BiH želi novi zajam MMF-a, u igri novih milijardu KM

BiH želi novi zajam MMF-a, u igri novih milijardu KM

Oko milijardu maraka trebao bi biti iznos sredstava o kojima bi se u idućih mjesec i po do dva trebalo započeti pregovarati s Međunarodnim monetarnim fondom. Ova procjena temelji se na prethodnom aranžmanu koji je BiH sklopila s ovom institucijom i na osnovu čega je za BiH bilo odobreno 543,5 miliona evra, piše Večernji list. Ipak, s obzirom na poznate okolnosti, BiH je povukla mnogo manji iznos od odobrenoga te je u konačnici aranžman s MMF-om prekinut sredinom 2018. godine.

MMF ima visoko postavljenu skalu reformi koje BiH mora ispuniti, ali bez obzira na preduslove, situacija u domaćoj privredi  je takva da je novo zaduženje u ovom trenutku neizbježno.

Podsjećamo, iz MMF-ova Instrumenta za brzo finansiranje za BiH nedavno je osigurano 330 miliona evra, a koji je raspodijeljen između Federacije Bosne i Hercegovine (62 odsto) i Republike Srpske (38 odsto), međutim, nova sredstva nužna su za očuvanje makroekonomske stabilnosti i za pokretanje novog ciklusa investicija.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija nedavno je nakon susreta s entitetskim premijerima potvrdio odluku kako će se krenuti u nove pregovore s MMF-om koji bi pak trajali oko dva mjeseca. – Ta sredstva služiće kako bi se eliminisale posljedice korona virusa, ali i pokrenuli novi investicijski ciklusi – rekao je on.

Pregovori o novom aranžmanu s MMF-om najvjerojatnije će početi polovinom novembra odmah nakon izbora, javio je BHRT.

Izvor: bhrt.ba

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks