Ako dobijete ovu poruku na WhatsApp-u, odmah je obrišite

Ako dobijete ovu poruku na WhatsApp-u, odmah je obrišite

Korisnici jedne od najpopularnijih mobilnih aplikacija za dopisivanje – WhatsApp, ovih dana su postali potencijalne žrtve hakera.

Prema pisanju britanskog lista Miror, pojavila se poruka koju bi svako od korisnika WhatsAppa mogao da primi, a koja sadrži video pod imenom “Martinelli” čije pokretanje bi moglo da hakuje mobilni telefon.

U poruci se navodi i da će se, nakon puštanja videa, smartfon pokvariti, kao i da ga više neće biti moguće popraviti. Međutim, budući da nisu pronađeni nikakvi dokazi o postojanju tzv. Martinellijevog videa, izgleda da prava opasnost, u stvari, leži u onome što slijedi u poruci.

U njenom nastavku naveden je savjet korisniku da ažurira svoju verziju WhatsAppa na verziju WhatsApp Gold, koja navodno nudi najnovije opcije kao što su mogućnost snimanja videočeta, slanja 100 fotografija istovremeno i brisanja poruka pošto ih pošaljete.

Međutim, WhatsApp Gold ne postoji, a link koji vodi na stranicu za ažuriranje je pun malvera i virusa koji bi vam mogli uništiti mobilni telefon.

Inače, korisnici WhatsApp još od 2016. godine prijavljuju probleme sa porukama koje se tiču navodnog ograničenog izdanja – WhatsApp Gold.


Izvor: b92