-Bild- : Njemačka se tajno priprema za nuklearni rat

-Bild- : Njemačka se tajno priprema za nuklearni rat

U Njemačkoj su održane tajne vježbe sprovođenja borbenih dejstava uz upotrebu nuklearnog oružja, piše njemački list "Bild". Prema informacijama lista, vježbe pod nazivom "Stabilno podne" održane su na avio-bazi Nervenih u državi Sjeverna Rajna-Vestfalija uz učešće njemačkog vazduhoplovstva i njegovih NATO saveznika.

U manevrima su učestovali lovci bombarderi, koji su u stanju da nose nuklearno oružje, a glavni cilj vježbi je, kako tvrdi "Bild", uvježbavanje odbrane Njemačke pomoću atomskih bombi. Istovremeno, u članku je izraženo mišljenje da je trenutno rizik od započinjanja nuklearnog rata mnogo veći, nego u protekle tri decenije. Autori smatraju da je glavni razlog tome povlačenje Sjedinjenih Američkih Država iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i manjeg dometa.

Sporazum o likvidaciji raketa

Početkom prošle godine Vašington je objavio o jednostranom povlačenju iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, optužujući Rusiju za dugoročno kršenje ovog sporazuma. Moskva odbacuje sve optužbe. Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je početkom jula 2019. godine zakon o obustavljanju sporazuma. Rusija je više puta saopštavala da se u potpunosti pridržava Sporazuma o likvidaciji raketa. Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da su američke optužbe neosnovane.

Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa zabranjivao je stranama da posjeduju nuklearne i konvencionalne balističke i krstareće rakete kopnenog baziranja dometa od 500 do 5,5 hiljada kilometara, prenosi Sputnjik.

Izvor: Bild/rs.sputniknews.com/Infomedia Balkan

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks