Američki sportisti uplašeni, možda će propustiti Zimske olimpijske igre

Američki sportisti uplašeni, možda će propustiti Zimske olimpijske igre

Američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama Niki Hejli potvrdila je da postoji mogućnost da SAD ne pošalju svoje sportiste na Zimske olimpijske igre 2018. godine u Pjongčangu, zbog straha od potencijalnog izbijanja rata sa Sjevernom Korejom.

Hejli je saopštila da ostaje “otvoreno pitanje” da li će poslati takmičare na događaj u Južnoj Koreji, koji se održava od 9. do 25. februara, prenosi britanski Express.

Objasnila je da postoji zabrinutost da bi sigurnost američkih učesnika mogla da bude ugrožena, s obzirom na nedavne prijetnje ratom komunističke države pod vođstvom Kim Džong Una.

“Pobrinućemo se da preduzmemo svaku mjeru predostrožnosti kako bismo bili sigurni da su bezbjedni i da znaju sve što se oko njih događa”, dodala je Hejli.

Strah za bezbjednost Amerikanaca dolazi nakon nekoliko testiranja raketa koje je Pjongjang pokrenuo tokom posljednjih  mjeseci.

Američki senator Lindzi Grejem takođe je upozorio da bi porodice američkih vojnika trebalo da napuste Južnu Koreju, zbog straha da se rat “između Amerike i Sjeverne Koreje” približava.

“Ludo je poslati supruge i djecu u Јužnu Koreju s obzirom na provokacije Sjeverne Koreje. Tako da želim da Pentagon prestane sa slanjem i mislim da je sada vrijeme za početak evakuacije porodica američkih vojnih lica iz Јužne Koreje”, rekao je Grejem, koji je član senatskog odbora za oružane snage.

Podsjećamo, Rusija neće biti dio predstojećih Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu, odlučio je ranije Međunarodni olimpijski komitet, nakon što je dokazano da u ruskom sportu postoji sistematski doping pod kontrolom.


Izvor: Agencije