Autoput Banjaluka – Gradiška poskupljuje za 14,2 miliona KM


Autoput Banjaluka – Gradiška poskupljuje za 14,2 miliona KM

Autoput Banjaluka – Gradiška još nema svjetlosnu signalizaciju iako je u saobraćaj pušten još 2011. godine i na kojem se plaća putarina.

Izgradnja ove signalizacije u okviru projekta „Uspostavljanje sistema za upravljanje, nadzor i kontrolu saobraćaja na autoputu E 661 Gradiška – Banjaluka“ započeta je tek na proljeće 2019. Projekat se, kako nam je rečeno u „Autoputevima RS“, sastoji od 4 cjeline, košta gotovo 14,2 miliona KM, a izvođač radova je „Telegroup“ Banjaluka s partnerima.

Tvrde da sa ovim radovima nisu mogli ranije da krenu, jer su čekali da bude zatvoren sistem naplate putarine na cijelom autoputu, odnosno da budu postavljena sva naplatna mjesta.

– Realizacija projekta uspostavljanja sistema za upravljanje, nadzor i kontrolu saobraćaja na autoputu Gradiška – Banjaluka odvija se predviđenom dinamikom i ovih dana ulazi u završnu fazu. Do sada su već urađeni grubi građevinski radovi, uz montažu portala i uspostavljanje optičke veze sa Centrom za održavanje i kontrolu saobraćaja (COKS) u Laktašima, poslije čega je započela instalacija uređaja i prateće opreme. Taj dio posla trebao bi da bude završen do kraja jula ove godine, poslije čega će sistem biti u probnom radu naredna dva mjeseca. U septembru 2020. sistem bi u potpunosti trebao da bude u funkciji – kažu za Srpskainfo u „Autoputevima Republike Srpske“.

Kompanija radove finansira iz vlastitih sredstava.

Navode da se projekat sastoji iz sljedećih cjelina: energetsko napajanje svih sistema, sistem upravljanja, nadzora i kontrole saobraćaja, TT kanalizacija, optika i mreža i adaptacija NS Jakupovci.

Prva cjelina, kako kažu, podrazumijeva izgradnju novih elektroinstalacija i trafo stanica, koje bi omogućile nesmetano napajanje sistema.

Druga cjelina podrazumijeva portale preko kojih se odvija komunikacija sa učesnicima u saobraćaju, meterološke stanice, video-nadzor, sistem upravljanja rasvjetom duž autoputa, sistem za upravljanje signalizacijom u tunelima.

Treća cjelina se odnosi na uspostavljanje TT kanalizacije, optičkog kabla i izgradnja nove mreže, dok se četvrta cjelina projekta odnosi na određenu adaptaciju NS Jakupovci, koja je godinama funkcionisala kao otvoreni sistem naplate.

Auto-put Banjaluka – Gradiška, dužine 32 kilometra, pušten je u saobraćaj 31. novembra 2011. Tada je rečeno da je ukupna cijena gradnje oko 320 miliona konvertibilnih maraka. Ako se tome doda i ovih oko 14,2 miliona KM, to znači da će ovaj autoput na kraju koštati ukupno oko 334,2 miliona KM.

Izvor: srpskainfo.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks