B. Radovanović - Dokazano: Načelnik Goran Mikanović mjesecima znao za pripremanje ubistva kolege Bašića!


B. Radovanović - Dokazano: Načelnik Goran Mikanović mjesecima znao za pripremanje ubistva kolege Bašića!

Suđenje ubicama načelnika Bašića otkriva šokantne detalje zločina. Inspektor Agencije za istrage i zaštitu Saša Stojanović je decembra 2021. godine Goranu Mikanoviću, svom kumu i načelniku u PU Prijedor, prenio informaciju da Dalibor Railić planira ubistvo policijskog načelnika. Otkriven identitet lica koje je u Mostaru dalo informaciju kakva je mogla spriječiti mafijašku likvidaciju. 

Iznenađuje izostanak interesovanja medija i javnosti za suđenje grupi za organizovani kriminal Dalibora Railića, a posebice u kontekstu ubistva policijskog načelnika Radenka Bašića iako obiluje šokantnim saznanjima i dešavanjima. Na jučerašnjem (četvrtak op.IMB) glavnom pretresu svjedočili su inspektori Agencije za istrage i zaštitu - SIPA, te otkrili ljudskom umu nepojmljivu istinu da su Bašićeve "kolege" mjesecima znale za pripremanje zločina i ništa nisu preduzele kako bi spasile život oca dva dječaka uzrasta osnovne škole.

Kako sam više puta pisao Tužilaštvo BiH je istragom utvrdilo da je uhapšeni prijedorski inspektor Dejan Jurišić mjesecima znao za pripremanje likvidacije i nije našao za shodno pomoći kolegi i rukovodiocu koji mu je mnogo puta valjao i bio iskren drug. Od starta bavljenja ovom temom javno tvrdim da su i ostali prljavi prijedorski inspektori znali šta se dešava, a sad dolazimo do konkretnih dokaza mojih navoda.

Dakle, nakon jučerašnjeg suđenja i formalno znamo da je načelnik Goran Mikanović dobio informaciju kako Dalibor Railić traži počinioca koji bi za 50.000 eura ubio prijedorskog policijskog načelnika. Šokantno je da Mikanović informaciju dobija iste večeri kada je proslijeđena banjalučkoj terenskoj kancelariji SIPA tokom decembra 2021. godine - TRI MJESECA PRIJE ZLOČINA!

Od trojice inspektora SIPA svakako je najzanimljivije bilo svjedočenje Saše Stojanovića, inače kuma načelnika Gorana Mikanovića. Stojanović je pred Sudom BiH izjavio kako ga je njegov pretpostavljeni Tegeltija sa sadržajem informacije iz mostarske terenske kancelarije upoznao pošto je iz Prijedora i poznaje ovdašnje prilike. 

Istog dana uveče Stojanović se sastaje sa kumom Mikanovićem i prenosi mu službene informacije kojima raspolaže njegova agencija. Niko me ne može ubjediti, a poligrafskim ispitivanjem to je lako potvrditi, kako kumovi nisu mogli ODMAH prilično utemeljeno pretpostaviti ko je ugroženi policijski načelnik. Detaljno sam objašnjavao kako je u kritično vrijeme načelnik Bašić forsirao istragu ubistva svjedoka-saradnika Mihajla "Šmita" Stupara i gonio narko grupu predvođenu Railićem. 

Isto tako isticao sam da je Bašić zamjenio Mikanovića na poziciji načelnika Sektora kriminalističke policije (SKP) zbog čega je među njima kulminirao otvoreni sukob. Mikanovićevu smjenu okarakterisao sam kao potez razbijanja prijedorske narko mafije od strane direktora policije Siniše Kostreševića i startno procjenio izrazito opasnim. Na opšte žaljenje obistinilo se moje predviđanje da Stupar neće biti posljednja žrtva tadašnjih mafijaških okršaja. 

Ukoliko Saši Stojanoviću nisu bila poznata kontraverzna dešavanja, pa eventualno nije mogao pretpostaviti identitet žrtve pripremanog zločina, kod Gorana Mikanovića nisu postojale dileme. Mikanović je nepobitno znao da se informacija odnosi na Bašića! Priču je podijelio sa sebi bliskim inspektorima involviranim u Railićevoj kriminalnoj organizaciji, a šta svjedoči uhapšeni Dejan Jurišić.

Ukazivao sam kako Goran Mikanović mjesecima nakon Bašićevog ubistva prezentuje teške duševne poremećaje, nekontrolisano pije i svojim ponašanjem ukazuje na povezanost sa zločinom. Očekivano obzirom na strah od krivične odgovornosti pošto je tri mjeseca znao za pripremanje ubistva svog pretpostavljenog, proširio je priču o tome, a ništa nije preduzeo na planu službenih radnji sprečavanja i dokumentovanja zločina. Dovoljno propuštenih dužnih radnji za nekoliko godina robijanja!

Umjesto hapšenja i pritvaranja vrh policije Mikanoviću pogoduje u dobijanju prijevremene penzije, a posljednjih mjeseci boravi u Austriji. Njegovi narkodileri koji godinama krijumčare drogu za Austriju osigurali su mu boravak u toj zemlji - daleko od naših istražnih organa. No, podaci koje su na jučerašnjem suđenju otkrili inspektori SIPA poznati su u MUP-u Republike Srpske još od vremena intenzivnih "saslušanja" prijedorskih prljavih policajaca o kojima sam pisao.

Nastojeći da ne ometam istragu mnoge detalje nisam objelodanio, ali sam najavljivao hapšenja i procesuiranja policijskih rukovodilaca i inspektora upravo računajući na dešavanja koja šira javnost otkriva kroz suđenje. Kada sam shvatio da se sve svodi na glumljenje "istrage" javno sam optužio ministra Sinišu Karana i direktora policije Sinišu Kostreševića zbog zaštite bitangi kakvima je odavno mjesto u robijašnicama - umjesto u policiji.

Posljedice su zastrašujuće. Odlično se zna ko je preuzeo poziciju Dalibora Railića, nikad nije više droge prolazilo Prijedorom ili distribuirano na lokalu, a policija je dotakla profesionalno dno-dna. Diljem Srpske imate zapljene u kilogramima, a tamo gdje je droge ubjedljivo najviše bukvalno - NIŠTA. Mene bi bilo sramota pojaviti se među ljudima sa ovakvom bezbjednosnom situacijom, a drugi neka to tumače kako im drago.

Elem, jučerašnje (četvrtak op.IMB) suđenje donijelo je nova saznanja o pripremanju predmetnog zločina. Konkretno: Railićev branilac otkrio identitet osobe koja je inspektorima SIPA u Mostaru decembra 2021. godine dala informaciju kako Railić nudi 50.000 eura za ubistvo policijskog načelnika u Prijedoru. Po njemu informaciju je dao Aleksandar Ivković u "zamjenu" za izbjegavanje pritvora i pomoć u dobijanju manje kazne. Informacija koja je mogla čovjeku sačuvati život, ali je očigledno došla u pogrešne "ruke" banditizovane policije.

Gornja fotografija pokazuje dio optužnice protiv Dalibora Railića i Aleksandra Ivkovića o prometovanju 9 kg marihuane i jedne kile kokaina po kojoj Sud BiH vodi postupak za organizovani kriminal i ubistvo načelnika Bašića. Ivković zbog sličnih dilova ili procesnih razloga opet nije dostupan našim organima pošto je nakon puštanja iz pritvora sa drogom uhapšen u Belgiji, a na šta je takođe ukazao Railićev branilac.

U traženju prostora pobijanja svjedočenja inspektora SIPA ovaj branilac je pitao za odobrenje ministra bezbjednosti u otkrivanju navedenih podataka, na šta je sud reagovao zabranom takvih pitanja i odgovora. Razumljivo obzirom da nema oznaka tajnosti i inspektori su svjedočili o službenim radnjama koje su preduzimali tokom operativnih provjera. 

U tom kontekstu moram naglasiti da zakonski i profesionalno nije problematično što se inspektor Stojanović obratio Mikanoviću u kog ima povjerenja i kao kum i kao dugogodišnji kolega, posebice kada govorimo o "sirovim informacijama" kakve moramo operativno provjeriti. Uvijek se takve stvari mogu izvesti drugačije, ali tokom karijere nebrojeno puta sam ulazio u slične kontakte i zato ne želim stvarima davati neargumentovan ili negativan kontekst.

Dalibor Railić je u tom smijeru postavio nekoliko pitanja inspektoru Stojanoviću. Konkretno, pitao je zašto je baš kumu povjerio predmetna saznanja i zna li u kakvim su odnosima bili Bašić i Mikanović. Masovno je bilo poznato kakve animozitete je Mikanović ispoljavao prema Bašiću nakon "rokade" funkcija i tu je Railić tražio prostor svoje odbrane, no Stojanović je odgovorio kako o tome ne zna ništa. I šta ne treba isključiti kao istinu. 

Ključno pitanje jeste: da li je ovde došlo do "curenja informacija" iz službe ka Railiću kao potencijalnom počiniocu teškog krivičnog djela? Kada uobzirimo višemjesečne pripreme zločina od strane počinioca Aleksandra Miljatovića (praćenje, tajno snimanje žrtve i slično) možemo osnovano pretpostaviti da Mikanović nije prenio predmetnu informaciju Railiću. Zaista zvuči kretenski da Railiću dojave kako SIPA zna šta priprema, a on nastavi sa započetim djelom i na kraju dođe do onakve egzekucije. 

Drugo je pitanje to što Goran Mikanović sa saznanjima nije upoznao svog linijskog pretpostavljenog - Radenka Bašića, te, kako rekoh, mogao je pretpostaviti identitet žrtve i opet govorimo o ugrožavanju kolege skrivanjem informacija. Mikanoviću i njemu bliskim kriminalizovanim pripadnicima policije poput Dejana Jurišića odgovaralo je da načelnik Bašić bude ubijen i zato su sporna saznanja zadržali za sebe. 

Dopadalo se to nekom ili ne, ali bar po mom sistemu vrijednosti ima gorih od prijedorske policijske bagre, a to su ovi što sprovedoše unutrašnju kvaziistragu i ponajviše ministar i direktor policije koji očigledno štite kriminal i kriminalce. Mislim na ministra Sinišu Karana kroz nezamislivo profesionalno i ljudsko srozavanje, dok se na temu Dragana Lukača nema smisla vraćati. Godinama objašnjavam kako Mikanović i slični djeluju pod okriljem Lukača, a zašto ih Karan štiti u tekstovima "propitujem" redovito.

Konkretno: ministru Karanu od početka mandata poznato je kad i šta je Saša Stojanović prenio kumu Goranu Mikanoviću, a potom i kako je ovaj propustio radnje sprečavanja zločina i to zarad prikrivanja drugog djela, osvete ili drugih niskih pobuda. I šta je ministar uradio protiv okorjelog zločinca? Dao mu nezasluženu penziju i omogućio da se u Austriji krije od organa krivičnog progona. 

Sa druge strane ministar Karan nagradio je Sretoju Vujanovića pozicijom stručnog savjetnika u svom kabinetu iako je njegova subjektivna i objektivna odgovornost za stradanje načelnika Bašića višestruko utemeljena. Posebice jer je krajnje nemoralno iskoristio Bašića za svoje interese kada je saznao da mu Mikanović "pakuje" smjenu i na njega navukao bijes i ulične i policijske mafije. Pored drugih grozota kakve je činio i o čemu sam godinama pisao.

Zapamtite, Dalibor Ivanić je za svoje najbliže saradnike izabrao Vujanovića i Mikanovića, a da bi realizovali zločinačke naume zbog kakvih su ubijeni Bašić i Stupar prvo su morali mene profesionalno "likvidirati". Nakon više neuspješnih pokušaja fizičkih likvidacija! Ko snosi ključnu odgovornost za zastrašujuće posljedice jačanja narko mafije i skandalozne veze sa policijom? Možda moja malenkost koja je o tome godinama pisala i upozoravala?

Pod Ivanićem, Vujanovićem i Mikanovićem najvažniji zadatak policije bio je moj progon zbog pisanja na ovom blogu, a trgovina drogom Railića i sličnih kontinuirano je rasla, jednako kao i brutalnost prema svima koji bi im stali na put. I šta bih trebao misliti o čelnicima policije koji načelničke funkcije prodaju tajkunima kao na pijaci? Stočnoj! 

Kada vidim nečovječnost u vrhu policije nije mi čudan izostanak rada na lokalu, a posebice nakon "poruke" kakva je ubistvom Bašića odaslana svima koji policijski posao percipiraju kroz zakon, struku i profesionalni dignitet. Opet, je*eš policajca koji nije spreman rizikovati! I sve one koji bi sa tijelima "zakopali" istinu o ubistvima Bašića i Stupara. 

Vezano za Mihajla Stupara samo ću reći da istraga trpi teške opstrukcije i u ovom pravcu neće donijeti rezultate kakve sam najavljivao i kakve bi po parametrima struke morala donijeti. Teško mi je izreći kakvu razočaranost trpim, a jedan od razloga smanjenog djelovanja na blogu jeste gađenje na aktuelna dešavanja i uspostavljeni "sistem vrijednosti". Vjerovatno može i gore od ovoga, samo moj želudac to sve teže "vari"...

Piše: Borislav Radovanović
Izvor: radovanovicborislav.blogspot.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter