Borci i potkupljeni borci: Od podrške vlastima do povlačenja Nacrta zakona o njihovim pravima

Borci i potkupljeni borci: Od podrške vlastima do povlačenja Nacrta zakona o njihovim pravima

Vlada Republike Srpske povukla je sa jučešnjeg zasjedanja Narodne skupštine Nacrt zakona o izmjeni Zakona o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske.

Ovo je pred sam početak zasjedanja izjavio potpredsjednik NSRS Denis Šulić.

“Tačka 19 će na zahtjev Vlade biti povučena. To je sve u skladu sa poslovnikom o radu NSRS. Postoji i obrazloženje jer ljudi iz Vlade smatraju da trebaju dodatne konsultacije sa radnom grupom vezano za ovaj zakon”, rekao je Šulić.

Šulić je dodao da se nada da će se ta tačka naći na sljedećoj redovnoj sjednici NSRS koju očekuju u maju mjesecu.

Ovo je još jedno poniženje boraca od strane Milorada Dodika i aktuelne vlasti koji nisu nikada htjeli da potpišu ni zahtjev o održavanju posebne sjednice o pravima boraca, smatraju u opoziciji.

“Imam osjećaj i kao borac Vojske Republike Srpske da ova vlast želi da biološki nestane 90% boraca i tek onda da donese neki zakon koji bi mogao biti pravedan i dostojan za borce Vojske Republike Srpske, a moram da kažem da novca ima u budžetu da se ispune svi oni zahtjevi koje su tražili borci VRS, međutim, taj novac se rasipa i odlazi na druge strane, a sve u cilju izborne kampanje SNSD i njihovih satelita. Ovo je zaisata sramna odluke Vlade”, izjavio je Ljubiša Krunić, poslanik PDP-a.

Kaže da je sad još vidljivije da su borci zloupotrebljeni prilikom protesta od prošle sedmice, kada je Boračka organizacija bila formalni organizator .

“Oni su zloupotrebljeni u političke svrhe, u svrhe SNSD-a i njihovih satelita za predizbornu kampanj i svi oni koji su došli vidjeće da su ponovo izigrani kao bezbroj piuta do sada, otkako se vodi ta velika borba za njihova prava”  dodao je Krunić.

Slično razmišlja i opozicioni političar Nebojša Vukanović.

“Kukavice cara Lazara. Prije sedam dana su klečali na koljenima i režim je molio borce, sakrivao se iza njih da Milorada Dodika brane od tih pritisaka kojima je tobože izložen jer dobro ne sluša svoje mentore strance i imali smo prije mjesec dana posebnu sjednicu o pravima boraca gdje su pokazali svoj maćehinski odnos koji ne prestaje već 20 godina. Znajući kakva će biti rasprava i diskusija i da će se to ogoliti do kraja oni su to lakonski skinuli s dnevnog reda”, naveo je Vukanović.

Dodao je i da je sasvim izvjesno da pomenuti zakon neće ugledati svjetlo dana za vrijeme ovog saziva NSRS, a reagovali su i pojedini predstavnici boračkih kategorija.

Prelić: Kako se osjećamo? Pitajte one koji su podržali skup Milorada Dodika

Aco Prelić, predsjednik Stranke socijalne sigurnosti srpskih boraca kaže da je sada definitivni stav, da borci moraju ući u politiku i moraju imati svoje predstavnike u NSRS da bi dobili ono što zaslužuju.

„Mi smo krvarili i davali svoje živote da bi odbranili narod, teritoriju i resurse Republike Srpske. I sami ste svjedoci šta se desilo i sa narodom- raselila se jedna trećina stanovništva najmanje, fabrike su uništili, resurse su rasprodali, prisvojili sebi. Sve je jasno  ko dan. I kad bi osvojili  dovoljan broj mandata, slijedi obiman posao  procesuiranja svih onih koji su radili u tim kriminalnim djelima, otimanja imovine RS od naroda“, izjavio je Prelić za Gerilu.

Napominje da je prvi sramni potez kada je riječ o uništavanju i imovine i prava boraca povukla NSRS još 1993.godine, kada je usvojila zakon kojim se društveno vlasništvo pretvara u državno vlasništva, te da je to bio početak kraja svega. Osvrnuo se i na današnje povlačenje pomenutog Nacrta zakona.

„Kako se osjećamo- pa to bi trebalo pitati sve one borce  koji su podržali onaj skup Milorada Dodika prošle sedmice na Trgu Krajine u Banjaluci. Trebalo bi da se zapitaju koga su podržavali. Da li su podržavali imovinu otetu od ovog naroda i Republike Srpske ili su podržavali sami sebe. A činjenica je da na tom skupu nije bilo sve skupa pet posto boraca i to koji su došli iz znatiželje. Sve ostalo su bili plaćenici aktuelnog režima“, zaključio je Prelić.

Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter