BiH ekonomija - Redovni PROINTER izvještaj: 75 dana, 39 ugovora, 8.491.203 KM javnog novca (Dok.)


BiH ekonomija - Redovni PROINTER izvještaj: 75 dana, 39 ugovora, 8.491.203 KM javnog novca (Dok.)

Poslovi namijenjeni firmi s kojom, po priznanju Milorada Dodika, „sarađuje“ njegov sin Igor obznanjeni su na Portalu javnih nabavki nakon 17. jula. 36 poslova pripalo je banjalučkoj firmi majci, dok su tri ugovora namijenjena sarajevskom ogranku.

Kod koga ste kupili ove fazonske komade za vodovod?

Kod vašeg zeta, gospodine lideru.

Ko gradi ovu zgradu?

Vaš kum, gospodine lideru.

Odličan voćnjak, čiji je?

Pa vašeg sina, uvaženi lideru.

I suši je dobar?

Pravi ga vaša kćerka u luksuznom restoranu u centru grada...

Pa radi li iko išta u ovoj državi, osim mojih - bijesno će lider?!

Ne, odgovori narod i za 75 dana dade IT tender stručnjaku „Prointeru“ 8.491.203 KM. Tolika je vrijednost 39 ugovora sklopljenih sa javnim sektorom u Bosni i Hercegovini, državi u kojoj Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, svakodnevno najavljuje entitetsko otcjepljenje. Od ovog broja 36 poslova pripalo je banjalučkoj firmi majci, dok su tri ugovora namijenjena sarajevskom ogranku.

Foto: Prointer Banjaluka jesen 2021

Boldirani dio na početku teksta je „vic“, a sve ostalo je, nažalost, stvarnost. Najgore od svega je što ni prvi ni drugi dio nisu smiješni. Poslovi namijenjeni firmi s kojom, po priznanju Miloradovom, „sarađuje“ njegov sin Igor obznanjeni su na Portalu javnih nabavki nakon 17. jula.

Banjalučka baza počesto je kao nosilac konzorcijuma podržavala onu ne tako davno formiranu, sarajevsku. Na tendere je, po običaju, uvijek pristizala po jedna ponuda. Ako se (u dva-tri navrata) dogodilo da stignu tri ponude, dvije su automatski bile odbacivane kao neprihvatljive.

Samo „Elektroprenos BiH“ izgradnju stanice ovoj privatnoj firmi sa jakim političkim vezama platiće 3.396.152 KM. Vlada RS, na čelu sa SNSD-ovim Radovanom Viškovićem, za održavanje sistema slabe struje. „Prointeru“ i „Lanacu“ Nebojše Ninića, jednog od osnivača vladajućeg SNSD-a, namijenila je 737.100 KM, dok održavanje servisne magistrale građane košta 119.340 KM.

„Elektro-Doboj“ optičke kablove platiće nevjerovatnih 654.305 KM. 

Foto: Prointer Sarajevo jesen 2021

Posebno se dokazao i Draško Milinović, direktor Regulatorne agencije za komunikacije BiH i nekadašnji direktor Radio-televizije RS. Po tri ugovora od „Prointera“ je nabavljao i opremu, ali i plaćao konsultantske usluge – 66.339, 631.469 i 292.383 KM. Zanimljivo, u novim ugovorima ponovo stoji potpis Dragana Čavića, koji je od najljućeg opozicionara katarzom došao do fotelje direktora „Elektrokrajine“. Isporuku i nadogradnju mrežne infrastrukture „Prointeru“ će platiti 116.883 KM.

„Elektroprivreda RS“ i SNSD-ov Luka Petrović i ovog puta su redovni saradnici „Prointeru“ – 23.377 i 25.506 KM...

Iako nemaju obavezu da javnost BiH obavještavaju o trošenju vlastitog novca, zanimljivo je poslovanje Delegacije Evropske unije i „Prointera“. Više od dva miliona KM koštala je nova oprema i usluge ove firme. Milorad Dodik ne namjerava, kako kaže, u Evropu, ali zato je ona došla njemu.

DVA BH. „PROINTERA“, JEDNA TENDER DUŠA

U javnom sektoru RS, pisao je Žurnal 17. jula, više nema institucije, ustanove ili preduzeća koje nije poslovalo sa banjalučkim „Prointerom“. Sa firmom-majkom od osnivanja 2015. do tog momenta bila su potpisana 602 ugovora vrijedna 152.088.144 KM. Kako je od početka 2020. tenderski itekako aktivan i sarajevski ogranak, „uspjehu“ je tada pridodat još 31 tender ukupne vrijednosti 2.630.932 KM. Apsolutni tender rekord dvije poslovnice jedne „uspješnice“ ostvarile su 2020. Banjalučka baza pribilježila je 180 ugovora vrijednih 62.353.699 KM, a tek aktivirana sarajevska produžena ruka 21 ugovor ukupne vrijednosti 1.657.078 KM.

Sve ovo „uspjeli su“ sa stotinak banjalučkih i pedesetak sarajevskih radnika, među kojima su i uposlenici u administracijama firmi.

Niko ne objašnjava trošenje miliona maraka iz budžeta na IT tender prohtjeve i zamisli privatne firme. Spisak je podugačak. Kao isporučilac roba i usluga „Prointer“ se spominje u ugovorima “Šuma RS”, Regulatorne agencije za komunikacije BiH, Savjeta ministara BiH, Republičke uprave za inspekcijske poslove, Opštine Laktaši, Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, Pravobranilaštva RS, Autocesta Federacije BiH, Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge RS, Elektroprivrede HZ HB, Grada Doboja, Željeznica RS, Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS, Ministarstva prosvjete i kulture RS, Ministarstva trgovine i turizma RS, Međunarodnog aerodroma Sarajevo, Aerodroma RS, Elektro-Doboja, Vodovoda Doboj, Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih RS, Elektroprivrede RS, Rudnika i Termoelektrane Ugljevik, Investiciono-razvojne banke RS, Hidroelektrana na Vrbasu, Grada Gradiška, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS, Rudnika i Termoelektrane Gacko, Radio-televizije RS, Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, Veterinarskog instituta “Dr Vaso Butozan”, Službenog glasnika RS, Olimpijskog centra Jahorina, Tužilaštva BiH, Agencije za osiguranje RS, Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA), Instituta za zaštitu zdravlja RS, Hidroelektrana na Drini, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Elektro-Hercegovine, Studentskog centra Pale, Helikopterskog servira RS, Doma zdravlja Banjaluka, Lutrije RS, Grada Banjaluka, Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, Doma zdravlja Bijeljina, Službe za zajedničke poslove Vlade RS, Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH (BHDCA), Elektrodistribucije Pale, Ministarstva odbrane BiH, Ministarstva finansija RS, Centralne banke BiH, Voda Srpske, Elektroprenosa BiH, Vlade RS, Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Puteva RS, Brčko distrikta, Zavoda za zapošljavanje RS, Hidroelektrana na Trebišnjici, Uprave za indirektno oporezivnje BiH, Elektrokrajine Banjaluka, Univerzitetskog kliničkog centra RS, Fonda zdravstvenog osiguranja RS, Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, Poreske uprave RS, Ministarstva unutrašnjih poslova RS, Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović”, Fonda penzijsko-ivalidskog osiguranja RS, Pošta Srpske…

Piše: Žana Gauk
Izvor: zurnal.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter