Banke neće bez garancija da kreditiraju Šume Srpske

Banke neće bez garancija da kreditiraju Šume Srpske

Šume Republike Srpske zbog problema sa garancijama za otplatu nisu uspjele da se zaduže za 22 miliona maraka, kojima su planirali da zakrpe rupe u finansijama koje su svakog dana sve veće, saznaje portal CAPITAL. Vlada Republike Srpske je još u maju ove godine dala zeleno svjetlo upravi preduzeća da ide u kreditno zaduženje, ali ni četiri mjeseca nakon toga, “Šume” nisu uspjele da dođu do prijeko potrebnog novca. Kako je prvobitni plan propao, Nadzorni odbor preduzeća je donio novu, izmjenjenu odluku o kreditnom zaduženju na koje je Vlada Republike Srpske ponovo dala svoju saglasnost.

U “Šumama Republike Srpske” su potvrdili naše navode. Nadaju se kako će kredit biti realizovan kada saglasnost Vlade zvanično stupi na snagu. “Javno preduzeće je još uvijek u proceduri kreditnog zaduženja. Odluka o davanju saglasnosti se odnosi na na period otplate i garancije za otplatu kredita. Nakon što odluka stupi na snagu, pristupiće se realizaciji iste”, poručili su za CAPITAL iz uprave preduzeća. O kakvim konkretno problemima u vezi garancija je riječ, u ovom javnom preduzeću nisu željeli da otkrivaju. Kao jedan od razloga za zaduženje bila su i dugovanja prema izvođačima radova, dobavljačima, državi i lokalnim zajednicama.

Sekretar u Udruženju šumarstva i prerade drveta u Privrednoj komori Republike Srpske Lazo Šinik, kaže kako se sistem održava uz visok stepen međusobnog razumijevanja i povjerenja. “Kašnjenja u plaćanju kada su Šume Republike Srpske u pitanju nisu neuobičajena i bilo ih je i ranije. Smatramo da je opravdana njihova odluka da se kreditno zaduže kako bi platili dio obaveza i kako ne bi ugrozili likvidnost brojnih preduzeća, a na samom kraju i svoju, jer tu radi veliki broj ljudi”, kazao je Šinik.

Inače, prema saznanjima CAPITAL-a, dok novac od “Šuma” čekaju brojni kooperanti, i javno preduzeće čeka kupce i prerađivače kojima je isporučena sirovina. Sa resornim ministarstvima i javnim preduzećem je napravljen prećutni dogovor da se dugogodišnjim kupcima ne prekida snabdijevanje bez obzira što se potraživanja gomilaju, sve dok ne dođe do stabilizacije na tržištu.

Izvor: capital.ba

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks