Ako pravosuđe nije nezavisno ova zemlja nikada neće biti jaka

Ako pravosuđe nije nezavisno ova zemlja nikada neće biti jaka

Ministar Radončić bio je jako dobar partner u rješavanju sigurnosnih rizika i prijetnji u BiH, rekao Nelson.

Ambasador SAD u BiH Erik Nelson (Eric Nelson) gostujući u emisiji „Telering“ na RTRS-u u izuzetno dinamičnom intervjuu poslao je niz važnih poruka.

Kazao je da SAD žele da BiH zauzme svoje mjesto u euroatlantskoj zajednici i da BiH ima podršku na tom putu.

-  Bh. lonac je jako komplikovan i Dejtonski sporazum je donio stabilnost, ali postoje nedostaci u sporazumu jer će biti potrebne modifikacije da bi se zemlja kretala ka EU. Jasno je da postoji nada velike većine građana da će pripadati evropskoj zajednici zemalja gdje je važnije kako vas država štiti kao pojedinca, a ne kojoj nacionalnoj grupi pripadate – rekao je Nelson.

Naveo je da zvanični Vašington prati regiju u cjelini i vidi ko ide naprijed, a ko zaostaje. Rekao je i da Kongres prati kako se daje novac zemljama.

-    Dajemo ga onim liderima koji služe građanima. Nije sve što smo ovdje uradili uspjelo – rekao je Nelson.

Na pitanje voditelja Mate Đakovića da li SAD razmišljaju da spriječe dotok novca liderima koji to ne zaslužuju ambasador je rekao:

-    Ulagali smo dosta u borbu protiv korupcije i provođenje pravde. I vodimo računa da se pravično troši. Postoje tužioci koji se bore protiv korupcije i naša pomoć je njima usmjerena, ima i onih drugih.

Đakovića je zanimao Nelsonov stav o „udarima na pravosuđe od strane SDA prema glavnoj tužiteljici“.

-  Izbjegavam komentirati konkretne slučajeve. Važno je da tužioci i istražioci mogu raditi svoj posao bez političkog uplitanja i prijetnji bilo koga. Ako pravosuđe nije nezavisno ova zemlja neće nikada biti jaka, a građani se neće osjećati sigurnim – kazao je Nelson.

Rekao je da je neprihvatljivo i da se napadaju novinari koji usmjeravaju na korupciju. Kazao je i da tužioci u BiH imaju apsolutnu podršku SAD što je vidljivo i kroz brojne projekte obuke.

-    Pokušavamo izgraditi kapacitete pravosudnih institucija. Pokušavamo pomoći i univerzitetima. Ulažemo u forenzičko knjigovodstvo – kazao je Nelson.

Kazao je i da je sve u rukama birača.

-    Čudno je da građani moraju da brinu hoće li imati izbore, to je neprihvatljivo. BiH je demokratska zemlja, ima sve temelje za demokratsko društvo. Nažalost, stubovi se odbacuju, premještaju ili se tresu. Previše je onih koji podrivaju institucije - rekao je Nelson.

Smatra da CIK treba organizirati izbore i bez obzira ko tamo sjedi treba da bude ispoštovana institucija Centralne izborne komisije.

Đakovića je zanimalo i šta Nelson misli o ostavci ministra sigurnosti Fahrudina Radončića.

- Naša saradnja s ministrom sigurnosti i Ministarstvom sigurnosti i drugim sigurnosnim agencijama je jedan od najveći prioriteta. Ministar Radončić bio je jako dobar partner u rješavanju sigurnosnih rizika i prijetnji u BiH. Cijenio sam njegovu spremnost i volju da se bavi tim problemima, da ih rješava i donosi važne odluke koje su potrebne da bi se pomoglo da se osiguraju granice. Da se pomogne da sigurnosne institucije dobiju sredstva da bi mogli raditi svoj posao - rekao je Nelson.

Istakao je da smatra da je ranjivost koja dolazi od neriješenog pitanja usvajanja budžeta što se tiče zaštite granice, granične policije, SIPA-e, razlog za veliku zabrinutost.

- Radončić je bio dobar partner i cijenim njegovo nastojanje da koordinira pristizanje pomoći u zemlju tokom bilo koje krize - dodao je Nelson

Na pitanje da li je Radončić morao otići jer je na sjednici Predsjedništva BiH govorio o ulascima 3-4 hiljade Pakistanaca s bh. vizama u našu zemlju Nelson je rekao:

-  Nisam imao priliku razgovarati s ministrom Radončićem o odluci da ode. Bio sam razočaran jer je bio efikasan ministar. Nisam siguran da li je to bilo povezano  s rastućom prijetnjom u zemlji. Cijenim zamor koji je morao osjetiti kada je pokušao da promovira saradnju koja je neophodna za bilo koju sigurnosnu saradnju i rad. Ja i moj tim to radimo stalno, da razne sigurnosne institucije povežemo da razmjenjuju informacije. Važno je da svaka institucija shvati da je potrebna koordinacija. Znam da je ministar Radončić radio na tome mnogo. To je težak posao - kazao je Nelson.

Na pitanje zašto je bivši funkcioner SDA Amir Zukić na američkoj crnoj listi, Nelson je rekao da je to jasna poruka da SAD imaju jasne limite za tolerisanje korupcije.

-    Znamo koliko je korupcija rak na tkivu svake zemlje. Ona otvara vrata organiziranom kriminalu. U našoj zemlji se borimo s korupcijom i želimo da to rade i naši partneri - rekao je Nelson.

Komentirajući put BiH ka NATO-u, Nelson je rekao da je istina da BiH od 2010. ima poziv za MAP.

- To je posvećenost od saveznika u NATO-u. Članstvo će tražiti velike napretke koji će trajati nekoliko godina. NATO nije zainteresiran da ima članove koji su nesretni već koji su opredijeljeni. Partnerstvo se razvilo u novu fazu gdje je fokus na reformama. To je važan napredak koji NATO želi vidjeti - kazao je Nelson.

Izvor: avaz.ba

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks