Bez straha - Stevandić umiruje narodne poslanike: S obzirom na imunitet, niko ne može biti krivično gonjen


Bez straha - Stevandić umiruje narodne poslanike: S obzirom na imunitet, niko ne može biti krivično gonjen

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić je, nakon izmjena Krivičnog zakona BiH koje je donio visoki predstavnik, poručio da su interpretacije u kojima narodni poslanici mogu biti krivično gonjeni, netačne i zlonamjerne.

Nakon što je Schmidt kriminalizirao nepoštivanje njegovih odluka, narodni poslanici su se pitali šta to znači po njih s obzirom na to da u svom radu odlučuju upravo suprotno. Stevandić ističe da oni imaju imunitet, koji nije izuzet odlukom visokog predstavnika.

"Institut imuniteta narodnih poslanika normiran je članom 73. Ustava Republike Srpske i Poslovnikom Narodne skupštine Republike Srpske. Ustav Republike Srpske, kao najviši pravni akt, propisuje da poslanici u Narodnoj skupštini neće biti krivično ili građanski odgovorni za bilo koji postupak izvršen u okviru njihovih dužnosti u Narodnoj skupštini", rekao je.

On navodi da je i Poslovnikom NSRS definisana obaveza poslanika i u kojem slučaju ih štiti imunitet.

"Članom 111. stav 1 Poslovnika precizirano je da poslanici uživaju imunitet od dana potvrđivanja mandata do dana utvrđivanja prestanka mandata u Narodnoj skupštini, u skladu sa zakonom. Članom 111.stav 2 navodi se da: "Poslanici u Narodnoj skupštini neće biti krivično ili građanski odgovorni za izraženo mišljenje ili davanje glasa ili za bilo koji postupak izvršen u okviru njihovih dužnosti u Narodnoj skupštini", kazao je.

On ističe da u Poslovniku "jasno piše da se poslanici mogu pozvati na imunitet u bilo koje vrijeme za postupke izvršene u okviru svojih dužnosti u Narodnoj skupštini".

"Uzimajući u obzir navedeno, jasno je da niko ne može da protivno Ustavu Republike Srpske, da pokrene krivični postupak protiv narodnog poslanika zbog davanja glasa ili izraženog mišljenja u Narodnoj skupštini, što i jeste poslanička dužnost i obaveza", poručio je Stevandić.

Visoki predstavnik Christian Schmidt je prilikom saopštavanja svoje odluke rekao da donosi izmjene Krivičnog zakona na način da se ne dira imunitet članova parlamenta. Stoga nije sasvim jasno čija je odgovornost donošenje neustavnih zakona u NSRS-u.

Piše: N. V. 
Foto naslovna: I. L./Klix.ba
Izvor: klix.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter