Bijeljinska -Šećerana- prodata za tri miliona KM

Bijeljinska -Šećerana- prodata za tri miliona KM

Šestogodišnji stečaj bijeljinske "Šećerane" je okončan nakon što je ovo preduzeće kupila zvornička firma "NSG Rent" za tri miliona KM, rekao je Nebojša Matić, stečajni upravnik "Šećerane", nakon sjednice Skupštine povjerilaca bijeljinske fabrike.

"Danas je na sjednici Skupštine jednoglasno donesena odluka da se fabrika proda, sa svom pokretnom i nepokretnom imovinom, jer je to bila jedina ponuda koja nam je pristigla", kazao je Matić.

Prema njegovim riječima, u narednih 10 dana ova firma treba da uplati depozit u iznosu od 50.000 KM.

Dodao je da je epidemiološka situacija krivac za odugovlačenje stečaja, koji je, prema njegovim procjenama, mogao biti okončan i krajem prošle godine.

"Dva i po mjeseca nije bilo uslova da bude zakazana sjednica Skupštine povjerilaca i zbog svega toga ovo predugo traje. Investitor je čak pismeno zatražio odgovor da li je on kupac ili nije", rekao je Matić.

Podsjetimo, Skupština povjerilaca "Šećerane" je 2019. godine donijela odluku da se licitacije organizuju svakih 15 dana i da se cijena spušta za 500.000 KM, počevši od 9,5 miliona KM.

Imovina "Šećerane" godinama je prodavana po cijeni od deset miliona maraka. Osim Banjalučanina Gorana Vajkića, koji je mjerkao fabriku i za nju nudio 6,9 miliona maraka, za to propalo preduzeće su bile zainteresovane i firme "Soltist" i "Sarijel" iz Turske, ali u dva navrata nisu ispoštovale propise i uplatile depozit, tako da je prodaja preduzeća Turcima propala.

Poslije njih, u trku za nekadašnjeg giganta ušla je i kompanija "Niva" iz Žablja u Srbiji, koja se bavi proizvodnjom medicinskih sredstava od gaze i vate.

Imali su namjeru da nakon što kupe fabriku u njoj prošire svoju proizvodnju i zaposle 100 radnika, ali je i ta ponuda propala.

Za "Šećeranu" je bio zainteresovan i potencijalni kupac iz Kine Dragan Guru Đuragin, ali ni s njim nije sklopljen posao.

Na listi zainteresovanih za ovo propalo preduzeće bila je i firma "Unimont" iz Loznice, koja se bavi stanogradnjom, a s obzirom na to da nije uplatila depozit u predviđenom roku, prodaja je nastavljena po cijeni od osam miliona maraka.

"Šećeranu" je 2019. godine namjeravala da kupi i fočanska kompanija "Pavgord", ponudivši tada pet miliona za ovo preduzeće, ali je ta ponuda odbijena. Međutim, "Pavgord" je i prošle godine ponovo ušao u igru i otkupio sva potraživanja radnika, nekoliko preduzeća iz Srbije i Poreske uprave RS i na taj način postao većinski povjerilac sa 64 odsto potraživanja.

Iako se očekivalo da će fočanska kompanija dostaviti ponudu za kupovinu "Šećerane", to se nije dogodilo.

Bijeljinska Fabrika šećera zjapi prazna već 13 godina, a u stečaju je od 2015. godine. Bezuspješno je do sada prodavana na 15 licitacija, prvo po cijeni od 10 miliona KM, a potom i po nešto nižoj.

Izvor: n.n.

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter