Bajden predstavio tim za diplomatiju i bezbjednost

Bajden predstavio tim za diplomatiju i bezbjednost

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden formalno je predstavio javnosti svoj tim zadužen za diplomatiju i nacionalnu bezbjednost.

Sastav tog tima signalizira preokret u odnosu na politiku "Prvo Amerika" Trampove administracije i povratak američkom angažmanu na globalnoj sceni, prenosi Glas Amerike.

Predstavljajući saradnike, na skupu u Vilmingtonu u državi Delavar, Bajden je iznio viziju spoljne politike zasnovane na američkom preuzimanju uloge globalnog lidera i jačanju saveza u azijsko-pacifičkom regionu.

On je izjavio da Amerika "neće učestvovati u nepotrebnim konfliktima" i ocijenio da će njegov izbor Entonija Blinkena za državnog sekretara "obnoviti moral u Stejt departmentu i povjerenje u njegovu ulogu".

Bajden je počeo da imenuje članove svog kabineta i druge visoke zvaničnike i obećao da će nova administracija reflektovati raznolikost američkog naroda.

Bajden je imenovao Entonija Blinkena (58 godina, državni sekretar), Alehandra Majorkasa (60, sekretar za unutrašnju bezbjednost), Lindu Tomas Grinfild (68, ambasadorka u UN).

Tu je i Džon Keri (76), bivši potpredsjednik SAD, koji će biti specijalni izaslanik za klimatske promjene.

Evril Hejns (51) će biti direktorka bezbjednosnih službi, a Džejk Saliven (45) savjetnik za nacionalnu bezbjednost.

Bivša šefica Federalnih rezervi Dženet Jelen kandidatkinja je za sekretarku za finansije, a ukoliko bude izabrana, bila bi prva žena na tom položaju.

Bajdenove nominacije moraće da prođu i progresivno krilo Demokratske stranke, kao i Senat koji i dalje kontrolišu republikanci, a čija će se krajnja većina odlučivati na izborima u Džordžiji 2021.

Bajden je izrazio nadu da će Senat brzo potvrditi njegove kandidate.

Izvor:agencije