-Ako oni nešto poprave i moja će pokojna baba- Formiran tim za pripremu izmjena Izbornog zakona BiH?


-Ako oni nešto poprave i moja će pokojna baba- Formiran tim za pripremu izmjena Izbornog zakona BiH?

Delegacije stranaka koje formiraju vlast na državnom nivou dogovorile su danas da formiraju radnu grupu koja će raditi na izmjenama Izbornog zakona BiH što je dio koalicionog dogovora, ali i zadatak koji je međunarodna zajednica ostavila domaćim političarima.

Nakon sastanka su se medijima obratili predsjednici HDZ-a Dragan Čović, SDP-a Nermin Nikšić i SNSD-a Milorad Dodik. Rečeno je da su razgovarali o budućoj dinamici rada nove vlasti na državnom nivou, ali i neizbježnim izbornim reformama.

Predsjednik SNSD Milorad Dodik rekao je danas da je zadovoljan partnerstvom sa HDZ BiH i strankama "trojke".

Dodik je, nakon sastanka delegacija SNSD, HDZ BiH i SDP BiH u Mostaru, rekao da je atmosfera bila obećavajuća i potpuno drugačija od one iz prošlih vremena.

"Kad je bila SDA i kad smo svaki dan očekivali udarce od njih pa smo uzvraćali. Sad se pitanja stavljaju na dnevni red i onda se gleda da se riješe. Zadovoljan sam ovim partnerstvom", naglasio je on.

"Danas smo dogovorili i da damo po jednu osobu koja bi krenula sa pripremom Izbornog zakona. I dali smo. Moguće da će prvi dio biti u vezi sa CIK-om, mehanizamom provođenja izbora, ali će na red doći i sve druge teme, jer je naša obaveza u šest mjeseci nakon uspostave vlasti to donijeti", rekao je Čović.

Nermin Nikšić kazao je kako su stranke "Trojke" i njihovi partneri na državnom nivou, HDZ BiH i SNSD, na dobrom putu iako "ima stvari oko kojih se teže dogovaraju".

Foto naslovna: Klix.ba
Izvor: rtvbn.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter