Bog nikome ne ostaje dužan: Jezivo predanje o srpskom manastiru i ljekovitom izvoru


Bog nikome ne ostaje dužan: Jezivo predanje o srpskom manastiru i ljekovitom izvoru

Predanje vezano za manastir Sestroljin, u čijoj se neposrednoj blizini nalazi izvor “Dobri lik” koji prema vjerovanju liječi oboljenja očiju, pored toga što je jezivo, takođe je i opjevano u narodnoj pjesmi „Bog nikom dužan ne ostaje“.

Manastir je smješten u Poljani kod Požarevca, a izvor je u prošlosti bio često posjećivan od strane ljudi sa svih strana svijeta, tako da je od njihovih priloga izgrađena i crkva na temeljima nekadašnjeg manastira kog su porušili Turci prilikom osvajanja Smedereva, a čitavu priču o njemu prenosi ebranicevo.com.

– Ova porodična tragedija zbila se u domu vlastelina Pavla Radića – kneza od Stiga. Pavlova supruga, opsjednuta ljubomorom i mržnjom prema zaovi Jelici (jer su joj braća pružala puno ljubavi i pažnje), pošto nije uspjela da joj naudi spletkama i sitnim lažima, zaklala je Pavlovog sokola i ubila mu konja.

Na kraju je ubila i sopstveno dijete u kolijevci, a krvave noževe je podmetnula Jelici pod jastuk, te je muža uputila gdje da ih nađe – kaže legenda, u čijem nastavku se dodaje da je Pavle, vjerujući ženi, uz saglasnost brata Radula naredio da se sestra veže konjima za repove, da se konji potjeraju i da je rastrgnu.

Prema predanju, pošto je Jelica rastrgnuta „na sve četiri strane svijeta“, na mjestima na kojima su pali dijelovi njenog tijela pojavili su se, takođe, čudotvorni izvori koji do danas postoje.

Pored tih izvora su sagrađeni manastiri.

Gdje je palo tijelo – manastir Zaova, gdje je ruka – nikla je Rukumija, gdje je pala brada – Bradača, a na mjestu gdje počivaju oči sestre Jelice i njeno lijevo koljeno – nastao je manastir Sestroljin.

U narodu se i danas, za zlu ženu, upotrebljava termin „kučka Pavlovica“.

Jedno vrijeme kraj oko manastira Sestroljina bio je pust, jedino što je vrijedilo bio je Sveti izvor.

Kada nije bilo srpskog naroda da posjećuje ovu svetinju, posjećivali su je pripadnici drugih vjeroispovijesti. Zapisano je da je jevrejski trgovac iz Leskovca, Haimo Kairo, usnio san da će njegov sin Avram ozdraviti na izvoru sestre Jelice, zvanom „Dobri lik“. Vođen snom pronašao je izvor.

Dijete je iscijeljeno, a presrećni otac je očistio šumu, sam izvor i put do njega. Takođe je i dijete zapovjednika turske kasabe kod Dubravice, na ušću Morave u Dunav, ozdravilo na ovom izvoru.

Putopisac iz tog vremena kaže da je dijete donijeto na zaprežnim kolima, a trčalo je pored kola u povratku za Dubravicu.

Izvor: telegraf.rs/skandalozno.net/infomediabalkan.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks