BiH usvojila odluku o uvođenju 4G mreže

BiH usvojila odluku o uvođenju 4G mreže

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, danas je, nakon održane sjednice ovog tijela, održao press konferenciju na kojoj je saopćio kako je Bosna i Hercegovina usvojila odluku o uvođenju 4G mreže. 

Operateri su dužni pokrivati minimalno 90 posto teritorije i 98 posto ključnih pravaca u BiH, uplatiti naknade od visini 17,5 miliona KM u pet jednakih rata u periodu 2019 - 2023, a budžet će u konačnici u narednih pet godina biti uplaćeno oko 300,8 miliona KM.

Godišnje na raspolaganju Vijeću ministara, odnosno budžet institucija bit će 23,7 miliona KM po imenu dozvola. 

"Prijedlog sporazuma o sniženju cijena roaminga: VM je 26. februara dalo prethodnu saglasnost na potpisivanje Sporazuma o sniženju cijenu roaminga - tada smo zadužili resorno ministarstvo da pokuša pozicionirati BiH na najoptiminalniji način, bazirano na zahtjevu koji su tada uputili telekom operatori, ali su promijenili stav - 1. juli 2019. godine. Usvojili smo prijedlog sporazuma i isti smo uputili Predsjedništvu BiH da ga konačno razmotri. Ako ga i kada Predsjedništvo prihvati, sporazum bi trebao biti potpisan na digitalnom Samitu u Beogradu, u aprilu ove godine", rekao je Zvizdić.

Cijene u provj fazi su manje za 80 posto, a 2021.  bit će potpuno ukinute na teritoriji zapadnog Balkana. Nakon toga, idemo na smanjenje roaminga s članicama EU, istaknuo je Zvizdić. 

Zvizdić je potom dao par podataka o, kako je rekao, uvijek aktuelnoj temi, a riječ je o migrantima.

"Nije tačna informacija da 90 posto migranata nije registrirano, te pozivamo institucije da ne šire neistiniti podaci o ovako osjetljivoj temi", rekao je Zvizdić, te dodao da je 99 posto migranata u BiH - registrirano.

Danas je Vijeće ministara, dodao je Zvizdić, donijelo odluku o preuzimanju upravljanja smještajnih kapaciteta za migrante - ali u smislu održavanja kućnog reda centara Bira u Bihaću, Bira u Bihaću, centri u Velikoj Kladuši i Cazinu - finansiranje će nastaviti međunarodne organizacije, kao što je IOM.

Otkrio je Zvizdić i da se pregovara o dolasku 100 (nenaoružanih) policajaca iz Mađarske koji bi trebali pružiti podršku našim organima da se ojača državna granica i spriječi njihov ilegalni ulazak u našu zemlju.

Evo kako je prokomentirao i jučerašnje četničko okupljanje u Višegradu:

"Užasne poruke i ikonografija udruženje koje je, nažalost, registrirano kao neka vrsta udruženja koje treba da promovira kulturne vrijednosti. Registriran je na nivou RS-a, a tamo je registrirano 16 udruženja koja nose naziv "ravnogorski".

Pokrenut ćemo sve aktivnosti, u skladu s krivičnim zakonima, i spriječiti bilo kakvo dalje širenje i ispoljavanje vjerske mržnje, kao što smo vidjeli jučer u Višegradu, mjestu na kojem smo svjedočili brojnim zločinima i u posljednjem ratu.

To nisu bile poruke mira, suživota, tolerancije, koje će unaprijediti pomirenja i saradnje. Ovakva udruženja trebaju biti zabranjena i to očekujemo od institucija i predstavnika RS-a, kao korak poštivanja žrtava koji su ubijeni od strane ljudi 

Danas važne poruke bi bile izvinjenje žrtvama i povratnicima. Moja poruka nesrpskim povratnicima bila bi da je država spremna da ih zaštiti od takvih necivilizacijskih dešavanja i ovakvih brutalnih poruka", poručio je Zvizdić.


Izvor: Radiosarajevo.ba