Banja Luka - Počeo 11. Demofest!


Banja Luka - Počeo 11. Demofest!

Izložbom fotografija “Muzika u očima Slobodana Rašića” i promocijom festivala Dok'n'Ritam, zvanično je počelo 11. izdanje Demofesta.

Tokom dana, posjetioci će u Kamenoj kući na Kastelu još moći da uživaju i u predstavljanju Jazz Poesy Cabareta, te radionici “Autorsko pravo u muzici” koju će voditi Nikola Jovanović sa SAE instituta. Večernji program donosi nam prvo polufinalno veče demo bendova, a zatim i nastupe Magnifica & The Serbian Army Orchestra, Dječaka i Wolframa.

Drugi i treći dan festivala odvijaće se po sličnom programu. Bogati dnevni sadržaji u Kamenoj kući “zagrijaće” posjetioce za večernju “eksploziju”, kojoj će uvertiru davati demo bendovi. U revijalnom dijelu programa u petak će svirat Darko Rundek & Ekipa, Marko Louis i Tyger Lamb. Subotnja pozornica je rezervisana za finalne bitke bendova, ali i nastupe dr Neleta Karajlića, grupe Goblini, i prošlogodišnjih pobjednika, grupe Slonz.

Najbolji demo bend biće nagrađen profesionalnim snimanjem i produkcijom albuma u iznosu od 3 500 evra, vicešampion će osvojiti opremu u vrijednosti 2 000 evra, dok će trećeplasirani sastav za binsku opremu dobiti 1 000 evra. I ove godine Demofest uručuje nagradu “Plavi bas”, koji će dobiti najbolji basista Demofesta.

Takođe, predstavnici beogradskog SAE instituta će boraviti na festivalu i tom prilikom odabrati i nagraditi jedan demo bend. Odabranom bendu će SAE pokloniti određen broj sati za snimanje u muzičkom studiju instituta, a odabranu grupu će snimati studenti ove ustanove.

Žiri koji će na Demofestu ocjenjivati najbolje demo sastave regiona čine Mirela Priselac Remi (Elemental), Darko Rundek, Zdenko Franjić (izdavačka kuća “Slušaj najglasnije”), Igor Lazić Niggor (ex-Monteniggers), Nikola Pejaković Kolja i Brankica Janković, direktorica Demofesta.

Ulaz na sve večeri Demofesta biće besplatan do 21 sat, a potom ulaz košta 5 KM. Sve Demofest novosti možete pratiti putem zvanične web prezentacije, Facebook stranice, Android aplikacije, Instagram i Twitter naloga.


Izvor: Srpska cafe