Bahato - Elektro Bijeljina u akciji nabavke namještaja: Za kabinet direktora i sekretarice namještaj od 63.330 KM


Bahato - Elektro Bijeljina u akciji nabavke namještaja: Za kabinet direktora i sekretarice namještaj od 63.330 KM

U praznično vrijeme, 5. januara, direktor „Elektro Bijeljine“ Marko Mihajlović raspisao je tender za nabavku kancelarijskog namještaja i sve procijenio na 80.000 KM bez PDV-a. Esteta Mihajlović odabrao je ponudu firme „Larix“ vrijednu 63.330 KM bez poreza. Eventualno nerealno niskom cijenom niko se nije bavio. Ostale tri ponude je odbacio. 

Marko Mihajlović, direktor „Elektro Bijeljine“, odlučio je da osvježi svoj i kabinet sekretarice. U praznično vrijeme, 5. januara, raspisao je tender za nabavku namještaja i sve procijenio na 80.000 KM bez uračunatog PDV-a. Esteta Mihajlović odabrao je ponudu firme „Larix“ vrijednu 63.330 KM bez poreza. 

Sve što mu je potrebno za ugodan rad pobrojao je u tenderskoj dokumentaciji: police, ormare, radni sto, konferencijski sto, dekorativne zidne obloge, viseći ormarić, komode, ramove, kožnu fotelju, radne fotelje, četvorosjed, klub fotelju, set stolića, klizna vrata, obloge za radijator, unutrašnja vrata... I za sektretaricu je tražio slično, ali u manjem obimu. 

Uz obilje onoga što je tražio od ponuđača, napisao je i da mora da ima najmanje jedan realizovan ugovor u procijenjenoj vrijednosti njegovog tendera.

Zanimljivo, stigle su mu četiri ponude. Tri je odbacio kao neprihvatljive, a samo je „Larix“ odabrao kao najbolji, iako se nudio za čak 16.670 KM. Nerealno nisku cijenu niko nije analizirao. Ugovor je bio na stolu 26. aprila. 

Lotova nije bilo, jer je Mihajlović napisao da „nabavka ne zahtijeva podjelu na lotove“, što, naravno, nije tačno. 

I monitori portala „PratimoTendere“ pobrojali su zamjerke: 

„Ugovorni organ nije objavio planske dokumente za 2023. godinu na Portalu javnih nabavki, a tehničke specifikacije u tenderskoj dokumentaciji ukazivale su na diskriminaciju ponuđača.     Nabavka nije bila podijeljena na lotove, a uneseno obrazloženje o nedijeljenju na lotove nije adekvatno. Tenderska dokumentacija je naknadno mijenjana. Iako su u postupku dostavljene čak četiri ponude, samo jedna je ocijenjena kao prihvatljiva. Vrijednost jedine prihvatljive ponude je čak 16.670 KM niža od procijenjene vrijednosti.“

Dobojska firma „Larix“, u vlasništvu Đorđa Neškovića, osnovana je 10. maja 2021. godine i tada je imala samo jednog radnika. U prvoj godini prihodovala je 59.389 KM. Prijavila je dobit od tek 308 KM

KAKO MIHAJLOVIĆ TENDERSKI POSLUJE

I u avgustu prošle godine „PratimoTendere“ je upozoravao na Mihajlovićevo tendersko djelovanje. 

Od 40 direktnih sporazuma, dok je sam birao dobavljače, direktor ZP ''Elektro-Bijeljina'' Marko Mihajlović polovinu je procijenio do zakonske granice u iznosu od 6.000 KM. Vispreni direktor iz budžeta javnog preduzeća podobnim firmama tako je razdijelio 176.924,33 KM bez uračunatog PDV-a.

Čim je sjeo u fotelju direktora „Elektro-Bijeljina“, Marko Mihajlović počeo je da tenderski manevriše. Od ukupno 84 ugovora čak 40 je dodijelio direktno. Od tog broja, dok je sam birao dobavljače, polovinu je procijenio do zakonske granice u iznosu od 6.000 KM. 

Bijeljinski „Infocomp“ bio mu je na srcu. Za čak deset direktno dodijeljenih ugovora ovoj firmi dao je 59.972 KM:

- Aktivna mrežna oprema – 5.997 KM
- Klima uređaj u server Sali – 5.998 KM
- UPS za komunikacionu opremu – 5.996 KM
- Ugradnja klima uređaja – 5.998 KM
- Notebook računari - 5.996,5 KM
- Računarske kompšonente - 5.997 KM
- Održavanje klima uređaja – 5.998,4 KM
- Čišćenje ormara – 5.997 KM
- Čišćenje računara – 5.996 KM
- Nabavka i ugradnja klima uređaja – 5.998 KM.

Mihajlović je do zakonske granice doveo i ugovore za sanaciju krova, za ovaj posao „Sportingu MB“ platio je 6.000 KM, kupovao je i auto-plin i to od „Panossa“ – 5.990,4 KM. Osigurače je kupovao od „Elnosa BL“ za 5.957,5 KM. 

Novopečenom direktoru trebalo je i stručno mišljenje o preventivnom održavanju sistema, što je „Iritelu“ platio 5.857,7 KM. Htio je i da se promoviše u medijima pa je internet portalima Danke Zakić dao posao kojeg je procijenio na 5.950 KM, a firmi „My Media“ 5.988 KM. 

Posao popravke i kalibracije termovizijske kamere namijenio je „Micomu BH“, cifra na ugovoru je 5.990 KM. Za „Deloitte Advisory“ imao je dva ugovora, za provjeru obračuna odloženih poreza  - 5.900 KM, a isto toliko i za pružanje poreskih usluga. 

Osjetljiv na ekologiju, izradu plana upravljanja otpadom samoinicijativno je povjerio bijeljinskoj „Zaštiti, ekologiji i projektovanju“.

Piše: Žana Gauk
Foto naslovna: Printscreen/NTV Arena
Izvor: pratimotendere.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter