BBC - Izbori u Srbiji 2023: SNS tvrdi da će imati većinu, lista doktora Nestorovića najveće iznenađenje


BBC - Izbori u Srbiji 2023: SNS tvrdi da će imati većinu, lista doktora Nestorovića najveće iznenađenje

Srpska napredna stranka (SNS) Aleksandra Vučića proglasila je veliku izbornu pobedu na vanrednim parlamentarnim izborima, što, ako budu potvrđene projekcije rezultata, znači da će ova partija nastaviti neprikosnoveno da vlada Srbijom.

„Apsolutna pobeda zbog koje sam izuzetno srećan, rezultat je bolji nego na prethodnim izborima, 2022. godine", rekao je predsednik Srbije Vučić u izbornom štabu SNS, što je bio znak da poteče šampanjac.

SNS vlada Srbijom od 2012. godine, a Vučić, koji se ranije ove godine povukao sa mesta lidera stranke, ali je njegovo ime bilo na izbornoj listi, ali i najčešće pominjano i viđeno u predizbornoj kampanji.

Prema projekcijama, njegova SNS bi trebalo da osvoji oko 47 odsto glasova, odnosno 129 mandata, a za većinu u Skupštini Srbije, koja ima ukupno 250 mesta, potrebno je 136.

Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević je u ponedeljak ujutro za RTS izneo podatke sa oko 90 odsto obrađenih listića, potvrdivši ove projekcije.

Opozicione stranke okupljene u bloku Srbija protiv nasilja prema projekcijama znatno zaostaju sa oko 23 odsto ili 64 mandata, pokazuju preliminarni rezultati agencija za istraživanje javnog mnjenja Ipsos i Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID).

Ipak, opozicioni blok Srbija protiv nasilja optužio je vlast za „neviđeno izborno nasilje", što iz vladajuće stranke negiraju.

Opozicija je najavila i moguće proteste kako bi, kažu, „odbranili izbornu volju građana".

Jedno od najvećih iznenađenja izbora je veliki pad podrške Socijalističkoj partiji Srbije, čiji je lider Ivica Dačić, dosadašnji ministar inostranih poslova, rekao da će ponuditi ostavku na mesto predsednika partije, koja je u političkom životu zemlje još od 1990-ih.

Socijalisti, koji su na izbore izašli sa sloganom Ivica Dačić premijer, osvojili su oko šest odsto glasova, a na prethodnim izborima imali su oko 12 odsto.

Koalicija NADA, odnosno blok stranaka okupljenih oko Nove Demokratske stranke Srbije osvojila je 4,8 odsto ili 13 mandata, što su njeni lideri procenili kao uspeh.

Još jedno veliko iznenađenje parlamentarnih izbora je lista čiji je nosilac doktor Branimir Nestorović sa 4,8 odsto glasova.

Nestorović je pulmolog, priznati dečji lekar, i u početku pandemije korona virusa bio je član državnog Kriznog štaba da bi ga potom napustio, a popularnost je stekao kada je počeo da iznosi stavove koji su bili suprotni zdravstvenoj politici Srbije, protiveći se vakcinaciji i merama zaštite.

Nećemo u koalicije, nećemo da trgujemo i nećemo već na prvom koraku da razočaramo ljude, rekao je Nestorović za RTS.

Ostale liste, osim manjinskih, prema ovim procenama, ne prelaze cenzus od tri odsto.

Prema RIK-u, od manjinskih stranaka u Skupštinu Srbije ulaze Savez vojvođanskih Mađara i dve stranke Bošnjaka.

Između ostalih, cenzus nije prošao ni opozicioni blok koji predvodi bivši predsednik Srbije Boris Tadić.

Najbliža prelasku izbornog praga je koalicija Nacionalno okupljanje, odnosno blok Zavetnici i Dveri, koji su, prema procenama Republičke izborne komisije, na oko 2,9 odsto.

Iz Zavetnika i Dveri kažu da jesu prešli cenzus i da su na 3,8 odsto.

Ove dve stranke su bile parlamentarne u prethodnom mandatu i njihov eventualni neulazak u novi saziv Skupštine Srbije takođe bi se moglo oceniti kao iznenađenje izbora.

NAJVAŽNIJE O IZBORIMA U SRBIJI 2023.

KAKO JE PROTEKAO IZBORNI DAN
KO JE KO NA LISTAMA ZA IZBORE U SKUPŠTINI SRBIJE
IZBORI U BEOGRADU: KO OSVAJA VLAST U GLAVNOM GRADU
KO UČESTVUJE NA IZBORIMA ZA VLAST U BEOGRADU
KOLIKO ĆE SE PROMENITI VOJVOĐANSKA SKUPŠTINA

U izbornom danu koji je na mnogim biralištima trajao i duže od 20 časova zbog velikih gužvi, do 18 časova glasalo je 51,93 odsto upisanih birača.

