BiH paradoks: Auto-putevi se grade iz kredita, a na računima UIO za njih se skuplja novac koji je -zarobljen-


BiH paradoks: Auto-putevi se grade iz kredita, a na računima UIO za njih se skuplja novac koji je -zarobljen-

Auto-putevi u BiH se i dalje grade iz kredita, a na računima Uprave za indirektno oporezivanje BiH iz mjeseca u mjesec raste iznos koji je po osnovu putarine prikupljen u ovu svrhu, a koji nije raspoređen.

U ovom trenutku na računima Uprave za indirektno oporezivanje BiH stoje 252 miliona KM koje su prikupljene po osnovu putarine za izgradnju auto-puteva, a nisu raspoređene – rečeno je juče iz UIO BiH.

Paradoks na BiH način izgleda upravo ovako – Vlada FBiH odobrila je prije nekoliko dana zaduženje do 50 miliona KM za obilaznicu kod Doboja na koridoru 5c.

Naime, Vlada Federacije BiH utvrdila je Odluku o davanju saglasnosti za prihvatanje granta Evropske banke za obnovu i razvoj za projekt “Koridor 5c, obilaznica Doboj, poddionica Putnikovo Brdo – Medakovo”, a grant iznosi 12.000.000 evra.

Međutim, Vlada je utvrdila i Prijedlog odluke za davanje saglasnosti o prihvatanju dodatnog zaduženja po sporazumu o zajmu između BiH i OPEC Fonda za međunarodni razvoj, a za realizaciju projekta na koridoru 5c, dionica Nemila – Donja Gračanica (Zenica Sjever), poddionica Vranduk – Ponirak, te je uputila Parlamentu FBiH na usvajanje, a riječ je o iznosu do 25.000.000 evra.

Ekonomista Igor Gavran kaže da je potpuno nenormalno i nerazumno to što se nadležni zadužuju dok istovremeno postoji novac koji je neraspoređen.

– Jasno mi je da nije federalna Vlada nadležna da odblokira ta sredstva, već je riječ o dogovoru na nivou BiH, ali svejedno je neracionalno da taj novac gubi vrijednost, a da nekome plaćamo kamate na kredit. Jedino u ovoj informaciji što je pozitivno jeste grant, odnosno nepovratna sredstva koja dobijamo, jer to je naravno najbolji izvor finansiranja. I naravno jeste pozitivno da gradimo auto-put umjesto da ga nikako ne gradimo, a ova je obilaznica jako važna, ali je ovo veoma neracionalan i nelogičan način – kaže Gavran.

Kako ističe, svaka marka kamata plaćenih na ovo zaduženje je direktan gubitak i šteta za budžet baš kao i svaka marka inflacijom izgubljene realne vrijednosti novca na računu koji imamo, a ne koristimo.

Uprkos brojnim pokušajima, izjavu Denisa Lasića, v.d. direktora “Autocesta FBiH”, juče nismo uspjeli dobiti, dok njegov kolega u Srpskoj, Nedeljko Ćorić, vršilac dužnosti direktora “Autoputeva Republike Srpske”, kaže da se i oni zadužuju za sve projekte koji se odnose na investicije.

– Generalno, ta sredstva koja su zadržana na zajedničkom računu UIO BiH mogla bi da se u značajnoj mjeri koriste za projekte koje imamo u eksploataciji, kao i za određene nove projekte, rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, izradu projektno-tehničke dokumentacije i svega onog što je neophodno da bi se u funkciju stavljali neki novi projekti koji će biti u eksploataciji u narednom periodu – rekao je Ćorić.

Sudeći prema njegovim riječima, ne odustaje se od ranije najave koja se odnosi na podrizanje krivičnih prijava protiv članova Upravnog odbora UIO BiH.

– Naš pravni tim uveliko prikuplja dokumentaciju i želimo zajedno sa ‘Putevima Srpske’ da pokrenemo odgovornost lica koja su odgovorna za raspodjelu sredstava koja su zadržana već dugi niz godina na računima UIO BiH, jer na indirektan način prave ogromnu štetu preduzećima za čije funkcionisanje su namijenjena ta sredstva – poručio je Ćorić.

Podsjetimo, čeka se da UO UIO BiH donese odluku ili o metodologiji konačne raspodjele putarine ili da privremeno raspodijeli ta sredstva. Prema očekivanoj raspodjeli, Federaciji BiH trebalo bi da pripadne oko 59 odsto sredstava, Republici Srpskoj oko 39, a Brčko distriktu oko dva odsto, pišu Nezavisne novine.

Podsjećanja radi, UIO BiH prikuplja prihode za dvije vrste putarina. Prva se odnosi na putarinu za održavanje puteva i ona se naplaćuje u iznosu od 0.15 KM po litru naftnog derivata, a druga na putarinu za izgradnju auto-puteva i ona iznosi 0.25 KM po litru derivata.

Foto naslovna: Siniša Pašalić
Izvor: srpskainfo.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter