Bjekstva iz -Došenka- Odron Dodikove moći vidljiv i nesprečiv - Ko će sve biti -zatrpan-? (Foto)


Bjekstva iz -Došenka- Odron Dodikove moći vidljiv i nesprečiv - Ko će sve biti -zatrpan-? (Foto)

Milorad Dodik neće po dobru pamtiti 03.04.2024. godine, jer je taj dan postalo javno viljdivo koliki je Odron njegove moći i moći njegovog sina Igora unutar SNSD-a, njihove privatne firme/partije.

Oni koje su, donedavno, smatrali najvjernijim okrenuli su im leđa tako što su se, uprkos silnim naređenjima o zabrani komuniciranja/viđanja sa zvaničnicima SAD-a ili, pak, postupanja po odlukama visokog predstavnika Kristijana Šmita, oglušili i otvoreno pokazali da sarađuju.

Prvo je objavljeno da je Srđan Amidžić, ministar finansija i trezora u Savjetu ministara BiH, donio, još 26.03.o.g., Instrukciju o privremenom finansiranju institucija BiH kojom je, između ostalog, obezbijeđeno 7,4 miliona KM za finansiranje izbora.

Privremeno finansiranje se ranije usvajalo u formi odluke, a ne instrukcije. Takvu odluku nekada je donosio Savjet ministara BiH, a ne državni ministar finansija. Ovom instrukcijom Amidžić je, da budemo precizni, ispoštovao Član. 1. stav. 2 Odluka kojom se donosi Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine koju je nametnuo Kristijan Šmit, 07.06.2022. godine.

Amidžić je generalni sekretar SNSD-a; Na tu poziciju postavljen je, 03.02.o.g., direktnom intervencijom Milorada i Igora Dodika, kako bi mlađem bio ključna podrška u vođenju SNSD-a.

Trebalo mu je nepuna dva mjeseca da shvati da može jako jako mnogo izgubiti ukoliko bude bespogovorno slušao naredbe Dodika&Dodika.

A Amidžić zaista može jako mnogo izgubiti, jer se enormno obogatio kao prvi saradnik nekadašnjeg gradonačelnika Banjaluke Igora Radojičića.

Čim je Radojičić, nakon gubitka izbora, otjeran iz stranke, Amidžić mu je okrenuo leđa, te počeo da služi, primarno, Igoru Dodiku. Trebalo je sačuvati otete milione.

Očito ih želi sačuvati i dalje, jer nije slijep da ne vidi kako djeluju Crne liste SAD-a i kako prolaze oni koji ostaju uz Dodika.

Amidžić je pokušao da se opere, tako što je kritičarima poručio da “počnu čitati”, iako je on taj koji “ne čita”, i to vrlo svjesno, jer “da čita” pročitao bi da je Instrukciju donio na osnovu Šmitove odluke.

Budući da je spreman na brzu prodaju najbližih saradnika po ubjeđenju i opredjeljenju, njegov potez je itekako očekivan.

2. Isto tako očekivan je i postupak Darka Ćuluma, direktora SIPA, koji je "Zlatni reljef" SIPA uručio ambasadi SAD-a i direktoru Međunarodnog programa pomoći u obuci i krivičnim istragama Ministarstva pravde SAD Arturu Venegasu kao znak zahvalnosti.

Ćulum, koji je bio jedan od najvećih poslušnika Milorada Dodika, odlučio je da spasava sebe, jer se našao na udaru Dodikovog krezubog pitbula Branislava Okuke Crnog, koji po svaku cijenu želi da ga smijeni.

Okuka je, takođe, na Crnoj listi SAD-a, tvrdi da je ponosan zbog toga, a specijalitet mu je izazivanje velikih paranoja kod Milorada Dodika. Donedavno je to radio “u četiri ruke” sa Željkom Budimirom, ministrom za naučno-tehnološki razvoj i visoko obrazovanje u Vladi RS, ali je Budimir “proklizao” kod Dodika i samim tim “otklizao” na marginu, a odatle mu slijedi politička deponija.

Foto: Okuka između Dodika i Dodika

Okuka želi da vlada sa SIPA preko nekog od svojih poslušnika iz MUP RS koji su se iskazali u zaštiti kriminalaca, a najveći favorit za tu funkcije je Branimir Šehovac, načelnik PU Istočno Sarajevo, koji se lako prepoznaje u konstataciji da za “ljubitelja dobre kapljice nikada nije rano”.

Budući da je Ćulum već otpisan u Režimu, niko ga nije ni pitao da li je neko pogrešno “pročitao” njegovu odluku o dodjeli "Zlatnog reljefa" SIPA Ambasadi SAD-a u BiH i Vegenasu, već je odmah kritikovan u režimskim medijima.

3. Odronjavanje poslušnosti nije završilo sa Ćulumom, već ga je dodatno pojačao Žarko Laketa, direktor Službe za poslove sa strancima BiH.

Na FB profilu te Službe navedeno je, između ostalog, “Završen je još jedan produktivni sastanak između direktora Službe za poslove sa strancima, Žarka Lakete i Serre Pehlivan, regionalnog atašea Ministarstva državne bezbjednosti Vlade Sjedinjenih Američkih Država”.

Sastanak je održan, Laketa je okrenuo leđa Dodiku, koji je učinio sve da ga postavi na tu poziciju uprkos teškim kriminalnim djelima koja je Laketa počinio, ali je izbjegao procesuiranje.

Laketa je najbliži saradnik Staše Košarca, porodičnog nasilnika, koji je ministar trgovine u Savjetu ministara BiH.

Nemam nikakvu potrebu bilo šta komentarisati, sve je ovdje jasno.

Kao što je jasno da uskoro kreće stampedo, ali ne prema Dodiku, već od njega. Bjekstvo iz “Došenka” biće masovno.

Previše je onih koji mogu mnogo toga izgubiti, koji, poput Amidžića, više neće “da čitaju”, ali ni da slušaju, a biće ih sve manje koji će imati želju da Dodiku i telefoniraju.

Odron koji uveliko traje u SNSD-u nije moguće sanirati. Ko se na vrijeme ne izmakne, biće “zatrpan”.

Piše: Slobodan Vasković
Izvor: slobodanvaskovic.blogspot.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter