Bajden zaustavljen na korak do Bijele kuće

Bajden zaustavljen na korak do Bijele kuće

Tri dana uoči potvrđivanja izborne pobjede Džoa Bajdena u Senatu stižu vijesti da 11 senatora neće glasati za njihovo potvrđivanje, zbog, kako navode, neregularnosti, dok su se četiri republikanska senatora u nedjelju pridružila saopštenju demokrata kojim pozivaju Kongres da rezultate o pobjedi Bajdena potvrdi.

Iako teško da mogu da spriječe potvrđivanje Bajdenovog izbora za novog američkog predsjednika, ova dešavanja mogla bi da produže proceduru i da odlože inauguraciju zakazanu za 20. januar.

Svaki član Kongresa ima pravo da se po bilo kom osnovu usprotivi glasanju o potvrdi rezultata Elektorskog koledža, navodi Glas Amerike.

Po prigovoru se, međutim, ne postupa ukoliko nije uložen u pisanoj formi i ako ga nisu potpisali po jedan član Predstavničkog doma i Senata.

U slučaju kada postoji takav zahtjev - zajednička sjednica dva doma Kongresa se prekida i njihovi članovi počinju odvojena zasjedanja kako bi prigovori bili razmotreni.

Da bi postao održiv potrebno je da se oba doma saglase o prigovoru dvotrećinskom većinom glasova.

Ukoliko se to ne dogodi - prelazi se ponovo na brojanje elektorskih glasova.

Takav slučaj posljednji put se desio 2005. kada su članica Predstavničkog doma Stefani Tabs Džons iz Ohaja i članica Senata Barbara Bokser iz Kalifornije, obje iz redova demokrata, uložile prigovore na rezultate glasanja iz Ohaja, tvrdeći da je tokom glasanja bilo izbornih nepravilnosti. Oba doma Kongresa su razmatrala prigovor i odbacila ga.

Džordžu Bušu mlađem, tada aktuelnom predsjedniku i republikanskom kandidatu, Kongres je potvrdio drugi predsjednički mandat.

Aktuelni i novoizabrani republikanski senatori koji se protive potvrdi ishoda američkih predsjedničkih izbora traže da Kongres formira posebnu komisiju koja bi ispitala optužbe i to u hitnom postupku, za samo deset dana.

To bi moglo da dovede do situacije da Senat i Predstavnički dom moraju da održe razdvojene sjednice, navodi Rojters.

Četiri republikanska senatora danas su, međutim potpisala izjavu zajedno sa pet demokratskih i jedanim nezavisnim senatorom u kojoj se poziva na potvrđivanje rezultata izbora.

"Glasači su rekli svoje, a Kongres sada mora da ispuni svoju odgovornost za potvrđivanje izbornih rezultata", navodi se u izjavi koju su potpisali republikanski senatori Suzan Kolins, Lisa Murkovski, Bil Kasidi i Mit Romni, prenosi Rojters.

Prema zakonu, oba doma Kongresa se 6. januara nakon izbora sastaju na zajedničkoj sjednici kako bi zvanično pročitali rezultate, izbrojali glasove i saopštili ishod.

Senatori koje predvodi Ted Kruz kao i stotinak republikanskih kongresmena teško mogu da spriječe Bajdenov izbor, ali mogu da otegnu proceduru. Oni bi mogli da isposluju da Senat i Predstavnički dom moraju da održe razdvojene sjednice, navodi Rojters.

Izvor: Tanjug