivanje tajnosti istrage i počinjenje krivičnog djela. Uključujući i objelodanjene informacije.

Tako mediji prenose da je Miljatović 21. februara 2021. godine putem Sky aplikacije kontaktirao Railića i ponudio mu na prodaju pištolj koji je 18 dana kasnije nađen na licu mjesta ubistva Stupara, inače svjedoka-saradnika protiv Railića kako sam to detaljno objasnio tekstom ZASTRAŠUJUĆA ISTINA: Vrh policije zataškava ubistvo načelnika Radenka Bašića!. Ovim tekstom ciljno sam čitaoce uveo u materiju koju tek danas problematizujem.

Suštinski, danas vaskolika javnost zna konkretan motiv ubistva načelnika Bašića. Railiću i Miljatoviću odlično je bilo poznato da načelnik Bašić raspolaže spornim pištoljem kao materijalnim dokazom koji ih šalje na višedecenijske robije, te da će kad-tad procesno ih povezati sa ovim dokazom. Ubili su ga u namjeri sprečavanja dokazivanja i dalje istrage sa po Railića i Miljatovića pogubnim ishodom, a njihovim jatacima iz "službe" bilo je u interesu kriti tajnu o famoznom pištolju - zbog kog je Radenko Bašić ubijen. Baš kao što su krili da su Railić i Miljatović u kriminalnoj vezi bili prije ubistva svjedoka Stupara!

Zašto nisam žurio sa uvodnim ili današnjim tekstom? Valjalo je sačekati da odgovorni u MUP-u i RJT-u Republike Srpske činjenjem ili nečinjenjem produkuju prednju pravnu činjenicu, odnosno da svi vidimo nereagovanje na očiglednu povredu tajnosti istrage i krivičnog postupka. Za mog znanja predmet ubistva Mihajla Stupara još uvijek se formalno nalazi kod entitetskih organa. Vidjeli ste histeriju oko portala Srpska.info zbog predmeta kontraverznog silovanja, pa sad možete procijeniti "opšti muk" u ovom predmetu brutalne likvidacije svjedoka-saradnika protiv narko mafije.

Koliko su pojedinci zloupotrebljavali zabranu suđenja u odsustvu i ciljno odugovlačili izručenje Marka Momića da Tužilaštvo BiH ne može u jedinstvenom predmetu pokrenuti suđenje za nesporno povezana ubistva načelnika Bašića i svjedoka Stupara - tako im je objelodanjivanjem spornih podataka adekvatno uzvraćeno. U pitanju je reakcija na sve sramnije ponašanje vrha policije Republike Srpske zbog kog sam ministra Karana i direktora Kostreševića javno upitao: Kako vas nije sramota doći u Prijedor?!

Nikakvog reagovanja Karana i Kostreševića, odnosno Miodraga Bajića ispred Republičkog tužilaštva, nema jer odlično znaju da je objelodanjivanje spornih fotografija pištolja i Sky ecc komunikacije djelo SLUŽBE (u širem smislu pojma). Odavno nije tajna da u Prijedoru djeluju različite domaće, regionalne i međunarodne službe i upravo na suzbijanju narko mafije koja stoji iza ubistava Bašića i Stupara.

Jedno vrijeme MUP RS bio je kredibilan partner u brojnim međunarodnim istragama sa nikad zabilježenim zapljenama droga i razbijanjem moćnih narko grupa, a o čemu sam redovito pisao. Elem, kako se sve više ispoljavao selektivan pristup problemu i u finalu izbjegavanje čišćenja sopstvenih redova nakon ubistva načelnika Bašića ino-partneri distanciraju se od naše policije i oslanjaju na Agenciju za istrage i zaštitu - SIPA, šta sam takođe blagovremeno ukazao kao esencijalni problem.

Danas svjedočimo otvorenim antagonizmima kakvi se manifestuju javnim blamažama poput aktuelne sa objelodanjivanjem slika pištolja i podataka Sky komunikacije. Šta je ovim činom objelodanjeno? Kako rekoh: načelnik Bašić i njegovi saradnici raspolagali su materijalnim dokazom, tim pištoljem, koji Railića i Miljatovića direktno povezuje sa ubistvom Stupara. Pored pomenute metalne šipke koju je za umlaćivanje žrtve koristio Marko Momić. I to narod treba znati kao motiv ubistva policijskog načelnika umjesto laži kakve su plasirale njegove "kolege iz službe".

Ukoliko su hvale vrijedni profesionalci predvođeni Bašićem preko DNK tragova na metalnoj šipki identifikovali Momića ima smisla razmišljati da su istom metodom preko pištolja mogli "zakovati" Railića i Miljatovića. Ili da razjasne mogućnost podmetanja dokaza?! Isuviše sam iskusan u takvim zločinima da bih olako povjerovao u "slučajno" gubljenje pištolja kada je žrtva usmrćena metalnim i drvenim palicama i gaženjem automobilom. 

No, ključno je imati materijalni dokaz koji se na mnogo krivično procesnih i kriminalističkih načina može iskoristiti za identifikovanje počinilaca. Načelnik Bašić i njegovi najbliži saradnici IMALI su pištolj kao materijalni dokaz koji na maksimalne zatvorske kazne šalje Railića i Miljatovića, a onda vrh PU Prijedor ne zna koga treba prvog uhapsiti, nego moja malenkost mora instruirati kolege iz Banjaluke - kako sam to nedavno objelodanio.

Medijima i narodu "prodali su maglu" lažima da je međusobno upoznavanje i kriminalna saradnja Railića i Miljatovića započela decembra 2021. godine, bez obzira što sam preko otmice Jasmina Selimagića egzaktno dokazivao drugačije činjenično stanje, pa sve do sramnih marifetluka Darka Ćuluma oko informacije iz Mostara i drugih podataka koje sam davno objavio. 

Neka se dogovore ko je tačno plasirao sporne laži, od ministra Lukača do direktora policije Kostreševića ili alkoholičara Mladena Marića, ili su to zajednički učinili, ali danas nepobitno znamo da su moje sumnje bile utemeljene, baš kao i da je vrh policije IZMANIPULISAO javnost. Pored usmjeravanja Tužilaštva BiH na neistinite verzije i sprege počinilaca, odnosno vrlo konkretnog ometanja istrage. 

Kada smo već kod ometanja istrage valja podsjetiti na činjenicu da je tužiteljka Dijana Kajmaković u svom sefu krila i Sky komunikaciju vezanu za djelovanje Railićeve narko grupe - uključujući i vrijeme ubistva svjedoka Mihajla Stupara. Iskreno, ne bih bio u poziciji istražitelja angažovanih po ovim predmetima jer objektivno govorimo o ogromnoj materiji kakvu valja dokazno i činjenično razjasniti.

Pored toga vratimo se na podatak da je Sky komunikacija Railića na intervenciju Tužilaštva BiH i direktora policije Kostreševića dobijena od Europola, te kako je iskorištena za njegovo pritvaranje. Danas saznajemo da je Europol za isti vremenski period imao komunikaciju između Railića i Miljatovića, pa se postavlja logičko pitanje: zašto ti dokazi nisu blagovremeno prosljeđeni? Ili jesu, a neko je tu mešetario ili krio dokaze? 

U stvari Europol zemljama članicama dostavlja dokaze i podatke po nekakvim svojim unutrašnjim procjenama ili u dogovoru sa moćnim policijskim agencijama ili drugim međunarodnim tijelima (npr. Interpol). Ima smisla kada znaju za involviranost policijskih agencija u međunarodnom organizovanom kriminalu koji istražuju, a šta su činili ministri poput Lukača i Stefanovića, odnosno Dragana Mektića, danas znaju i "ptice na grani". Baš kao i redovni čitaoci ovog bloga.

Elem, kako su se pojedinci iz službe Republike Srpske "poigravali" sa istragama ubistava Bašića i Stupara tako su se našli na meti reagovanja drugih službi - baš kako su zaslužili. Nemam problem javno kazati da iza ove "afere" stoji jedna domaća služba, druga iz zemalja regiona i treća iz reda globalno najmoćnijih, a po međusobno koordiniranom planu demaskiranja bitangi koje su sramno zatašlavale ubistvo svog načelnika. 

Svi moji "kontakti" sa pomenutim službama svode se čitanje mojih tekstova od strane profesionalaca angažovanih u Prijedoru, odnosno preko posrednika dobijanja potvrda da su moje informacije odreda vjerodostojne. I time što ovakvim potezima javno potvrđuju moje navode. Nemam nikakvih direktnih ili indirektnih kontakata, pa time i razmjene informacija sa ma kom službom, a naprosto kako bih zadržao medijsku slobodu. Pritom, kao što vidite, mogu sebi priuštiti "komoditet" da taktiziram sa objelodanjivanjima informacija i čak vodim računa o interesima istraga.

Odlično poznajem ljude i dešavanja o kojima pišem, odnosno posjedujem zaista velik fond materijalnih dokaza i saznanja, pa nemam potrebe za tuđim informacijama, a time ni za kontaktima sa službama. Vrlo skoro slijedi objelodanjivanje novih dokumenata izuzetno važnih za ubistvo Mihajla Stupara, pa time i za povezani zločin nad načelnikom Bašićem, a koja odavno imam u posjedu. 

Elem, kako su pojedine bitange manipulisale sa izručenjem Marka Momića tako sam u interesu istrage mnoge dokaze i saznanja morao "kriti" ili se pretvarati da mi nisu poznata. Na ovom blogu možete doznati mnogo, ali tek u promilima onoga šta doista znam i šta usljed određenih okolnosti mogu objaviti, a svakom je u komentarima omogućeno da izrazi mišljenje o mojim navodima ili zaštićeno plasira svoje saznanja.

Kako od starta bavljenja ovom temom javno tvrdim da je načelnik Bašić zaživotno identifikovao svoje ubice tako planski i ciljno plasiram materijalne dokaze i činjenice svojih navoda, a vodeći računa da javni pritisak ne naškodi istragama u toku. Pa čak ni procesima koje je ubistvo mog višedecenijskog kolege i prijatelja nezaustavljivo pokrenulo i kakvi će neminovno donijeti pozitivne promjene. Nema žurbe, zna se ko nema mirnog sna. Nastaviće se...

Piše: Borislav Radovanović
Izvor: radovanovicborislav.blogspot.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter