Bez i malo stida i srama - Za prazne stanove naplaćuju pune kirije


Bez i malo stida i srama - Za prazne stanove naplaćuju pune kirije

Iako više od mjesec dana ne boravimo u stanovima koje smo iznajmili za potrebu studija, vlasnici nam naplaćuju pune ili neznatno smanjene kirije.

Ovim riječima su se studenti na ponašanje svojih stanodavaca požalili borcima za zaštitu potrošača, a koji ističu da nema smisla da vlasnici naplaćuju najamninu za svoje stambene prostorije u vrijeme kada ih svakako nemaju kome rentati.

"Imali smo više žalbi studenata koji studiraju u Banjaluci i Foči, ali ne mislimo da je drugačija slika u bilo kojoj lokalnoj zajednici. Studenti kažu da im gazde ne snižavaju cijene iako u iznajmljenim stanovima ne stanuju, već su im tu ostale samo stvari. Oni su se spakovali i otišli iz tih stanova oko 10. marta, odnosno vratili kućama, a uprkos tome, plaćali su pune cijene", rekla je za "Nezavisne novine" Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja građana DON Prijedor.

Prema njenim riječima, stanovi će i u ovom mjesecu ostati prazni, ali to stanodavce nije podstaklo da se u većem obimu solidarišu sa svojim podstanarima.

"Gazde su im snizile kiriju najviše za 50 maraka, ali ima i onih koji najamninu nisu pojeftinili ni za marku. Ovo je ponašanje koje je neprihvatljivo u ovakvom vremenu", navela je Marićeva.

Ponašanje takvih stanodavaca je bezobrazluk, poručuju oni čije će nam znanje i obrazovanje i te kako trebati.

"Stanodavci treba da se solidarišu sa studentima, jer su oni otišli svojim kućama. Nema nastave na fakultetima. Smatram da je krajnje bezobrazno da se u ovakvoj situaciji naplaćuju kirije, za stanove koje ionako nemaju kome iznajmiti", rekao je za "Nezavisne" Hamza Vahid El-Din, predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu.

Da bi stanodavci, dok sve ovo ne prođe, trebalo da se odreknu kirije, smatra i Nikola Bulović, predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjaluci, koji ističe da ovakvih pritužbi njegovih kolega nije imao, ali je i sam svjedočio jednom sličnom scenariju.

"Pošto sam i član Humanitarne organizacije 'Srbi za Srbe', imali smo nedavno akciju za jednog čovjeka koji je ostao bez posla, a traženo mu je da plati kiriju, tako da smo mu iznalazili alternativu. Pretpostavljam da je takvih dosta više slučajeva, naročito što se tiče studenata. Ovo nije vrijeme kada se na studentima treba zarađivati, pogotovo jer ih većina dolazi iz drugih krajeva i slabijeg su imovinskog stanja", ocijenio je Bulović.

U udruženjima za zaštitu potrošača kažu da bi najbolje bilo da se pri iznajmljivanju stanova prave ugovori. Pitaju se koliko je i nenaplaćenih poreza na naplaćene kirije.

Iz Poreske uprave Republike Srpske ističu da, prema Zakonu o porezu na dohodak, prihod od izdavanja u zakup ili podzakup pokretne i nepokretne imovine ima karakter dohotka od kapitala.

"Na ostvareni dohodak od zakupa ili podzakupa pokretne i nepokretne imovine plaća se porez po stopi od 10 odsto, bez obzira na to da li se radi o izdavanju imovine za stanovanje ili poslovnog prostora", pojasnili su iz Poreske uprave RS.

Poreska uprava RS, inače, ne vodi posebne evidencije vlasnika koji stanove izdaju na dan ili duži period.

Foto naslovna: nezavisne.com
Izvor: nezavisne.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks