BiH pravda je spora i nedostižna: Poslije svega VSTS dozvolio da Jadranko Grčević nekažnjen ode u penziju?


BiH pravda je spora i nedostižna: Poslije svega VSTS dozvolio da Jadranko Grčević nekažnjen ode u penziju?

Disciplinska tužba protiv bivšeg predsjednika Osnovnog suda u Brčkom Jadranka Grčevića podignuta je u decembru prošle godine zbog niza disciplinskih prekršaja. Disciplinski postupak protiv Grčevića je bio okončan, ali je Disciplinska komisija odugovlačila sa donošenjem odluke jer se znalo da Grčević odlazi u penziju

Kako je Žurnal i najavljivao – predsjednik Osnovnog suda Brčko distrikta BiH Jadranko Grčević nekažnjen je otišao u penziju i disciplinski postupak protiv njega je obustavljen.

„Disciplinski postupak je obustavljen iz razloga prestanka mandata nosioca pravosudne funkcije zbog odlaska u penziju“, kažu iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

Disciplinska tužba je podignuta u decembru prošle godine zbog prekršaja: propuštanje da traži svoje izuzeće od postupanja po predmetima kada postoji sukob interesa, donošenje odluka kojima se očigledno krši zakon ili uporno i neopravdano kršenja pravila postupka te zbog nemara ili nepažnje u vršenju službenih dužnosti.

Žurnal je o ovim disciplinskim prekršajima detaljno pisao.

Podsjetimo da je protiv Grčevića podneseno nekoliko prijava zbog zaobilaženja CMS-a. Pisali smo i o tome da je ostavinske postupke, gdje je trebao suditi kao sudija pojedinac, prepuštao stručnim saradnicima, a on se potpisivao na zapisnike kao da ih je on vodio.

Pisali smo i o tome da je Grčević prisustovao sjednicama Pravosudne komisije, baš u onim trenucima, kada je “vodio” ostavinske rasprave. Jedna od mnogobrojnih prijava protiv Grčevića odnosi se i na to da se u jednom krivičnom predmetu koji se vodio pred Osnovnim sudom Brčko distrikta BiH, a u kojem je bio član Vijeća, nije izuzeo iako je po zakonu to morao uraditi.

Disciplinska komisija VSTV-a imala je rok do 25. oktobra da donese prvostepenu odluku, ali ona nikada nije saopštena. Žurnal se pismeno obraćao VSTV-u 7. oktobra i tada su nam odgovorili da „imajući u vidu da je prvostepeni postupak u toku, informacije o odlukama, bilo da su donesene ili se tek trebaju donijeti, ne mogu davati“.

Izvori iz pravosuđa navode da je sve smišljeno urađeno kako bi se Grčeviću dozvolilo da neokaljan ode u penziju. Ništa ga sad ne sprječava da se, isto tako časno, bavi i advokaturom.

Podsjetimo da ovo i nije prvi put da je VSTV dozvolio da „zbog odlaska u penziju“ izostane kazna. Sličan slučaj je bio i sa dodatnim sudijom Huseinom Delalićem protiv kojeg je, također, obustavljen disciplinski postupak zbog odlaska u penziju.

Protiv Delalića se vodio disciplinski postupak jer je prešutio da je ranije osuđivan.

Izvor: zurnal.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter