Uzbuna! Američki ambasador Marfi želi da nas ostavi bez vlasti, jer smatra da kriminalci moraju u zatvor?


Uzbuna! Američki ambasador Marfi želi da nas ostavi bez vlasti, jer smatra da kriminalci moraju u zatvor?

"Mnogi kriminalci više neće moći da mirno spavaju!" "S obzirom da kriminalne mreže djeluju u različitim zemljama i iskorištavaju fleksibilne političke i pravosudne sisteme, potrebna je dublja i efikasnija prekogranična saradnja na polju provođenja zakona kako bi se rasvijetlilo njihovo djelovanje i nametnule posljedice", izjavio je američki ambasador u BiH Majk Marfi.

On ističe da jedna od tih posljedica treba da bude oduzimanje dobiti stečene kriminalnim i koruptivnim radnjama.

"Kada sektor za provođenje zakona ima slobodu da djeluje nezavisno i u korist građana vaše zemlje, onda ste dobri momci. Ne sumjajte u to. I sada vas pozivam: hvatajte loše momke", rekao je Marfi.

"Ovakve organizovane kriminalne grupe uključene su u najgnusnija zlodjela, a navešćemo tek neka, poput trgovine ljudima, ubistava, trgovine narkoticima i oružjem, krijumčarenja migranata i pranja novca. Ove grupe infiltriraju se u poslovne subjekte. Nekad pružaju logističku podršku neprijateljskim, stranim silama", izjavio je američki ambasador u BiH Majk Marfi.

Mogu, kako je kazao, pokušati manipulisati pojedincima na najvišim nivoima vlasti.

"I zaista ovi, takozvani, 'željezni trouglovi' koje čine organizovani kriminal, korumpirani zvaničnici i poslovni lideri predstavljaju značajnu prijetnju nacionalnoj bezbjednosti Sjedinjenih Američkih Država i vaših zemalja", naglašava Marfi.

Kako je kazao, ne iznenađuje da ovakve mreže tragaju za najranivijim tačkama gdje će naići na najmanje otpora, te mjestima u kojima je vladavina zakona slaba i gdje je pravosudni sistem već pod kontrolom politike.

Znamo da je korupcija jedna od najvećih briga za građane BiH i krajnje je vrijeme, kaže Marfi, da izabrani lideri preduzmu odlučne korake protiv nje.

"U tom smislu, Sjedinjene Američke Džave intenzivno rade sa domaćim partnerima na izgradnji kapaciteta za gonjenje i kažnjavanje učesnika u korupciji. To su apsolutno neophodne radnje ukoliko država želi poraziti endemsku korupciju i propast koju ista sa sobom nosi", naglašava ambasador SAD-a u BiH.

Foto naslovna: BN/Arhiv
Izvor: rtvbn.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter