Borislav Radovanović: Bajdenova osveta Dodiku - Republika Srpska pred slomom?!


Borislav Radovanović: Bajdenova osveta Dodiku - Republika Srpska pred slomom?!

Godinama upozoravam na opasnost po Republiku Srpsku u slučaju širenja američkih sankcija na Igora Dodika i kompaniju Prointer, a danas mogu samo konstatovati vrlo izvjestan slom sistema i tešku krizu za narod i građane. 

Došao je i taj momenat, godinama najavljivan, kada administracija američkog predsjednika Džoa Bajdena bukvalno drobi režim Milorada Dodika. Koliko godina unazad razni "stručnjaci i analitičari" najavljuju kraj Dodikove vladavine? Baš kao što sam kontinuirano tvrdio da su to trice i kučine, odnosno da ću objaviti kada doista nastupi stvarno slamanje.

Na kraju teksta imate dio objave Bajden okom, Dodik skokom, a Vukan nebulozama iz januara 2022. godine kada objašnjavam dvije dimenzije dešavanja ključne za shvatanje aktuelne situacije. Prva, američka administracija još uvijek nema volje srušiti Dodika, nego ga samo vratiti pod svoje okrilje. Baš kako sam tada najavio SNSD se ekspresno vratio u državne institucije i prekinuo dotadašnju blokadu rada istih.

Potom je shodno mojoj procjeni iz januara 2022. godine uslijedila izborna pobjeda i još jedan mandat iste vlasti. Elem, druga dimenzija mojih objašnjenja mnogo je bitnija za aktuelna dešavanja. Konkretno rekoh da ćemo se po sankcijama Igoru Dodiku moći orjentisati oko stvarne odluke Amerikanaca o rušenju režima. Kako vidite iz ovog teksta kompaniju Prointer sam označio kao sredstvo ostvarivanja i prijetnji i stvarnog počinjenja. 

Tri mjeseca ranije, oktobra 2021. godine, tekstom DODIK (NE) J**E BAJDENA: Na šta se srozala američka "buldožer" diplomatija?! ukazao sam na lični motiv američkog predsjednika za ovakvu odmazdu. Namučio se Bajden da zataška uvredu balkanskog kabadahije, ali i sačekao pogodan trenutak za osvetu. Do kraja predsjedničkog mandata ima dovoljno vremena za rušenje režima tako da u slučaju novog mandata Tramp ništa neće moći popraviti - i kad bi to htio. 

Podsjetiću kratko da sam čin uvođenja američkih sankcija Miloradu Dodiku pripisao upravo Bajdenu. Kao potpredsjednik na samom kraju mandata progurao je sankcije i to nakon sastanka sa Aleksandrom Vučićem. I tada je Tramp samo produžio trajanje sankcija, ali bez stvarne primjene. Znači, bilo je za očekivati da se ponovi ranija situacija, ali sa mnogo razornijim posljedicama.

Konkretno: Ministarstvo trezora SAD na listu sankcionisanih uvrstilo je kompanije “Prointer ITSS”, “Infinity International grupe”, “K-2 Audio Company”, “Kaldera Company”, “Sirius 2010” i televizije “Una World”, kao i odgovorna lica istih. Vlasnika ili suvlasnika kompanija Igora Dodika od ranije imamo na tom "crnom" spisku.

Vidim portal Kapital već objašnjava kako drugi pravni subjekti neće moći poslovati sa sankcionisanim kompanijama zbog blokada bankovnih računa. Razumljivo. Elem, prije dvije i po godine objasnio sam jednu drugo i mnogo veću opasnost po Republiku Srpsku ukoliko Prointer bude sankcionisan, a šta vidite u drugom dijelu teksta.

Kako tada rekoh Prointer samo koristi razne softvere, programe i aplikacije informatičkih kompanija čiji hardveri se dominantno nalaze u Sjedinjenim Državama. Dio kompanija čije resurse koristi Prointer imaju sjedišta u Njemačkoj, a odakle će uskraćivanje korištenja uslijediti brže od američkog. Šta to znači za Republiku Srpsku?

Kako misle popisati i naplatiti utrošenu električnu energiju, vodu, komunalije...? Iliti propisati i izdati lijek pacijetu? Isplatiti plate u javnom sektoru? Srpska nema organa, ustanove ili javnog preduzeća koje ne koristi Prointerove programe, a ništa od toga nije u vlasništvu kompanije, nego godinama preskupo plaćamo korisničke usluge. Nešto šta se "jednim klikom" može uskratiti.

ATV, inače već sankcionisana televizija, juče u centralnom dnevniku intervujuiše građane i emituje jedinstven odgovor "javnosti" da se američka administracija bavi svojim unutrašnjim problemima. Danas takve percepcije prolaze, no vidjećemo kako će isti građani reagovati kad ne dobiju penzije ili zdravstvene usluge. Hoće li baš kao i Dodik nekada za Karadžića i Mladića kazati da mi ne možemo biti taoci pojedinaca?

Kako rekoh u ranijem tekstu Dodika najviše problema čeka od njegovih/režimskih parazita i to je udarna snaga rušenja ovog režima. Znaju to u Bajdenovoj administraciji odlično i upravo zato povlače ovakve poteze. Samo što ovoga puta nemaju cilj Dodika vratiti pod svoju kontrolu, nego definitivno srušiti! Koliku cijenu takve politike će platiti građani Republike Srpske vjerujte da srbomrsca Bajdena ne dotiče, nego računa kako ove rezultate iskoristiti u izbornoj kampanji.

Bojim se da Republiku Srpsku čekaju gadni dani, bilo da govorimo o potpunom ili kontrolisanom kolapsu sistema, no po iskustvu sa zatvaranjem bankovnih računa znamo šta slijedi. Samo što za usluge kompanije Prointer naši organi i institucije nemaju brzu zamjenu, ukoliko je tako nešto i dugoročno izvodljivo. U pitanju je opasnost kakvu je davno trebalo otklanjati, bar od kako moja malenkost o tome piše na ovom blogu. 

Pitaju me čitaoci imaju li sankcije veze sa Dodikovim učestalim sastancima sa Putinom. Normalno, Bajden ne može pobjediti Putina, ali zato može skršiti njegovog deklarisanog saveznika i još to iskoristiti za izbornu kampanju. Globalna trvenja dostižu vrhunac i svi bukvalno skidaju rukavice kako bi im udarci bili jači. Elem, kakav odgovor Putina na aktuelna dešavanja možemo očekivati slijedi u narednim tekstovima. 

Nadalje, pročitajte dio teksta iz januara 2022. godine koji sam izdvojio od sličnih sa upozoravajućim sadržajima na ovakve situacije:

Godinama je Republika Srpska dodjeljivala tendere jednoj kompaniji, sve dok nismo postali ovisni o istoj do nivoa totalne kontrole institucija i javnih preduzeća. Ima li u Srpskoj ministarstvo, organ ili javno preduzeće koje ne radi na programima (aplikacijama) Prointera? Ukoliko ima molim da mi neko javi. Naše baze podataka, unosi i obrade novih podataka, a sve vezano za sisteme plaćanja, izgrađene su, nadograđene ili povezane sa ovom privatnom kompanijom.

Ono šta je Dodiku godinama bilo sredstvo kontrole i održavanja na vlasti sad je postalo zastrašujuća opasnost po kompletnu Republiku Srpsku, a sa neizostavnim posljedicama i po Bosnu i Hercegovinu. Neću pretjerati ako kažem da u ovoj zemlji na hiljade "stručnjaka" prima redovite plate da bi se bavili bezbjednošću, a o ovom problemu nikada riječ nije progovorena. Ukoliko Bosna i Hercegovina nema kapaciteta sama izanalizirati ovaj problem - moja malenkost ima za prijatelje stručnjake u domenu informacionih tehnologija koji će to besplatno uraditi.

Suština problema jeste na činjenici da Prointer godinama po izuzetno visokim cijenama naplaćuje "usluge" za kakve nema ni hardverskih ni softverskih resursa. Prointer je tek korisnik resursa kompanija sa sjedištem u Sjedinjenim Državama, baš kao i moja malenkost u odnosu na platformu Bloger. Moj nalog može biti uklonjen kad god to odluči kompanija čije resurse koristim. Možemo analizirati koliko i kome Prointer plaća za svoj rad, ali i njihove pravne i svake druge mogućnosti zaštite od uskraćivanja pristupa hardverima i softverima od kojih esencijalno ovise.

Opet kažem, niko u Sjedinjenim Državama, bilo sa strane oficijelne politike ili kompanija koje su Bajdena bukvalno dovele na vlast, neće posegnuti za blokadom Prointera, ali primarno zato što i sama prijetnja je dovoljna da Milorada Dodika "prizove razumu". Zar će Dodik rizikovati da padne kompletan platni sistem Republike Srpske, pa da mu na ulice izađe sav interesdžijski ološ koji je decenijama navikao da parazitira sa budžetskih jasala? Davno sam objasnio koja je to kritična masa dovoljno moćna da u Srpskoj izvede "rumunski scenarij", odnosno da se Dodik ponajviše boji desetina hiljada onih koje je zarad svojih političkih ciljeva navikao na parazitsku egzistenciju.

Od starta priče o sankcijama Dodiku ukazujem kako je Igor Dodik figura po kojoj se možemo elementarno orjentisati. Normalno, ne toliko u personalnom smislu jer i Bajden ima sina na kom ga Putin, a onda i Dodik posredno, mogu "disciplinovati". 

Elem, baš kao i u odnosu na ATV može Dodik mantrati da kompanija nema veze sa njegovom porodicom, kad vidimo da su sankcije uvedene bez detaljnih obrazloženja. Identičan primjer moguć je za Prointer, gdje opet nije od suštinske važnosti deklarativno uvođenje sankcija, nego težina njihove primjene. Slično kada YouTube ukloni ATV i ovi na toj platformi bukvalno prestanu postojati.

Javnost je možda zaboravila poziciju Prointera u Srbiji jer je Vučić i kompaniju i Slavišu Kokezu "ugasio" još 2019. godine. Ne samo da je Srbiju riješio ovisnosti od takve kompanije, nego je i svesrdno presjecao veze oko pranja novca od droge, teške korupcije i kriminalizovanih tajkuna.

Vučiću još uvijek mu ne odgovara otvaranje teme oko Prointera i zato je Dodiku izdao vrlo jasne zadatke. I neodložno izvršne. Sve šta Amerikanci traže ima da se izvršava bespogovorno, a kako će to Dodik izvesti na unutrašnjem planu nikog ne zanima. Kako rekoh, neće ni on rizikovati masovne proteste članstva SNSD-a jer "gospodi" kasne plate.

Piše: Borislav Radovanović
Izvor: radovanovicborislav.blogspot.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter