Bajden uz suze položio zakletvu i zvanično postao 46. predsjednik Amerike


Bajden uz suze položio zakletvu i zvanično postao 46. predsjednik Amerike

Džozef Bajden i zvanično je postao 46. predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, nakon što je na inauguralnoj ceremoniji ispred Kapitola u vašingtonu položio zakletvu.

Nakon polaganja zakletve Bajden je počeo da plače.

"Danas slavimo pobjedu, ali ne pobjedu kandidata već pobjedu demokratije. Volja naroda je ispoštovana", poručio je novi predsjednik Amerike u govoru nakon polaganja zakletve i dodao:

"Još jednom smo naučili da je demokratija dragocjena i demokratija je prevladala".

Prije Bajdena zakletvu je položila i potpredsjednica Kamala Haris.

Senatorka Ejmi Klobučar otvorila je prethodno ceremeoniju ispred Kapitola u Vašingtonu.

Nakon toga svjetski poznata zvijezda Ledi Gaga izvela je himnu Sjedinjenih Američkih Država.

Bajden je ranije u Kapitol stigao u društvu supruge Džil i potpredsjednice SAD Kamale Haris.


Prvi govor američkog predsjednika

"Ovo je dan Amerike, dan demokratije, dan istorijei i nade, dan obnove. Amerika je dorasla izazou. Danas slavimo trijumf demokratije. Volja naroda je ispunjena Naučili smo da je demokracita krhka, a danas je demokratija opstala", rekao je Biden.

"Danas gledamo u budućnost" - rekao je Biden i potom se zahvalio svim bivšim predsjednicima na Kapitolu, ali i Jimmyju Carteru koji nije mogao doći. 

"Pred nama je mnogo posla u ovoj opasnoj zimi. Moramo puno toga izgraditi, izliječiti i popraviti. Malo ljudi je u našoj naciji bilo u težoj situaciji od nas. Opasni virus uzeo je više američkih života nego Drugi svjetski rat. Milioni su izgubili posao, mnogi traže pomoć"

"Moramo se suočiti s političkim ekstremizmom i rasizmom kojeg moramo i hoćemo pobijediti. Da bismo to postigli, treba nam jednakost. U januaru 1863. Abragam Lincoln je ukinuo ropstvo i rekao da će zbog toga ući u istoriju. Ja danas svom dušom molim da ujedinimo zemlju i nadam se da će me po tome pamtiti."

"Jedinstvom možemo postići velike i važne stvari - stvoriti poslove, učiti našu djecu u školama, poraziti virus, ostvariti rasnu pravdu i još jednom učiniti Ameriku vodećom silom dobra u svijetu. Znam da su sile koje nas dijele duboke i stvarne, ali one nisu nove. Naša istorija je stalna borba između američkog ideala - da smo svi stvoreni jednaki - i okrutne stvarnosti, rasizma i ekstremizma"

"Možemo ujediniti snage, prestati s vikanjem. Bez toga nema nacije, samo haos. Moramo se suočiti s ovim izazovima kao ujedinjene američke države. Moramo pokazati respekt prema drugima, svako neslaganje ne treba biti uzrok za rat... Moramo odbiti i iskrivljavanje činjenica i istine." rekao je 46.američki predsjednik Joe Biden

Izvor:n.n.