Ove godine, u birački spisak upisano je ukupno 6.500.666 birača koji su mogli da glasaju na 8.273 biračka mesta.

Građani su na parlamentarnim izborima birali jednu od 18 izbornih lista, na kojima je predloženo 2.817 kandidata za 250 mesta u parlamentu.

Cenzus za prelazak izbornog praga je tri odsto.

Šta kažu u štabovima?

Predsednik Srbije i član SNS-a Aleksandar Vučić proglasio je „apsolutnu pobedu" na osnovu 76 odsto obrađenog uzorka.

Ovo je drugi najbolji rezultat posle 11 godina vladanja, kazao je Vučić i dodao da je „važno da ujedinimo narod".

On je rekao i da će naredni izbori biti 2027. godine.

Oko sat vremena pre nego što se novinarima obrati Vučić, Ana Brnabić, poverenica SNS za Beograd, počela je obraćanje u štabu SNS-a rečima „Dobrodošli na slavlje".

Foto: Zorana Jevtić/Reuters 

Predstavnik liste Srbija protiv nasilja Miroslav Aleksić obratio se poslednji među liderima lista koje su ušle u parlament, rekavši da su oni do sada obradili podatke iz oko trećine zapisnika sa biračkih mesta.

„Mali broj glasova je obrađen u Beogradu.

„Nema govora da je SNS pobedio u Beogradu", rekao je Aleksić.

On je kazao i da se odigrala „izborna krađa" i da je 40.000 ličnih karata izdato ljudima koji ne žive u Beogradu, a koji su dovedeni u glavni grad da bi glasali.

Ivica Dačić, predsednik Socijalističke partije Srbije, kaže da socijalisti nisu zadovoljni rezultatima.

„Razgovaraću, naravno, sa kolegama iz partije šta je najbolje za stranku u narednom periodu.

„Moje mišljenje je da je potrebno naći novog lidera Socijalističke partije Srbije", rekao je Dačić.

Miloš Jovanović, lider koalicije NADA, kazao je da je postignut isti rezultat kao prošle godine koji je ishod i izbornih uslova u kojima njegova koalicija nije imala priliku da se predstavi na nacionalnim frekvencijama.

Milica Đurđević Stamenkovski je izjavila da je Nacionalno Okupljanje „sačuvalo parlamentarni status sa 3,8 odsto na republičkim izborima", koliko je ova stranka osvojila po sopstvenim podacima.

Ona je rekla da ovim rezultatom nisu zadovoljni, ali da je taj rezultat posledica kampanje protiv njihove koalicije.

Ko se takmičio na izborima?

Na ovogodišnjim parlamentarnim izborima, vladajuća Srpska napredna stranka ušla je u trku sa tradicionalnim koalicionim partnerima pod sloganom „Srbija ne sme da stane", dok su socijalisti Ivice Dačića nastupili samostalno.

S druge strane, devet opozicionih stranaka okupilo se u koaliciji pod nazivom „Srbija protiv nasilja".

Zasebnu koaliciju napravile su Srpska stranka Zavetnici i Srpski pokret Dveri, dok su Nova demokratska stranka Srbije Miloša Jovanovića i Pokret obnove Kraljevine Srbije Vojislava Mihajlovića izašli sa listom pod nazivom „Nada za Srbiju".

Ove godine u parlamentarnu trku ušli su i Liberalno demokratska partija Čedomira Jovanovića, Srpska radikalna stranka Vojislava Šešelja, kao i Narodna stranka Vuka Jeremića.

Nekadašnji predsednik Srbije Boris Tadić i njegova Socijaldemokratska stranka napravili su koaliciju sa pokretom Saše Radulovića Dosta je bilo.

U izbornu trku ušao je i doktor Branimir Nestorović.

Na izbornom listiću našli su se još: Savez vojvođanskih Mađara, Ruska stranka, koalicija Srbija na Zapadu, kao i Albanska demokratska alternativa.

Stanovnici Srbije mogli su da zaokruže i listu Šaipa Kamberija, Usame Zukorlić - Ujedinjeni za pravdu, SDA Sandžaka, Koaliciju za mir i toleranciju, koju čine manjinske stranke.

Foto naslovna: Zorana Jevtić/Reuters/Proslava u štabu SNS
Izvor: bbc.com/serbian/lat/srbija

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter