Bio je najmisteriozniji kantautor bivše Jugoslavije: A onda je preživio porodičnu tragediju i moždani udar! (Foto/Video)


Bio je najmisteriozniji kantautor bivše Jugoslavije: A onda je preživio porodičnu tragediju i moždani udar! (Foto/Video)

Krajem sedamdesetih bio je jedan od najboljih kantautora bivše Jugoslavije, ali nakon porodične tragedije nestaje iz javnosti i decenijama se nije znalo ništa o njemu. Pričalo se da je poludio od tuge, da je digao ruke od svega i otišao da čuva ovce, pa čak i da je umro... Međutim, njegovi fanovi nikad nisu povjerovali u to.

1980. godine dvojici mladih kantautora bilo je predodređeno da pokore bivšu Jugoslaviju. Jedan je bio 27-godišnji Đorđe Balašević, a drugi tri godine mlađi Miladin Šobić.

Pokojni Balašević je svojevremeno u jednom intervjuu na pitanje može li se ponoviti vrijeme kantautora poput Miladina Šobića, rekao:

"Činjenica je da sam Miladina Šobića voleo i da je tada postojala jedna dobra i interesantna plejada kantautora. Miladin je mnogo bliži Ibrici Jusiću, vrstan gitarista… To su bile neke šansonjerske večeri koje su bile u zaista dobroj konkurenciji", rekao je jednom za Muzika.hr.

Foto: Kurir/Dragan Kadić

Jednostavni i neposredni Šobić, rođen je u Nikšiću, gdje završava srednju školu, a onda odlazi u Dubrovnik i upisuje fakultet za turizam.

Svoje prve pjesme komponuje još u srednjoj školi, a svoj prvi singl "To sam ja, zazvoni zvono" snimio je 1975. Pjesma "To sam ja" ili "Sonata" postala je nezvanična studentska himna u Dubrovniku.

 

Popularnost je počela da se širi po cijeloj nekadašnjoj Jugoslaviji, iako je njegov zvuk bio potpuno drugačiji od onog koji se tada budio.

Na muzičkom festivalu "Omladina 76" u Subotici osvojio je drugo mjesto.

Početkom osamdesetih nizao je sjajne i originalne hitove "Džemper za vinograd", "Od druga do druga", "Marija", "Ožiljak" i druge. Karijera mu je trajala 8 godina.

A onda kada je Šobić bio na vrhuncu popularnosti sestra mu je preminula od raka, nakon čega se on povlači u rodni Nikšić i naprasno napušta muzičku scenu.

 

Snimio je samo dva albuma - danas kultne "Ožiljak" i "Umjesto gluposti" - a rad na trećem prekinuo je nakon porodične tragedije.

Nakon što je bez traga nestao iz javnosti, o Šobiću su kružili mitovi: da je mrtav, da je bez prebijene pare, da opet snima, da čuva ovce, da je u manastiru.. A on je ćutao.

2013. godine regionom je kao bomba odjeknula vijest da doživeo moždani udar. Operisan je u Kliničkom centru Crne Gore i još uvek se oporavlja od posljedica.

Foto naslovna: PrintscreenJutjub/Miladin Šobić
Video: Miladin Šobić/youtube.com
Izvor: Stil/Index.hr/Wikipedia/Infomedia Balkan

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter