Ambasada SAD poslala jasnu poruku VSTV-u

Ambasada SAD poslala jasnu poruku VSTV-u

Ambasada SAD-a u BiH uputila je putem zvaničnog Twitter profila poruku VSTV-u BiH.

“VSTV bi trebao imati na umu da je načelo ravnoteže temelj slobodnog demokratskog društva. Instruiranje pravosudnog sektora da ne sarađuje sa komisijom jednog zakonodavnog tijela djeluje kako protiv pravosudne odgovornosti, tako i protiv njene nezavisnosti”, poručio je ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson.

Ambasador Nelson je ovu poruku uputio samo dan nakon što je predsjedavajući VSTV-a Milan Tegeltija kazao kako ova instituacija neće sarađivati sa Privremenom istražnom komisijom Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Iz VSTV-a su poručili kako zaključak Predstavničkog doma kojim se osniva istražna komisija tog doma za istraživanje stanja u pravosuđu, a posebno VSTV-a BiH, suštinski predstavlja parlamentarni nadzor nad radom pravosuđa koji, kao takav, nije predviđen i dopušten pozitivnim propisima u BiH.

“Na ovaj način Predstavnički dom izlazi izvan nadležnosti Parlamentarne skupštine, te predstavlja grubo miješanje i nedopušten pritisak zakonodavne vlasti na rad pravosuđa, te kao takav narušava demokratski ustavni sistem trodiobne podjele vlasti. Članovi VSTV-a BiH, te sudije i tužioci u Bosni i Hercegovini ni na koji način neće učestvovati u radu ove istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine”, poručeno je iz VSTV-a.

Izvor: vijesti.ba

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks