Blokirani novac MMF-a zategao odnose Dodika i Čovića

Blokirani novac MMF-a zategao odnose Dodika i Čovića

Danas će u Istočnom Sarajevu biti održan sastanak lidera SNSD-a Milorada Dodika i HDZ-a Dragana Čovića, a kako saznajemo, na njemu neće biti nimalo lake teme.

Naime, prošlo je više od mjesec dana od kada je MMF odobrio 330 miliona KM kredita BiH što je novac koji je prijeko potreban svima u BiH nakon udara na ekonomiju tokom pandemije koronavirusa, a naročito entitetu Republika Srpska.

Dogovor o raspodjeli su postigli predsjednici SDA, HDZ-a i SNSD-a, a onda je na scenu stupio ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda (HDZ) sa zahtjevom da se u ugovor "ugrade" i kantoni kao subjekti, tako da novac i dalje stoji u Centralnoj banci.

Centralna banka BiH kao fiskalni agent BiH još uvijek čeka na instrukciju Ministarstva finansija i trezora BiH koja će se temeljiti na odluci Savjeta ministara BiH o utvrđivanju raspodjele sredstava od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Iz SDA su nedavno pozvali političke faktore u BiH, i predstavnike zemalja koje učestvuju u radu PIC-a, da brane Ustav, vladavinu zakona i poštivanje usvojenih procedura.

"Popuštanje i pravljenje kompromisa koji mogu trajno naškoditi ustavnopravnom poretku zemlje samo zato da bi se riješilo trenutačno političko pitanje i uklonila namjerno napravljena blokada, je put u destabilizaciju BiH.", naveli su iz SDA.

Politički predstavnici Bošnjaka ne žele podići ruku na sjednicama Savjeta ministara dok se ne riješi taj problem, jer smatraju da bi to direktno zadiralo u Ustav BiH.

I dok se Dodiku žuri, postalo je očito da Čović ne kontroliše dovoljno svojim kadrovima s obzirom da Vjekoslav Bevanda direktno koči dogovor koji je lider HDZ-a postigao sa kolegama iz SDA i SNSD-a.

Dodik je zbog svega navedenog sazvao sastanak sa Čovićem kako bi se pokušale posložiti određene stvari i definisati način rada te deblokada procesa.

Da li bi "zaleđeni" novac mogao narušiti parterske odnose prvih ljudi HDZ-a i SNSD-a ostaje da se vidi. Ukoliko i danas pokušaju prijateljski premostiti barijere, zasigurno da će zaiskriti veoma brzo ukoliko milioni maraka ne poteknu ka entitetskim računima.

Izvor: klix.ba

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks