Arijana Memić: Uhapsite Alisu Mutap i natjerajte je da kaže ko je ubio Dženana (Video)

Arijana Memić: Uhapsite Alisu Mutap i natjerajte je da kaže ko je ubio Dženana (Video)

Danas se navršavaju četiri godine otkako nas je napustio naš Dženan. Potrebno je napraviti retrospektivu cijelog slučaja i zato pitam Alisu Mutap zašto šuti o tome ko ju je pretukao, jer je ona tu noć pronađena krvava i pretučena. Zašto ona ne želi da otkrije ko ju je pretukao, ko je ubio Dženana. To zna ona, ali i njen otac Zijo Mutap".

Ovim se riječima Arijana Memić, sestra ubijenog Dženana Memića, obratila građanima Sarajeva, koji su se pridružili na protestima u Sarajevu.

Protest je počeo u 12 sati, ispred Narodnog pozorišta, a okupljeni traže "Probudite se, ljudi! Djecu nam ubijaju!".

Arijana je pročitala i dio pisma koji je njenoj porodici poslala tada glavna tuzitelica Tužilaštva KS Dalida Burzić.

"Naš Dženan je ubijen i zbog toga smo ovdje. Jedini svjedok njegovog ubistva je svjedokinja sa amnezijom. Ona zna ko je ubio Dženana i šuti, jer joj se može, jer je Dalida rekla 'Ja nju ne dam'. Rješenje je jednostavno, uhapsite Alisu Mutap i natjerajte je da kaže ko je ubio Dženana", rekla je Dzenanova sestra.

Dodala je kako su mnogi mislili kako će odustati od svoje borbe, ali oni, kako je rekla, samo traže istinu.

"Sjećam se tog dana. Bio je kišni dan. Dan kad je mladi život ugašen, a drugi životi su prekinuti. Država nas ne štiti, njen novac se troši na fiktivne istrage. Znam da vi koji ste tu, razumijete našu bol. Znam i da postoje oni koji nam govore da imamo prikrivene razloge", kazala je Arijana i nastavila: 

Da su me pitali tada da se zamijenim s njim u bolničkom krevetu, ja bih to uradila", kazala je kroz suze Arijana i dodala da nikad neće odustati od svoje borbe. 

"Ovo ne smije biti samo borba oca protiv sistema. Ovo treba biti zajednička borba za život naše djece. Zapitajmo se u kakvom sistemu živimo. I niko od nas nije siguran. Mi smo izgubili ono najdragocjenije, ali ako spriječimo njegove ubice, spriječit ćemo druge tragedije. Ne želim nikome da na ulici traži pravdu za svog brata ili člana porodice, prijatelja", istakla je Arijana.

Na kraju je pozvala glavnu tužiteljicu BiH Gordanu Tadić da ispuni dato obećanje i privede pravdi ubice njenog brata.

Muriz Memić: Javnosti ću otkriti ko su ubice moga Dženana

Otac ubijenog Dženana Memića zahvalio se građanima na dolasku i podršci koju pružaju njegovoj porodici u borbi za istinu. 

"Hoću da uradim nešto što ne smijem već četiri godine, a to je čestitati rođendan svojoj Muneveri", kazao je Muriz te nastavio:

"Tu noć na njen rođendan dao joj je nešto para, i meni je dao da je izvedem na večeru. Sutradan ju je dovukao s posla kući, i više ga nismo vidjeli."

Ova država je, kako je kazao Muriz, potrošila milione na lažnu istragu.

"Svi ti silni policajci bili su plaćeni kako bi bila zadovoljena volja Dalide Burzić", dodao je.

Poštovao je, ističe Muriz, Ustav i zakone ove države, ali ona radi protiv njega i protiv svih građana.

"Želja Dalide Burzić je bila da se cijeli slučaj završi u sudnici, ali nije računala na sudiju Igora Todorovića. Ja vam moram reći da je ovom čovjeku stavljena meta na glavu, da sad njega proganjaju. Tu metu mu je stavilo Tužilaštvo KS, odnosno Sabina Sarajlija, produžena ruka Dalide Burzić", kazao je dodavši kako Todorović nikada nije podlegao pritisku.

Kako je istakao, Dalida Burzić je kazala ovom sudiji kako će ona lično napisati presudu, samo da je sudija pročita. Zamolio je građane da zaštite Igora. 

"Za četiri godine sam prelazio mnoge prepreke. Ona kaže da se mene boji, ne trebaš se mene bojati, boj se svojih postupaka. Milan štiti Dalidu, i on je nju postavio za sudiju u Sudu BiH. Milane, ja sam za četiri godine naučio više o pravu nego ti. Ja znam da sam udario na državu ali neću nazad", kazao je je Muriz Memić.

Ispričao je kako VSTV vrši pristisak da se istraga stopira.

"Ja znam ko je ubio Dženana, i ja ću otkriti javnosti ko su njegove ubice. Sud je dokazao da ja govorim istinu, a policajci su se prodali za begovu čorbu", dodao je Muriz.

"Očekujem da i druge organizacije, koje se bave ljudskim pravima, da nam pomognu da skinemo ovu hobotnicu. Oni neće otići, jedni druge samo pokrivaju", kazao je te dodao kako je 11 tužilaca podnijelo disciplinsku prijavu protiv Dalide, ali je sve to zataškano.

Napomenuo je kako se boji za svoju sigurnost i sigurnost ljudi oko sebe. 

Istaknuo je i kako posjeduje snimak iz kuće Mutap na kojem se čuje kako Alisa svojim roditeljima govori kako ih (nju i Dženana) nije udarilo auto. 

"Ja s ubicama mogu lako, znam gdje žive i šta rade, ali želim da to uradim pravno. I nema odustajanja od pravde! Sam ne bih mogao", kazao je na kraju Muriz.

Feraget: Dženan Memić je ubijen tupim predmetom udarcem u glavu

Ovo je danas na protestnom okupljanju povodom godišnjice stradanja Dženana Memića rekao prisutnim Ifet Feraget, advokat porodice Memić

On je kazao da snimci sa kuće Šerifa Konjevića i hotela Kristal na Ilidži pokazuju ko je ubio Dženana Memića, ali, poručio je, da tih snimaka nema. Dalida Burzić je 7. marta skoro mjesec nakon ubistva Dženana Memića otvorila istragu, a Želimir Lepir 100 dana nakon ubistva Davida Dragičevića. Pustili ste da neko sakrije dokaze i da neko zataška ubistvo i za to morate odgovarati. Tužilac Sead Kreštalica nam je pokušao podmetnuti lažni nalaz iz Vojvodine", kazao je Feraget, te je dodao:

"Zašto je Dženanov mobitel prvo predat ocu Alise Mutap, pa tek onda Dženanovom ocu. Nismo dobili odgovor. Nikada u historiji nije zabilježen ovako jedan amaterski pokušaj prikazivanja ubistva. Ali u tome i jeste suština jer su tako pokušali da prikriju ubistvo prikazujući sve kao saobraćajnu nesreću", rekao je Feraget, prenosi Klix.ba

VIDEO:

 

Izvor: radiosarajevo.ba

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks