-Bezakonje je jedini zakon u BiH- Prof.dr.sci.Esad Bajtal - Reakcija na presudu Kemalu Čauševiću


-Bezakonje je jedini zakon u BiH- Prof.dr.sci.Esad Bajtal - Reakcija na presudu Kemalu Čauševiću

Bosna i Hercegovina danas je zemlja čuda. U njoj je sve moguće? Pa i to da malo koji stanovnik vjeruje u to da će bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH, Kemal Čaušević stvarno odgovarati za milionsku pljačku koja se pominje u tzv. aferi „Pandora“. I ako je danas Sud BiH, nakon sedam godina od hapšenja, prvostepeno presudio nekadašnjeg prvog carinika BiH na devet godina a njegovog saučesnika Anesa Sadikovića zvanog „kralj tekstila“ na dvije godine zatvora, uz to da se Čauševiću oduzme i imovina u vrijednosti od 1,7 miliona KM.

U ovoj, jednoj od najvećih afera u posleratnoj BiH u kojoj se, prema mišljenju upućenih, šteta mjeri stotinama miliona KM, na raznorazne načine saučestvovali su mnogi visoki funkcioneri vlasti i političkih stranaka u BiH.

Šta o ovoj današnjoj presudi i uopšte o stanju i situaciji u BiH misli prof.dr.sci.Esad Bajtal za Infomedia Balkan govorio je ovaj ugledni bosanskohercegovački univerzitetski profesor i intelektualac.

„Sa stanovišta životnog iskustva i načina kako se odvijaju društveni procesi u BiH (zastarijevanje tužbi, "gubljenja" dokumenata (Čović), nedostatka dokaza, prebacivanja procesa na druge sudove (Dodik), itd. itd., teško je reći kako će stvari teći i sa ovom presudom. 

U sveopštoj entropiji i neredu, brojnim aferama svih vrsta, od izbornih krađa do načina sticanja, odnosno postojanja ili nepostojanja diploma javnih osoba, "bijelog hljeba", otpremnina i istovremenog vraćanja na posao..., nemoguće je racionalno suditi o bilo čemu. Samovolja i voluntarizam vlastodržačko-stranačkih moćnika ne podliježu kriterijima zdravorazumskog suđenja i procjenjivanja.

Živimo neku riplijevsku varijantu očiglednih nevjerovatnosti koje zdrava društva ne poznaju čak ni pojmovno, a ovdje su prisutne kao nešto sasvim normalno i neupitno.
Logika ovdje nema nikakvog smisla. Vladaju samovolja i pravo jačeg, ali to je suština društava i etno-politika kojima je Bezakonje jedini Zakon.“

Ovo je danas, za Infomedia Balkan, komentarišući presudu Kemalu Čauševiću, bivšem direktoru UIO BiH a vezano za aferu „Pandora“ izjavio prof.dr.sci.Esad Bajtal. 

Kada ni najznačajniji intelektualci u državi ne mogu predvidjeti u kom pravcu će se dalje kretati situacija oko ove afere, u kojoj je država oštećena za stotine miliona maraka, mi ostali možemo samo nagađati i nadati se da unutar pravosuđa BiH postoji makar jedan mali, minijaturni djelić koji nije zahvatio kancer kriminala i korupcije. A koji bi se uspio izboriti sa moćnom mafijaškom hobotnicom koja upravlja svim procesima i odnosima unutar Bosne i Hercegovine, države u „okovima mafije“.

Piše: Stojadin Knežević
Foto naslovna: inforadar.ba
Izvor: Infomedia Balkan 

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter