BH poslodavci koji nedaju domaćim radnicima veće plate a strane plaćaju 50% skuplje, nezadovoljni?


BH poslodavci koji nedaju domaćim radnicima veće plate a strane plaćaju 50% skuplje, nezadovoljni?

BiH “izvezla” 17.000 radnika u Sloveniju, poslodavci ogorčeni. Aćić: Logično bi bilo da se Agencija bavi zapošljavanjem u BiH, a ne van nje. Agencija pomogla i odlazak njegovatelja u Njemačku.

Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine pomogla je i prošle godine da više od 17.000 njenih državljana ode u Sloveniju i tamo pronađe posao, što su domaći privrednici dočekali sa ogorčenjem.

Naime, podaci Agencije pokazuju da je prošle godine realizovano 10.409 oglasa na osnovu kojih je 17.154 državljana BiH dobilo radne dozvole i počelo raditi u toj zemlji.

Pomagali su i u zapošljavanju njegovatelja u Njemačkoj, a zahvaljujući njima 553 ljudi iz BiH je dobilo posao u jednoj od ekonomski najjačih zemalja na svijetu.

 Za zapošljavanje domaćih radnika u stranim zemljama, Bosna i Hercegovina je Agenciji stavila na raspolaganje budžet od 1,24 miliona KM.

“Sredstva budžeta Agencije utrošena su namjenski, u skladu sa procedurama donesenim od strane Savjeta ministara BiH i Ministarstva finansija i trezora BiH, instrukcijama Ministarstva finansija i trezora BiH, kao i ostalim zakonskim propisima i internim aktima Agencije”, naveli su oni u svom godišnjem izvještaju.

Poslovna zajednica u BiH ne gleda sa oduševljenjem njihov rad i rezultate.

Direktor Unije poslodavaca Republike Srpske Saša Aćić smatra da bi ulogu agencije trebalo što prije preispitati.

Poslodavci: Umjesto u BiH, Agencija se bavi zapošljavanjem van svoje zemlje

Prema njegovim riječima, svaka agencija koja je formirana od strane institucija bi po logici trebalo da radi u interesu države, što ovdje nikako nije slučaj.

“Logično bi bilo da se bavi radom i zapošljavanjem u Bosni i Hercegovini, a ona nažalost radi posao koji je kontra interesa i Republike Srpske i BiH jer posreduje u zapošljavanju građana van svoje zemlje što je apsolutni nonsens”, kazao je Aćić.

Sa njim se složio i Predsjednik Privredne komore Federacije BiH Mirsad Jašarspahić.

“Agencija bi trebala da osmišljava projekte i da se prilagođava domaćem tržištu kako bi pomogla privredi da podmiri potrebe za radnicima. Samo je to ispravno, sve ostalo je besmisleno, jer slati ljude u strane zemlje ovoj državi nikako ne ide u korist”, rekao je Jašarspahić za CAPITAL.

Piše: Dejan Tovilović
Foto naslovna: Pixabay
Izvor: capital.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter