Alumina samo prošle godine zaradila 26 miliona KM a -domaćinska- vlast Srpske je prodaje za 43 miliona KM?


Alumina samo prošle godine zaradila 26 miliona KM a -domaćinska- vlast Srpske je prodaje za 43 miliona KM?

„Alumina“ zaradila rekordnih 26 miliona KM. Kompanija „Alumina“ ostvarila je u prošloj godini rekordnu dobit od 26 miliona KM, potvrdio je za CAPITAL predsjednik uprave ovog preduzeća Zoran Stevanović.

Ova kompanija je u 2021. godini imala profit od 17,6 miliona KM.

Stevanović, koji je prije 10-ak dana preuzeo dužnost prvog čovjeka „Alumine“, kaže da je kompanija izdržala sve udare te da će ako ne bude nekih velikih poremećaja na globalnom nivou i ove poslovne godine „biti u ozbiljnom plusu“.

„Ove godine planiramo i jednu veliku investiciju od 20 miliona KM koja će podići kapacitet proizvodnje percipitiranih hidrata koji imaju svoje tržište i koji su proizvod po kojem je ’Alumina’ prepoznatljiva“, istakao je Stevanović.

„Alumina“ je izuzetno profitabilna kćerka firma Fabrike glinice „Birač“ u stečaju koju godinama pokušava da preuzme fočanski „Pavgord“.

Kako bi u tome uspio „Pavgord“ je prvo kupio potraživanja litvanske Ukio banke od Fabrike glinice „Birač“ ali ih stečajni upravnik nije priznao nakon čega su uslijedili maratonski sudski procesi koji traju i danas.

U međuvremenu „Pavgord“ je kupio i potraživanja Vlade RS i njenih institucija i zatražio od stečajnog upravnika Laze Đurđevića da ga upiše kao povjerioca, što je on odbio.

To ga je, po svemu sudeći, koštalo funkcije upravnika.

Nakon posljednjih dešavanja u ova dva preduzeća – imenovanja novog stečajnog upravnika i postavljanja Stevanovića na čelo „Alumine“ čini se da je „Pavgord“ korak bliže svom cilju.

Broj članova uprave povećan sa pet na sedam

Ovakvom scenariju opirali su se pojedini povjerioci i radnici „Alumine“, međutim, Stevanović tvrdi će bez obzira na to da li će „Pavgord“ biti upisan kao povjerilac ili ne, „Alumina“ nastaviti da radi kao i do sada.

Potvrdio je i da će uprava „Alumine“ ubuduće imati sedam umjesto dosadašnjih pet članova.

Nove članove je imenovao stečajni upravnik Fabrike glinice „Birač“ Miodrag Petrović koji čini skupštinu „Alumine“.

Novi članovi su rukovodilac nabavke i logistike u „Alumini“ Stevo Savić i Jovan Tomić direktor preduzeća „Vodovod i komunalije“ Zvornik.

„Od sedam članova uprave, pet je iz ’Alumine’. Da li neko može misliti da će oni donositi odluke na štetu fabrike, a na račun izvlačenja novca za nekog tamo. Naravno da nisu i fabrika nastavlja da radi u kontinuitetu“, kaže Stevanović.

„Alumina“ trenutno zapošljava 1.517 radnika.

Piše: Marina Ljubojević
Foto naslovna: Alumina
Izvor: capital.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter