Ako planirate putovati kroz Hrvatsku računajte na poskupljenje putarine i spremite novac

Ako planirate putovati kroz Hrvatsku računajte na poskupljenje putarine i spremite novac

U Hrvatskoj će za 10 odsto poskupjeti putarina u periodu od 15. juna do 14. septembra, odnosno u jeku turističke sezone.

Hrvatske autoceste (HAC) ove godine očekuju pet posto veći promet nego prošle godine, čemu bi trebala pridonijeti ljetna sezone čiji će početak obilježiti redovno desetpostotno povećanje cijene putarine u periodu od 15. juna do 14. septembra, za određene skupine vozila.

Preduzeće Hrvatske autoceste je, vezano uz pripremu turističke sezone, u periodu od septembra 2019. do aprila ove godine u vanredno održavanje autoputa uložio više od 20 miliona KM, od čega najveći dio u sanaciju asfaltnog zastora kolnika na autoputu A3 Bregana – Zagreb – Lipovac i A4 Zagreb – Goričan.

Nabavljeno je i 25 novih ophodnih vozila s LED displejima na zadnjoj strani vozila na kojima će se prikazivati precizna upozorenja vozačima u slučaju potrebe. Ophodna vozila opremljena su s 32 automatska defibrilatora, a za ovu je sezonu osposobljeno dodatnih 103 radnika.

Turistička sezona za HAC službeno počinje 17. juna pa će se radovi na autoputevima od tada obavljati u najmanjem mogućem obimu, tako da ne utiču na promet.

Do kraja juna s radom će početi i prvi nadzorni centar na naplatnoj stanici Komin s jednim radnikom u smjeni. On će nadzirati rad automata za naplatu putarina na nekoliko naplatnih stanica čime će se, hvali se Uprava HAC, dodatno osloboditi rad 22 blagajnika za rad na direktnoj naplati. Tako će, recimo, samo na naplatnoj stanici Komin raditi jedan blagajnik umjesto dosadašnjih pet.

Istraživanje Ipsosa je pokazalo da 57 odsto anketiranih autoput koristi zbog odlaska na odmor, dok se prosječno u svakom vozilu koje koristi autoput vozi 2,7 osoba.


Izvor: Klix.ba