Ako idete u Njemačku, razmislite u koju ćete regiju: Novi podaci o platama u Njemačkoj; Gdje su najveće, a gdje najmanje?


Ako idete u Njemačku, razmislite u koju ćete regiju: Novi podaci o platama u Njemačkoj; Gdje su najveće, a gdje najmanje?

Za mnoge Balkance Njemačka je njihova verzija El Dorada, zemlja u kojoj se može dobro živjeti sa svojim radom. No, je li uistinu tako može se jasno vidjeti u podacima o platama koje je objavio Savezni zavod za statistiku.

Prosječni prihod u 2020. godini u Njemačkoj iznosio je 47.700 eura bruto (prije oporezivanja), što znači da je tokom prve godine pandemije prihod u prosjeku pao za 300 eura u odnosu na godinu prije. Podsjećamo, prosječni prihod je srednja vrijednost bruto plata svih zaposlenika u Njemačkoj, prenosi Fenix-magazine

Posebna plaćanja, na primjer u obliku godišnjih odmora ili bonusa, nisu uključena u podatke koje su analizirali stručnjaci.

Zarade u različitim industrijama

Koristeći najnovije statističke podatke, njemački poslovni dnevnik Handelsblatt sastavio je poseban izvještaj u kojem se analiziraju prosječni prihodi zaposlenih u Njemačkoj te kako isti variraju ovisno o industriji, regiji i spolu zaposlenika.

Nimalo iznenađujuće otkrili su da velike razlike u tome što svaki mjesec zaradite, ovisno o sektoru u kojem ste.  Podaci Saveznog zavoda za statistiku govore o tome da zaposlenici koji rade u financijskim i osiguravajućim službama, kao i u IT sektorima su ti koji su najviše zarađivali u 2020. godini.

Oni su u prosjeku dobivali 5.248 do 5.602 eura mjesečno (bruto). Najmanje su zarađivali zaposlenici u ugostiteljstvu, s prosječnom bruto platom od 1.893 eura mjesečno. Važan utjecaj na platu koju imaju oni koji rade u Njemačkoj ima i savezna država u kojoj rade.

Prema analizi Saveznog zavoda za statistiku, zaposlenici s punim radnim vremenom u Hamburgu najviše zarađuju u Njemačkoj, s prosječnim bruto mjesečnim prihodom od 4.966 eura. A nakon Hamburga, na drugom i trećem mjestu nalaze se savezne države Hessen i Bavarska.

Na dnu ljestvice je Mecklenburg-Zapadno Pomorje gdje zaposlenici s punim radnim vremenom zarađuju 3.379 eura bruto mjesečno. Ono što je posebno uočljivo je da je i nakon više od 30 godina ponovnog ujedinjenja razlika u zaradi između zapadne i istočne Njemačke jasno vidljiva.

Razlike po spolovima

Drugi faktor koji utječe na iznos koji zarađujete je spol. Prema izvještaju Zavoda prosječan bruto prihod za muškarce koji rade s punim radnim vremenom u 2020. bio je 22,78 € po satu, dok je za žene koje rade puno radno vrijeme to je bilo 18,62 €.

Godine 2020. žene su dobile oko 18 posto manje novca od svojih muških kolega. A s 20 posto, razlika je bila znatno veća u zapadnoj Njemačkoj i Berlinu, nego u istočnim državama gdje je iznosila šest posto.

Njemačka vlada ima u planu namjerava smanjiti jaz u platama na 10 posto do 2030. godine. Velika razlika u prosječnim primanjima između žena i muškaraca ima nekoliko razloga. Jedan važan faktor su razine plata u industriji.

U sektorima u kojima dominiraju muškarci, poput financijskih usluga, IT-a i proizvodnje, plate su u prosjeku veće. U industrijama poput sestrinstva i socijalnog rada – gdje mnoge žene rade – plate su niže.

Međutim, čak i kad se uzmu u obzir industrijske razlike i usporede samo bruto plate između, na primjer, inženjera i žena s istim radnim iskustvom, i dalje postoji razlika u plaćama od najmanje šest posto, prenosi Fenix-magazine

Izvor: slobodna-bosna.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter