Bez obzira na odluke Narodne skupštine RS: Dodik podnio privatnu apelaciju Ustavnom sudu, koji ne priznaje


Bez obzira na odluke Narodne skupštine RS: Dodik podnio privatnu apelaciju Ustavnom sudu, koji ne priznaje

Od svih ovih Dodikovih putovanja građani Republike Srpske nemaju nikakve koristi. Naprotiv, zbog njegovih izjava u Minsku, Kazanju, a posebno skandala koji je priredio sa predsjednikom crnogorske Skupštine u Podgorici Andrijom Mandićem, ovaj entitet je dodatno izolovan od zapadnih zemalja, a politička situacija u samoj BiH pogoršana.

Milorad Dodik je, nakon posjeta Bjelorusiji, Rusiji i Crnoj Gori, otputovao u Tursku, u Antaliju. U međuvremenu je nakratko skoknuo do Beograda, gdje je 28. februara obilježeno 28 godina od osnivanja i donošenja prvog ustava Republike Srpske. Cilj svih ovih Dodikovih putešestvija je da domaćoj javnosti, prije svega u RS, pokaže kako on nije izolovan na međunarodnoj političkoj sceni i kako, ako već ne može da se sastaje za zapadnim zvaničnicima, pod čijim je udarom zbog separatističke retorike i stalnog negiranja države BiH, ima prijatelje na Istoku, koji će mu se naći za „zlu ne trebalo“.

IZGUBLJENI POLITIČKI KOMPAS

Od svih ovih Dodikovih putovanja građani Republike Srpske nemaju nikakve koristi. Naprotiv, zbog njegovih izjava u Minsku, Kazanju, a posebno skandala koji je priredio sa predsjednikom crnogorske Skupštine u Podgorici Andrijom Mandićem, ovaj entitet je dodatno izolovan od zapadnih zemalja, a politička situacija u samoj BiH pogoršana. RS je „lakša“ i za značajan dio novca, koji je Dodik iskoristio za lobiranje kako bi se nakratko sastao i fotografisao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. I to pred otvaranje „Igara budućnosti“, u kojima će Dodik zadržati poziciju ključnog zastupnika ruskih intresa u BiH.

Koliko je Dodik izgubio kompas, kao i da je spreman na svaku vrstu servilnosti prema liderima zemalja koje posjećuje tokom svoje poslednje mini turneje po istočnim zemljama, ali i na lično poniženje, najbolje pokazuje njegov susret sa turskim predsjednikom Redžepom Taipom Erdoanom.

Erdoan izlazi iz aviona kojim je doputovao u Antaliju, a na aerodromu ga u njegovoj zemlji, Turskoj, dočekuje predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik!?

Foto: X - Milorad Dodik

Uz širok osmijeh, nesigurno pruža ruku Erdoanu, koji mu nešto kratko prozbori, digne palac u fazonu „super“, a onda dvjema djevojčicama u tradicionalnoj turskoj nošnji poklanja po lutku i nešto novca. Nigdje iza Dodika zastave Republike Srpske, mada je samo dan ranije samouvjereno tvrdio kako će tamo gdje je on biti istaknuta i srpska trobojka.

SUPROSTAVLJANJE PRAVOSUĐA POLITICI

Kompas je odavno izgubila vlast Republike Srpske, koja je po Dodikovom nalogu donijela niz sumanutih odluka, sa čijim posljedicama danas ne može da se iznese, pa poslednjih dana trpi užasne udarce. Sa političkog stanovišta, potpuno je sumanuto da Dodik, koji je lično naredio da Narodna skupština RS izglasa zakon o neobjavljivanju odluka Ustavnog suda BiH, istom tom sudu, koji, kako je ponovio bezbroj puta, ne priznaje, podnio privatnu apelaciju.

"Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prije mjesec dana podnio je apelaciju Ustavnom sudu BiH, iako je Narodna skupština Republike Srpske još prošle godine donijela Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH. Dodikova apelacija Ustavnom sudu BiH odnosi se na klevetu", potvrdila je nedavno predsjednica Ustavnog suda BiH Valerija Galić.

Potom je vlast doživjela novi udarac. Banjalučki Okružni sud je 29. februara donio presudu kojom je oslobodio imama iz Bihaća Muharema Štulanovića da je „vrijeđao ugled Republike Srpske“.

„Budući da su odluke Ustavnog suda BiH obavezne i konačne, sud je zaključio da je ovo djelo dekriminisano“, naveo je sudija Okružnog suda u Banjaluci Siniša Marković.

Ustavni sud BiH je 18. januara donio odluku kojom je neustavnim proglasio odredbe Krivičnog zakonika RS, kojim se krivičnim djelom smatra povreda ugleda Republike Srpske i njenih naroda. Štulanović, koji je i profesor na Islamskom fakultetu u Bihaću, prije nešto više od godinu dana je tokom vjerske službe RS nazvao „genocidnom tvorevinom“. Banjalučko Okružno tužilaštvo je protiv njega podiglo optužnicu, tereteći ga na osnovu odredbi o povredi ugleda RS iz entitetskog Krivičnog zakona, koje su usvojene u Narodnoj skupštini RS malo prije ove Štulanovićeve izjave.

Dakle, Okružni sud Banjaluka je oslobađajuću presudu u ovom slučaju donio uprkos tome što je Narodna skupština RS usvojila zakone o neobjavljivanju odluka Ustavnog suda BiH i nesprovođenju odluka visokog predstavnika na teritoriji RS.

PRIZNAJEMO SAMO ONO ŠTO NAMA KORISTI

Te zakone je poništio visoki predstavnik, ali je Milorad Dodik, kao predsjednik RS, potpisao ukaz o njihovom proglašenju, nakon čega su objavljeni u Službenom glasniku RS. Zbog toga se protiv Dodika i direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića sada vodi proces pred Sudom BiH.

„Sada se pojavljuje duplo pravosuđe“, zajaukao je predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić povodom ove odluke banjalučkog Okružnog suda.

Najavio je da će najviši zvaničnici RS morati ozbiljno da se konsultuju i da „donesu ozbiljne odgovore i zaključke". Možda bi vlastodršci u RS trebalo da donesu zakon prema kojem će poštovati i sprovoditi samo one odluke sudova, kako entitetskih, tako i Ustavnog suda BiH, koje odgovaraju njihovim političkim i ličnim interesima!

Uostalom, to odavno i rade, a nema sumnje da će tako nastaviti u u budućnosti. Zato je teško je povjerovati da će vlast u RS sprovesti nedavnu odluku Ustavnog suda RS, koji je odlučio da tarife za obračun električne energije koje se primenjuju od 15. decembra 2022. godine nisu u skladu sa Ustavom Republike Srpske. To praktično znači da svaki građanin RS, koji smatra da je oštećen obračunom struje u poslednjih godinu dana, može da tuži Elektroprivredu RS i traži povrat novca. Što Luki Petroviću, direktoru ERS, „zaprepaštenom“ odlukom Ustavnog suda RS ne pada na pamet, pa sudsku odluku naziva „nerazumnom“.

Piše: Ljiljana Kovačević
Foto naslovna: Zurnal/Milorad Dodik
Izvor: zurnal.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter