Aparat koji liječi žgaravicu

Aparat koji liječi žgaravicu

Ljekari kažu da su dosadašnji rezultati impresivni ali da treba još vremena kako bi ustanovili da li aparat može biti efikasan na duži rok.
Milioni ljudi širom svijeta pate od žgaravice, bolnog osjećaja u grudima i ponekad u grlu nakon konzumiranja obilnih obroka. Ali, sada postoji novi tretman koji bi mogao pomoći.

Takozvani Links aparat je prsten napravljen od titanijskih kuglica u kojima se nalaze magneti koji održavaju klapnu mišića zatvorenom nakon prolaska hrane. Aparat je dobio odobrenje federalne uprave za kontrolu lijekova prošle godine. No, cijena mu je pet hiljada dolara, dok se troškovi za ugradnju oko oslabljenog mišića kreću između 12 i 20.000 dolara, što zavisi od bolnice.

Časopis za medicinu Nove Engleske nedavno je objavio studiju o aparatu rađenu na 100 pacijenata. Najčešći sporedni efekat bio je otežano gutanje odmah poslije hirurške operacije. Ljekari kažu da su dosadašnji rezultati impresivni ali da treba još vremena kako bi ustanovili da li aparat može biti efikasan na duži rok.

 

Foto naslovna: Ilustracija
Izvor: Zdravlje u kući