Ambasada SAD o otkazivanju sjednice Doma naroda Parlamenta BiH: Zajednički neuspjeh HDZ, SNSD i SDA

Ambasada SAD o otkazivanju sjednice Doma naroda Parlamenta BiH: Zajednički neuspjeh HDZ, SNSD i SDA

Današnja dešavanja u Domu naroda Parlamenta BiH bila su zajednički neuspjeh političkih predstavnika da ispune svoje ustavne obaveze, saopšeno je iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

"HDZ BiH, uz podršku SNSD-a, neprimjereno je iskoristio hitnu proceduru kako bi podnio uzmi-ili-ostavi prijedloge izborne reforme za koje je ranije zaključeno da su u suprotnosti s pravnim standardima i standardima ljudskih prava EU. To je uključivalo vlasništvo političkih stranaka nad izbornim mandatima, model sa dvije liste za Predsjedništvo BiH koji bi predstavljao dalju etničku podjelu i druge regresivne elemente", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, odluka SDA da zloupotrijebi uslov za kvorum Doma naroda kako bi blokirala raspravu takođe je bila nedosljedna sa principima funkcionalnih demokratskih institucija.

"Nesuglasice treba rješavati kroz debatu i glasanje, a ne bojkotom. Opstrukcija i bojkot institucija na državnom nivou, bez obzira ko to radi, predstavlja destabilizirajuće antidejtonsko ponašanje. Umjesto recikliranja neuspjelih, maksimalističkih prijedloga i opstruiranja rada institucija, političke stranke trebaju se fokusirati na ostvarive reformi i djelovanje s ciljem jačanja demokratskih institucija BiH", navodi se u saopštenju.

Kako se ističe, to uključuje, u najmanju ruku, odobrenje Savjeta ministara za finansiranje opštih izbora u oktobru i usvajanje u Parlamentu zakona u oblasti izbornog integriteta na osnovu doprinosa koji su dali CIK, civilno društvo i ODIHR.

"Lideri u BiH imaju smislenu odgovornost da sudjeluju u vlasti, grade konsenzus i ispune očekivanja građana za pravovremenim, demokratskim izborima, te napredak ka prosperitetnijoj budućnosti u euroatlantskoj zajednici zemalja". zaključuje se u saopštenju.

Podsjetimo, sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH je otkazana nakon što na sjednicu nisu došli delegati iz SDA.

Izvor: rtvbn.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter