Beograd priznaje BiH, a podržava Dodika koji je ne priznaje

Beograd priznaje BiH, a podržava Dodika koji je ne priznaje

Na cijelom našem prostoru mnogi dobro žive od ovog stanja koje vraća ljude natrag u vrijeme nemira i rata. Neki na tome egzistiraju, a mnogi imaju korist, izjavio je Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske.

On je novinarima na današnjoj konferenciji Igmanske inicijative povodom dvije decenije postojanja, rekao da političari nastupaju sa tim da „vole svoju državu“, a da je to u stvari borba za budžet, prenosi danas.rs.

Mesić je naglasio da u pokušaju historijske revizije ne učestvuju samo države regiona, već i drugi faktori, podsjećajući da je Evropski parlament donio rezoluciju u kojoj osuđuje sve totalitarne režime.

„Ali, Jugoslavija nije bila totalitarni, već autoritarni režim. Ja sam živi primjer da nisu svi socijalizmi bili isti“, ukazao je Mesić.

Na pitanje novinarke Danasa kako u narednim godinama vidi odnose u regionu, Mesić je rekao da se nada da će jednog dana morati da dođe do prijelomnog trenutka.

„Većina sadašnjih vlasti u regiji je, posebno u izbornim kampanjama, opterećena s vremenom koje smo odavno trebalo prevladati. Sada bi trebalo otvarati međusobnu saradnju, ali nema tog prelomnog trenutka. Najviše je to do samih vlastodržaca jer ne priznaju činjenice – Jugoslavija se mogla održati bar na određeno vrijeme kao konfederacija. Moj prijedlog je bio da republike proglase samostalnost i odmah potpišu konfederalni sporazum na 3-5 godina, pa ako to ide možemo produžiti a ako ne, svako ide samostalno i nema ratova i žrtava“, objasnio je Mesić.

Prema njegovim riječima, predsjednik Hvatske Zoran Milanović će učiniti više koraka ka saradnji u regionu, ali ipak sve zavisi ko će formirati hrvatsku vladu.

„Hrvatima u BiH sam poručio da je njihova domovina BiH, da je njihov glavni grad Sarajevo. Svoju politiku sa ostala dva konstitutivna naroda da utvrde u Sarajevu, a Hrvatska će pomagati koliko može. Ali oni poslije mene nisu to ponavljali, pa mnogi umjesto da idu u Sarajevo, idu u Mostar. Bilo bi dobro da i u Srbiji neko kaže Srbima u BiH da je njihova domovina BiH, da je njihov glavni grad Sarajevo, da kreiraju svoju politiku sa druga dva konstitutivna naroda u Sarajevu. Međutim, beogradska politika je otprilike ovakva – mi priznajemo BiH, a u svemu podržavamo Dodika koji ne priznaje BiH. Tako da je tu teško očekivati nekakav veliki uspjeh“, naglasio je Mesić.

Izvor: vijesti.ba

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks