Borenović proziva lidera SNSD: Ko su kupci obveznica i ko je dobio skoro 15 miliona maraka provizija?


Borenović proziva lidera SNSD: Ko su kupci obveznica i ko je dobio skoro 15 miliona maraka provizija?

Predsjednik PDP Branislav Borenović, na današnjoj konferenciji za medije istakao je da za nekoliko dana na naplatu stiže 28 miliona prve godišnje kamate od prošlogodišnjeg zaduženja Republike Srpske na Londonskoj berzi u iznosu od 600 miliona KM po skandaloznoj kamati od 5 odsto.

Taj novac bi značio trostruko veći borački dodatak za borce Vojske RS. Pozivam Dodika i Cvijanovićevu da kažu konačno ko su kupci obveznica i ko je dobio skoro 15 miliona maraka provizija za taj posao. Ako neće da kažu, ja osnovano sumnjam da se iza kojekakvih konsultanata u stvari kriju njih dvoje – rekao je Borenović.

Predsjednik PDP istakao je da je predstojeći skup, na koji poziva dio rukovodstva BORS, u stvari stranački skup SNSD sa isključivim ciljem da gurne narod i borce u zaštitu bogatstva i moći Milorada Dodika.

– Nema dileme da je to njihova režija. Smišljeno idu u potpunu eskalaciju. Umjesto pregovora sa drugom stranom u cilju rješavanja otvorenih pitanja, oni ciljano idu na kreiranje što većih tenzija. Umjesto mudre politike, po ugledu na rukovodstvo Srbije, oni neće da razgovaraju nego vuku poteze koji ne ostavljaju prostora za pronalazak rješenja – smatra Borenović.

On je dodao da SNSD nije riješio ni jedno od krupnih pitanja koja je otvorio, od pravosuđa, nadležnosti, imovine, OHR, nego da isključivo koristi ta pitanja za polarizovanje unutrašnjih prilika u Srpskoj, a da svakoga ko zagovara razuman pristup rješavanju tih problema naziva izdajnicima. 

– Opravdano sumnjam da Dodik smišljeno ide u sukob jer je procijenio da mu sukob odgovara pred izbore. Nema govora o želji da riješi pitanja u srpskom interesu, jer ko želi zaštitu interesa taj nastupa mudro i razgovara, a ne zatvara vrata razgovorima – istakao je Borenović.

Na pitanje kako zaštititi imovinu Srpske, Borenović je rekao da su odluke Ustavnog suda BiH i Kristijana Šmita pogrešne i štetne, ali da te odluke ne mogu odlučiti pitanje imovine nego samo osporavati neke naše akte i održavati status kvo.

– Jedino parlamenti mogu usvojiti rješenja koja će riješiti pitanje imovine i da bez odluke parlamenta ne može doći do otimanja imovine. Ustavni sud BiH i OHR mogu donijeti još stotinu ovakvih odluka, ali bez odluke parlamenata, bez saglasnosti Srba, nema rješenja pitanja imovine niti iko može oteti našu imovinu. Narod to treba da zna i da se ne brine da neko bez srpske saglasnosti i uvažavanja naših interesa to može da riješi – zaključio je Borenović.

Foto naslovna: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Izvor: srpskainfo.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter