BiH ima institucije, ali nema pravosuđe koje donosi pravnu sigurnost građanima (Video)

BiH ima institucije, ali nema pravosuđe koje donosi pravnu sigurnost građanima (Video)

BiH ima pravosudne institucije, ali nema pravosuđe koje bi trebalo da donosi pravnu sigurnost građanima, rekao je urednik portala "Istraga" Avdo Avdić u večeras u emisiji "Puls" BN Televizije.

"Dokaz za to je i posljednji izvještaj OEBS-a koji je posebno apostrofirao izbor i imenovanja. Takav primjer je i Okružno tužilaštvo u Doboju.  Ko je danas gledao sjednicu VSTS-a, mogao je da vidi kako Željka Radović, glavni tužilac Okružnog tužilaštva u Doboju izgovara hvalospjeve na račun Milana Tegeltije", rekao je Avdić.

On je naglasio da je njen izbor na funkcije u Okružnom tužilaštvu u Doboju i u VSTS-u klasična manipulacija.

Urednik portala "Istraga.ba" Avdo Avdić koji je objavio snimak razgovora predsjednika VSTS-a Milana Tegeltija o imenovanjima na pravosudne funkcije slaže se sa sudijom Farisom Vehabovićem i objašnjava da je dozvoljeno objaviti snimke koji ukazuju na korupciju ili nečasne radnje  zbog kojih trpe građani. 

Novinari mogu tajno da snime sagovornika i objave snimak ukoliko je taj snimak u interesu javnosti, a za to postoje presude Međunarodnog suda u Strazburu, naveo je urednik portala "Istraga.ba" Avdo Avdić.

„Jedna od tih presuda je radio `Tvist` protiv Slovačke i `Haldman` protiv Švajcarske. Sud je konstatovao da se snimci koji su sačinjeni nezakonito zbog interesa javnosti mogu koristiti. Ako ovojjavnosti nije u interesu da sazna kako prvi čovjek bh. pravosuđa dogovara sa svojom koleginicom kako će njenu sestru imenovati za sudiju, onda sam ja spreman ići u zatvor“, rekao je Avdić.

Pravosudni sistem u BiH je izvor pravne nesigurnosti, tvrdi Avdić.

„90% pravosudnih institucija je trulo. 70% nosilaca pravosudnih institucija je nekome nekad učinilo uslugu i oni su ucijenjeni. Mi imamo sistemsku korupciju unutar pravosudnih institucija.“

On je istakao da je Tužilaštvo BiH instrument za diskreditaciju ljudi i političke obračune vlasti.

„Pravosuđe koje zataškava  je problem jer ne rješava kriminalne radnje. Međutim, pravosuđe koje montira je mnogo opasnije, ono nevine ljude stavlja u zatvor“, rekao je Avdić.

Na pitanje zašto je nekome u interesu da se procesuiraju funkcioneri u Sarajavu, a ne u Banjaluci ili bilo kojem drugom gradu ukoliko postoji sumnja na krivično djelo, Avdić odgovara:

„Postoje dvije političke partije koje u ovom trenutku imaju apsolutnu kontrolu nad pravosuđem. To su HDZ i SNSD sa svojim manjim partnerima unutar svih političkih partija u Sarajevu.“

Avdić je naveo da su se očigledne manipulacije dogodile u pojedinim gradovima i tokom izbornog procesa. On je rekao da se vrši grafološko vještačenje potpisa birača u Doboju, te da će u tom gradu kao i u Srebrenici najvjerovatnije biti ponovljeni izbori.

„Da li vi mislite da bi bilo promjena i u Sarajevu, i u Banjaluci, da li bi bili poništeni izbori ili bi se iko nadao poništavanju izbora u Doboju i Srebrenici da je ostao bivši saziv CIK-a BiH u kojem su evidentno većinu imali Milorad Dodik i Dragan Čović. Sigurno ne bi“, jasan je Avdić.

CIK BiH je kao i pravosuđe osnov države, tvrdi Avdić navodeći da ukoliko se ta dva stuba uruše onda u državi volja građana postaje nebitna.


Izvor: rtvbn