Banja Luka u nevjerici: Dječak završio u bolnici, roditelji za sve krive grickalice


Banja Luka u nevjerici: Dječak završio u bolnici, roditelji za sve krive grickalice

Banjaluka je prethodnih dana u nevjerici zbog priče da je dječak iz jedne siromašne porodice završio u hitnoj zbog gladi, zbog čega je putem društvenih mreža odmah organizovana i akcija da se djeci skupi novac za hranu.
– Imamo slučaj petočlane siromašne porodice iz Banjaluke, gdje se pokreće akcija skupljanja novca za jedan obrok dnevno trojici sinova, od kojih je jedan neko veče završio u hitnoj usljed gladi. Bizarno, ali istinito. Molim prijatelje da učestvuju ko može, kako bi dječaci imali bar jedan osiguran obrok dnevno, koji ćemo uplatiti u obližnjem ugostiteljskom objektu. Koliko ko može, sve je dobro – upućen je poziv preko Fejsbuka.

Humani građani su se odmah odazvali i prikupljeno je, kako smo saznali, 1.000 maraka, koje su uplaćene za ishranu ove djece.

Ljudi koji su upoznati sa cijelom pričom ističu da je riječ o disfunkcionalnoj porodici i da nije imalo smisla pare davati roditeljima da se hrana priprema u kući.

Slučaj je došao i do Centra za socijalni rad, i to, kako su nam rekli iz te ustanove, preko dopisa Univerzitetsko-kliničkog centra Republike Srpske, u kojem ih, između ostalog, informišu o lošim prehrambenim navikama 15-ogodišnjeg dječaka iz Banjaluke.

Iz Centra ističu da ova porodica ranije nije evidentirana u njihovoj bazi podataka, što znači da se nisu obraćali za pomoć, niti ih je bilo ko prijavio (škola, okruženje, rodbina).

Socijalni radnik je u utorak obišao porodicu, u kojoj tvrde da nisu istiniti navodi da je dijete “završilo u bolnici zbog gladi”. Ističu da situacija u porodici nije ugrožavajuća za djecu, da je otac zaposlen i da svojim primanjima zadovoljava osnovne potrebe porodice.
– Dječak je primljen u bolnicu zbog određenih dijagnostičkih pretraga, tokom kojih je konstatovano i da je “sitniji” u odnosu na uzrast; i kilaža i visina su mu niži u odnosu na standarde. Dječak, prema navodima roditelja, ima izrazito loše prehrambene navike, u smislu da radije pojede kesicu grickalica, nego kuvan obrok – odgovorili su iz Centra za socijalni rad.

Precizirali su da će se njihovi stručni radnici aktivno uključiti u praćenje porodice, pridržavanje propisanog jelovnika, te da će, u skladu sa Zakonom o socijalnoj zaštiti, pomoći ovoj porodici kroz povremene jednokratne pomoći, te eventualno uključivanje djece u neki od Dnevnih centara.

Iz Centra su još jednom ponovili važnost diskrecije u ovakvim slučajevima, jer djeca dožive razne oblike sekundarne traumatizacije nakon što u javnost dospiju informacije po kojima se mogu prepoznati.

U bolnici 7 dana

Više informacija o zdravstvenom stanju 15-ogodišnjeg dječaka i šta je utvrđeno pregledima pokušali smo dobiti u Univerzitetsko-kliničkom centru RS. Međutim, iz ove zdravstvene ustanove su poručili da u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti RS nisu u mogućnosti da dostave detaljnije informacije bez saglasnosti roditelja, uzimajući u obzir i podatak da se radi o maloljetnom licu.

Iz UKC nisu naveli čak ni da su u vezi ovog slučaja kontaktirali Centar za socijalni rad.

– Pacijent koji približno odgovara starosnoj dobi koju ste naveli multidisciplinarno je obrađen u Klinici za dječije bolesti UKC RS, te je u toku sedmodnevne hospitalizacije osoblje ove Klinike učinilo sve što je bilo potrebno za poboljšanje njegovog zdravstvenog stanja – istakli su iz službe za informisanje.

Piše: Nataša Telebak
Foto naslovna: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Izvor: srpskainfo.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks