Alarmantno! Dijaspora zavrnula pipu - U BiH stiglo 197 miliona KM manje


Alarmantno! Dijaspora zavrnula pipu - U BiH stiglo 197 miliona KM manje

Dijaspora je lani u BiH poslala 2,5 milijardi maraka. To je za skoro pola milijarde manje nego godinu ranije i najmanji je iznos koji je stigao u posljednje četiri godine. Pokazali su podaci Centralne banke BiH (CBBiH) za prošlu, pandemijsku godinu.

Loši rezultati

U drugom kvartalu prošle godine poslano je 197 miliona KM manje nego u istom periodu 2019. godine, naveli su iz Centralne banke.

- U trećem i četvrtom kvartalu lani taj iznos je bio za skoro 242 miliona KM manji nego godinu ranije u istom periodu - naveli su.

Najviše novca, pokazali su podaci Centralne banke BiH, dijaspora je poslala prošle godine od januara do marta, odnosno u prvom kvartalu, kada se u BiH slilo oko 4,6 miliona KM više nego u istom periodu godinu ranije.

Foto: Avaz/Čavalić:  Najavili ovakav scenarij

Ekonomista Admir Čavalić je za „Avaz“ kazao da su ovakvi rezultati sasvim očekivani te da su stručnjaci prošle godine najavili upravo ovakav scenarij.

- Jasno se vide efekti usporavanja globalne ekonomije u drugom kvartalu prošle godine. Nakon toga slijede neizvjesnost i panika. Dijaspora je pogođena globalnom recesijom i to se direktno odrazilo na našu zemlju. Ono što je sad ključno jeste vrijeme oporavka na raniji nivo podrške dijaspore. Sumnjam da će se to desiti tokom 2021. godine. Moguće da ćemo naredne ili narednih godina imati navedeno. Sve ove projekcije se temelje na bazi ranijih iskustava sa sličnim događajima - poput finansijske i ekonomske krize iz 2008./2009. godine - pojasnio je Čavalić.

Dodao je da bh. ekonomija posebno zavisi od dijaspore i ovo je, vjerovatno, jedna od prepreka za više stope ekonomskog rasta.

Foto: Avaz/Pavlović: Vlast pravi loše  politike

- Posebno zabrinjava socijalni aspekt, odnosno činjenica da naša dijaspora predstavlja alternativu nefunkcionalnom sistemu socijalne podrške. To znači da ovakvi trendovi najviše pogađaju one marginalizirane u našem društvu, koji su, moguće, ostali bez posla ili imaju manja primanja u odnosu na raniji period - naglasio je Čavalić.

Brojni problemi

Ekonomista iz Banje Luke Zoran Pavlović smatra da je pandemija koronavirusa donijela probleme po više osnova u svim zemljama u kojima živi bh. dijaspora.

- Prošle godine BiH nije jasno definirala politike mogućnosti dolaska u BiH, tako da dijaspora nije ni znala kako doći, a najveći broj je odustao. Izostala su i ta sredstva koja oni sa sobom donose i koja ne ulaze u podatke CBBiH - istakao je Pavlović.

Dva razloga za smanjenje

- Pandemija je prvi razlog smanjenja doznaka, a drugi je najava iz Federacije da će oporezovati novac koji dijaspora šalje familiji sa 10 posto. Neke naše zvanične politike tjeraju dijasporu od BiH, a što se odražava na prihode građana. Dakle, pandemija i nesigurnost, a s druge strane imamo loše politike - pojasnio je Pavlović.

Piše: E. Halimić
Foto naslovna: Ilustracija
Izvor: avaz.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter