BiH - Automobili će morati imati ugrađen alkolok


BiH - Automobili će morati imati ugrađen alkolok

Vožnja pod dejstvom alkohola jedan je od dva najčešća razloga saobraćajnih nesreća, pokazuju statistike u BiH. Ugradnja alkolok uređaja u automobile još jedna je od mjera Evropske unije kojom će zemlje članice pokušati da spasu ljudske živote. Bosna i Hercegovina, pak miljama je daleko od ovakve odredbe, smatraju stručnjaci.

Svi automobili koji se od 2022. godine budu proizvodili u zemljama Evropske unije moraće da imaju ugrađen alkolok uređaj. Ovaj uređaj onemogućava vozaču da pokrene vozilo ukoliko je pod dejstvom alkohola.

“Pored volana imate uređaj sličan onom uređaju koji koristi policija za testiranje vozača, da li voze pod uticajem alkohola. Da bi pokrenuli vozilo, vi prvo morate da dunete u taj uređaj. Ako ste prije toga konzumirali alkohol, vozilo nećete moći da se startuje”, kaže Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske.

U Srpskoj je, prema podacima MUP-a, od januara do novembra ove godine registrovano 9249 saobraćajnih nezgoda, u kojima je poginulo 108 lica. U 901 nesreći bar jedan od učesnika je bio pod dejstvom alkohola a u 326 nezgoda uzrok nesreće je bio preko 1.5 g/kg alkohola u krvi. Alkolok je efikasan ali bi prvo trebalo riješiti neke tehničke stvari, prije svega izmjene i dopune Zakona o bezbjednosti saobraćaja, slažu se stručnjaci.

“Nakon toga, kada to imate definisano u zakonu, treba definisati ko će to ugrađivati u vozilo i na koji način. To mora da bude standardizovano, uniformno u svim vozilima i to ne može svako da ugrađuje”, kaže docent doktor Bojan Marić sa Saobraćajnog fakulteta iz Doboja. On dalje kaže da je sljedeći korak odrediti prema kojim kategorijama ga uvesti.

“To su povratnici u kršenju Zakona o bezbjednosti saobraćaja, u ovom slučaju oni koji su već sankcionisani jer su vozili pod dejstvom alkohola. Povratnici čak treba da snose i troškove ugradnje, ukoliko bi to bilo uvedeno, i trebalo bi da se prate na neki određeni period.

Dalje, vi morate da imate servisiranje tog sistema na svakih šest mjeseci ili godinu dana, a mora se odrediti i ko će to da prati. Dakle, treba ga uvesti prema određenim kategorijama, čak možda i prema vozačima početnicima, do dvije godine vozačkog staža.”

Prema podacima MUP-a Republike Srpske, do novembra ove godine iz saobraćaja je isključeno 22 715 vozača, od čega 18 023 zbog vožnje pod uticajem alkohola. Najveća izmjerena količina alkohola u krvi u istom periodu npr. u Bijljeljini, prema podacima Policijske uprave, bila je čak 3.2 promila.

Ovakva statistika ujedinila je mišljenje anketiranih građana o alkolok sistemu. Kažu da podržavaju ugradnju ovog uređaja u automobile jer bi “ dosta živih glava ostalo”. Smatraju da neko ko je pio uopšte ne treba da uzima volan u ruke te da samom obukom budući vozači “jednom nogom već stoje u grobu” a kada dobiju vozačku dozvolu “u grob su stavili i drugu nogu a samo je njihov izbor kako će da završe”.

Dakle, jedinstven je stav da bi sistem doprinio većoj sigurnosti u saobraćaju, ali uz dodatne mjere, kao što su kampanje o alkoholu kao jednom od vodećih uzroka saobraćajnih nesreća.

“Pored toga, smatram da bi efikasnija mjera bila izmjena i dopuna zakona-pooštravanje sankcija tj. pooštravanje kazni, kada je u pitanju ovaj prekršaj, jer vi sada imate situaciju da za taj prekršaj u roku od 8 dana neko dođe i plati pola od propisane kazne”, tvrdi Marić .

Pojedine kompanije zemalja u okruženju ugradile su alkolok uređaj u automobile zaposlenih. Prema procjeni Evropskog savjeta za bezbjednost saobraćaja 5000 života godišnje bilo bi spašeno na evropskim putevima ukoliko bi svi vozači bili trijezni, kažu iz Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske.

Izvor: rtvbn.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks