Bezosu, Masku i Zakerbergu korona donijela profit od 115 milijardi dolara

Bezosu, Masku i Zakerbergu korona donijela profit od 115 milijardi dolara

Osnivači kompanija Amazon, Fejsbuk i Tesla od početka ove godine zaradili su 115 milijardi dolara. To se desilo zahvaljujući pandemiji korona virusa. Bogatstvo vlasnika Amazona Džefa Bezosa od početka godine povećalo se za 63,6 milijardi dolara. Samo u jednom danu mjeseca jula zaradio je 13 milijardi dolara, piše američki poslovni magazin Blumberg. Njegovo bogatstvo će uskoro dostići iznos od 200 milijardi dolara. Vlasnik Fejsbuka Mark Zakerberg je bogatiji za 9,1 milijardu dolara, dok je vlasnik Tesle Ilon Mask bogatiji za 42,1 milijardu dolara. Maskovo bogatstvo je doseglo iznos od 69,7 milijardi dolara.

Kao razlog za znatno povećanje bogatstva ove trojice ljudi Blumbeg je naveo pandemiju korona virusa. Usljed pandemije potrošači mnogo više koriste internet usluge, a sve tri navedene kompanije djelovanje zasnivaju na internetu. Profesor na Čikaškoj školi ekonomije Luiđi Zingales je podsjetio da je savremena ekonomija zasnovana na internetu i da je to omogućilo da se zaradi veliko bogatstvo za kratko vrijeme.

Enormno bogatstvo spomenutih osoba, ali i drugih na meti je kritika u Sjedinjenim Američkim Državama. Bivši potpredsjednik SAD-a i kandidat demokrata za predsjednika ove zemlje Džo Bajden ne misli da treba oporezivati bogatstvo, ali da treba više oporezivati korporacije i poboljšati zakonodavstvo koje se odnosi na porez na imovinu.

Osim vlasnika spomenute tri kompanije, Kongres SAD-a će saslušati i vlasnika Epla u cilju da utvrdi tržišnu moć njegovih korporacija.

Izvor: klix.ba

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks