Ambasadori osudili Dodikov verbalni napad na Incka

Ambasadori osudili Dodikov verbalni napad na Incka

Ambasador Günter Sautter, predstavnik Njemačke u Ujedinjenim nacijama, kritikovao je u svom obraćanju izlaganje Milorada Dodika, osudivši njegove uvrede na račun Valentina Incka i sudija Ustavnog suda BiH, rekavši da verbalni napadi i neprimjeren jezik ne smiju biti tolerisani.

"Mislio sam da će ovaj sastanak otvoriti mogućnost za dijalog o situaciji u BiH, a slušao sam jako dug monolog pun personalnih napada na visokog predstavnika. Mislim da ovo nije način na koji Savjet bezbjednosti treba razgovarati", rekao je.

Istakao je da je posvećenost međunarodne zajednice bitna naročito nakon izlaganja Dodika.

"Što se tiče Valentina Incka, zahvaljujemo mu na radu u očuvanju mira i pomirenja u različitim segmetnima društva, nastavljamo podršku vama i vašem uredu. Pozdravljamo rad Ustavnog suda i međunarodne sudije. Njihovo iskustvo je ključno kako bi se uspostavilo sudstvo u skladu s Dejtonom. Verbalni napadi i neprimjeren jezik protiv suda ne smije biti tolerisan", rekao je njemački ambasador.

Zaključio je da je Upravni odbor Savjet za očuvanje mira više puta izrazio posvećnost teritorijalnom integritetu BiH kao suverene države te da stoje pri ovoj posvećenosti, posebno nakon govora Milorada Dodika.

Identičan stav iznijeli su i predstavnici SAD, Francuska i Velika Britanija pred Savjetom bezbjednosti UN-a, dajući podršku Valentinu Incku i u osudi govora Milorada Dodika, koji je verbalno napao visokog predstavnika u BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik gostujući na okruglom stolu pred Savjetom bezbjednosti UN-a obrušio na visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, koga je naazvao monstrumom i strancem koji sarađuje s Bošnjacima iz Sarajeva i govori samo u njihovo ime.

Dodik je optužio Incka da radi protiv dva naroda u BiH, srpskog i hravtskog.

"Zaustavite tog monstruma koji nam pokušava nametnuti odluke koje nisu uspostavljene u Dejtonskom sporazumu, on je stranac koji će uništiti BiH. On se sveti Srbima i Hrvatima u BiH... Nijednu odluku nećemo službeno objaviti ni poštovati u RS. Ako Incko nastavi provoditi odluke razmotriću početak integracije RS s matičnom zemljom Srbijom", poručio je, između ostalog, Dodik.

Izvor: Klix/Agencije