Borislav Radovanović: Dodik i Janša patriote, -Prijedorska Đuđa- oprala 25 miliona eura, a policija hapsi novinare-teroriste

Borislav Radovanović: Dodik i Janša patriote, -Prijedorska Đuđa- oprala 25 miliona eura, a policija hapsi novinare-teroriste

Desetak evropskih država sprovodi međunarodne istrage protiv Dijane Đuđić, a krivični predmet za 47 miliona maraka utaja poreza i pranja novca počinjenih u našoj zemlji godinama skuplja prašinu u Tužilaštvu BiH. Prijedorska policija jedino hapsi novinare koji istražuju njene financijske malverzacije i to pod izgovorom da predstavljaju terorističku prijetnju. Jesu li Dodik, Janša i Štrahe politički istomišljenici i patriote - ili samo peru pare?

Iz MUP-a Republike Srpske stiglo je saopštenje o realizaciji međunarodne akcije "Zajam", izvedene zajedno sa kolegama iz Slovenije i Hrvatske, čije mete su medijski odavno poznati financijski mešetari Dijana Đuđić, Rok Snježić, Tanja Subotić Došen i Jelena Sladojević. Po tome što su naredbe za pretrese na deset lokacija izdali osnovni sudovi Banjaluke i Prijedora vidimo da je doista u pitanju aktivnost policije Republike Srpske, a što zasigurno možemo pripisati novom direktoru policije Siniši Kostreševiću. 

Agencija za istrage i zaštitu BiH - SIPA još 2018. godine pomenute kriminalce procesuirala je za utaje poreza i pranje novca u vezi sa međunarodnim organizovanim kriminalom teškim 47 miliona maraka, ali nema načina natjerati Tužilaštvo BiH na dalju realizaciju istrage - i pored doista referentnog korpusa dokaza. Koga zanima više detalja o ovom predmetu može ih naći klikom OVDE obzirom da je portal  Istraga.ba objavio odličan tekst i prezentovao brojne dokaze. 

Pretragama slovenačkih portala pronašao sam šematski prikaz (preveden) koji su svojevremeno izradili pripadnici SIPA i sa kog se odlično vidi sa kako obimnim i kompleksnim organizovanim kriminalom imamo problem (vidi foto ispod). Moram jedino istaći da je kontraverzna kriminalna organizacija od te 2018. godine uveliko proširila i uvećala djelatnost, a u čemu im je Tužilaštvo BiH  svojim neradom dobrano pomoglo. U drugom dijelu teksta biće jasnije i zbog čega.

Kako prethodno rekoh u akciji "Zajam" prepoznajem profesionalni "rukopis" Siniše Kostreševića, jer što se tiče prijedorske policije imamo još grđu istuaciju u odnosu na Tužilaštvo BiH. Policijske agencije u bar polovini država Evropske Unije odlično znaju ko je Dijana Đuđić, kontraverzna Prijedorčanka sa nebrojeno fiktivnih firmi i bankovnih računa. Još od 2013. godine ona i Rok Snježić vrše milionske utaje poreza i pranje novca u Sloveniji, Austriji, Slovačkoj, Mađarskoj, Hrvatskoj, Kipru, Švajcarskoj, Bosni i Hercegovini... Uz financijska mešetarenja istražuju ih za drogu, prostituciju i druge oblike organizovanog kriminala.

Evropskoj javnosti Dijana Đuđić postala je poznata po pozajmljivanju 450 000 eura stranci slovenačkog premijera Janeza Janše, a na portalima te zemlje našao sam još oko dva miliona eura sličnih pozajmljivanja. Odakle "Prijedorskoj Đuđi" toliki milioni eura da ih može zajmiti raznim "nevoljnicima"? Isto pitanje januara 2018. godine navelo je ekipu slovenačkih novinara na dolazak u Prijedor.

Četveročlana ekipa slovenačkih novinara i snimatelja raspitivala se o našoj sugrađanki, sve dok ih policija nije sve zajedno privela u službene prostorije. Zalud su ukazivali da se nalaze na javnoj površini, da nikog ne uznemiravaju i samo rade svoj posao - kad su policajci imali naređenje da ih privedu. Novinarka Irena Joveva tvrdi da je na njeno traženje objašnjenja razloga privođenja od policajca dobila odgovor: "Znate, sve je moguće, čak i sumnja u teoretizam".

Kad znate da je Dijanin otac, Radojica Đuđić, penzionisani policajac i predstavnik lokalnih vlasti onda nije čudna ovakva reakcija njegovih kolega. Nije mi problem uspostaviti veze njenog oca sa ministrom Draganom Lukačem i načelnikom PU Prijedor Sretojem Vujanovićem, pa sve do toga kako se ovakve "zaštite" reflektuju na njihova lična bogaćenja, a što će biti u fokusu narednih tekstova. Nadalje želim otvoriti neke mnogo važnije teme.

Šta mislite, zašto je Hajnc-Kristijan Štrahe onako naivno nasjeo u aferi "Ibica", zbog koje je pala austrijska vlada? Nekakva Banjalučanka povezala ga je sa "nećakom ruskog milijardera", navela na priče o teškoj korupciji i sve to tajno snimila. Štrahe je bez trunke sumnje nudio velike muljaže preko austrijskog giganta "Štrabag", a posebice zbog povjerenja u kontraverznu Banjalučanku.

Pozadinu ove afere može objasniti inspektor za organizovani kriminal koji se prije 8-9 godina bavio utajama poreza i pranjem novca oko Štrabaga, a u pitanju je - autor ovog teksta. Mnogo prije odlaska u svijet Dijane Đuđić i prethodno opisanog organizovanog kriminala upravo u Prijedoru razotkrio sam kriminalnu grupu koja se identičnim muljažama bavila već nekoliko godina. Ovi što ih danas progone diljem Evrope samo su se "nakačili" na već uveliko razrađen kriminal.

Prijedorski kriminalci registrovali su mrežu fiktivnih firmi u BiH-i, Hrvatskoj, Srbiji, Austriji i Sloveniji, najčešće kao sestrinske firme Štrabaga, te prikazivanjem lažnih poslovanja i investicija umanjivali poreske osnovice u matičnoj Austriji. Ključ ovih prevara leži na fiktivnim poslovanjima radi umanjivanja poreskih davanja, a onda se iste firme koriste za pranje novca i druge muljaže, pa sve do krijumčarenja droga, raznih "partijanja" i elitne prostitucije. Pominjao sam ova dešavanja u ranijim objavama, kako sam u sjedište MUP-a dostavio polazišne informacije i da nije bilo zainteresovanosti za vođenje istraga.

Znači, "Prijedorska Đuđa" napušta posao u Upravi za geodetske poslove RS i započinje bavljenje opisanim lopovijama tek pošto su mene udaljili sa poslova inspektora za organizovani kriminal. Kasnije ministar Dragan Lukač razbija kompletnu jedinicu za suzbijanje organizovanog kriminala i smjenjuje njenog načelnika Sinišu Kostreševića. Danas svima znanog zločinca Darka Ilića postavlja za načelnika i to u pojačanom formatu Uprave za sprečavanje organizovanog i teškog kriminala, a koji dovodi svoje okorjele kriminalce i danas svi znamo čime su se u stvarnosti bavili. 

Nisu u Prijedoru samo slovenački novinari privođeni kao "teroristi", nego je kompletna infrastruktira zaštite ustavnog poretka i suzbijanja terorizma PU Prijedor korištena za prisluškivanja i praćenja ovog "blogera" - svog ranijeg kolege. Posebice nakon angažovanja u anketnom odboru skupštine povodom ubistva Davida Dragičevića. Na dnevnom nivou slali su izvještaje o mojim "aktivnostima" načelniku Nedeljku Luburi, inače zetu ministra Lukača. Od te surove istine ne mogu pobjeći.

Ne samo što su nezakonito prisluškivali i pratili sve članove skupštinskog odbora i pojedine političare, nego i šefa policijskog tima istrage ubistva Davida Dragičevića - današnjeg direktora policije Sinišu Kostreševića. Tolika panika je vladala, a kako i ne bi kad su u pitanju maksimalne zatvorske kazne. Normalno, kako se strah vremenom smanjivao tako su se vratili uobičajenim kriminalno-koruptivnim navikama. Jedini problem je što, iako udaljen iz službe, i nadalje razotkrivam kakvi kriminalci rukovode policijom.

Još grđi problem imaju što pratim i dobro razumijem politička dešavanja, pa razotkrivam i lopovije iz tog dijela oligarhije. Primjera radi javnosti je dobro poznato da su Janez Janša i Milorad Dodik posljednji u Evropi "priznali" poraz Donalda Trampa. Zna se i kakvi su istomišljenici Dodik i Hajnc-Kristijan Štrahe, tvdi nacionalisti koji sve neistomišljenike etiketiraju izdajnicima i narodnim neprijateljima. Pusta demagogija, ali kod dijela birača prepoznata kao politika.

Kad na drugoj strani pogledamo njihove involviranosti u organizovani kriminal, a posebice oko opisanih utaja poreza i pranja novca, vidimo sa kim doista imamo posla. Janez Janša je slovenački "patriota" tako što svom velikom prijatelju Roku Snježiću omogućava utaje poreza teške 12 miliona eura (po zadnjim podacima). Svoju Sloveniju kradu i teško štete! Ili je Štraheov "patritozam" veći kad preko par stotina fiktivnih firmi i lažnim poslovanjem umanjuje poresku osnovicu giganta poput Štrabaga. Umjesto da porezom puni državni budžet on ga potkrada. 

O Dodikovom lažnom patrotizmu dovoljno je reći da je SIPA Dijanu Đuđić procesuirala za 1,9 miliona maraka utaje poreza na štetu Republike Srpske i 2,9 miliona na štetu Distrikta Brčko. Njegova poslušnica Gordana Tadić izbjegava uhapsiti i pritvoriti ovu lopovsku ekipu, čime Dodik pokazuje kako se "čuva" Republika Srpska. Kao što njegova politička braća Štrahe i Janša čuvaju svoje "otadžbine". 

Na kraju moram istaći kako čujem da me bivši kolega Radojica Đuđić proziva zbog tekstova na račun Lukača, Vujanovića, Ivanića i sličnih bandita. Po njegovim aršinima nisam dovoljno patriotski osvješten i etnički adekvatno svrstan, pa bi me trebalo i teže progoniti negoli dosad.

Možda bih bio dobar patriota da, kao njegova kćerka, slovenačkim tajkunima i mešetarima pozajmim preko pet miliona maraka (nesporno utvrđeno!), a da Republici Srpskoj istovremeno dugujem 1,9 miliona maraka poreza. Nisam ja sposoban snaći se za 100 maraka, a kamoli izvoditi međunarodne operacije utaja poreza i pranja novca u vrijednosti 50 miliona maraka. Od takvog vida "patriotizma" totalno sam operisan, a prostitucija i druga nisu mi bliske - kao njegovoj kćeri "Prijedorskoj Đuđi".

Nastaviće se...

Piše: Borislav Radovanović
Izvor: radovanovicborislav.blogspot.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter