Bajden će okrenuti novi list u ovom dijeli Evrope i u BiH

Bajden će okrenuti novi list u ovom dijeli Evrope i u BiH

Visoki predstavnik Valentin Inzko uputio je srdačne čestitke Joeu Bidenu na izboru za 46. predsjednika Sjedinjenih Američkih Država i poželio mu uspjeh u obavljanju te važne funkcije.

“Novoizabrani predsjednik SAD Biden jako dobro i dugo poznaje situaciju na Balkanu. Ovo područje posjećivao je i u vrijeme predsjednika Tita, a u posjeti regiji bio je i kao potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država i bio aktivno uključen u napore šire međunarodne zajednice na pružanju podrške njenim evroatlantskim težnjama. Dolazio je u Sarajevo 1997. godine sa predsjednikom Clintonom, a u BiH je dolazio i kao potpredsjednik 2009. godine.

U skladu s tim, u njegovom timu nalazi se niz izvrsnih stručnjaka, posebno u oblasti vanjske politike, a među njima su i stručnjaci za Balkan i Bosnu i Hercegovinu. Jedan od njih je svakako profesor Bill Burns, koji je bio zamjenik državnog sekretara u mandatu Hillary Clinton, sa kojim sam u svojstvu visokog predstavnika imao dva sastanka Još jedna jaka politička ličnost u Demokratskoj stranci je Susan Rice, koja je bila ambasadorica SAD u Ujedinjenim nacijama u vrijeme kada su usvojene brojne rezolucije o Bosni i Hercegovini. Jednako izuzetna demokratska diplomatkinja je Samantha Power, također bivša ambasadorica u UN-u. Posebno zanimljivo za Samanthu Power je činjenica da je napisala knjigu na 640 stranica naslovljenu “Problem iz pakla, Amerika i doba genocida”.

Knjiga je načelne prirode i govori o posljedicama genocida i međunarodnom prisustvu u mjestima u kojima se on dogodio, ali Samantha Power se također fokusira na pojedinačne zemlje i američki odgovor na takve krize kao one u Kambodži, BiH, Ruandi i Kosovu.

Tu je, naravno, i Elvir Klempić, najviše rangirani Bosanac u Bidenovom timu i dugogodišnji savjetnik. 

Pred predsjednikom Bidenom nalaze se stotine pitanja koja traže rješenje, kako u inostranstvu tako i kod kuće, između ostalog i kriza koju je izazvala pandemija. Ali ohrabrujuće je to što on poznaje ovu regiju i što oko sebe ima niz visoko kvalificiranih i motiviranih ljudi, koji se cijeli život bave jugoistočnom Evropom.

Budući da sam imao zadovoljstvo da se lično sretnem sa gospodinom Bidenom tokom njegove posjete Bosni i Hercegovini u maju 2009. godine, uvjeren sam da je on istinski prijatelj ove zemlje i da će, zajedno sa evropskim partnerima, okrenuti novi list u ovom dijelu Evrope”, kazao je visoki predstavnik.

Izvor: vijesti.ba

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks